25 évvel ezelőtt, 1992. április 6-án kezdődött a legújabb kori történelem le nem mosható szégyenfoltja, a boszniai háború.

szarajevo_ostrom_2.jpg                                1992. április 6. A demonstrálók...

Ahol a nacionalizmus, a gyűlölet ülte torát hosszú éveken át. Ahol a békéért, az összefogásért tüntetőket szálloda tetejéről mesterlövészek lőtték. Ahol két demonstráló fiatal egyetemista, Suada Dilberović és Olga Sučić legyilkolásával egy minden képzeletet felülműló pusztítás kezdődött.

szarajevo_olda_susics_emlektabla.jpeg

                         A két fiatal emléktáblája a róluk elnevezett hídon

A téli olimpiai város 1425 napig volt ostrom alatt. Naponta 329 gránát csapódott be. 1993. július 22-én egy olyan rekord született, amit nem vágytak, amire nem készültek: aznap Szarajevóra 3777 gránátot lőttek ki! Emberek haltak meg, sérültek meg súlyosan, semmisültek meg kulturális, vallási intézmények, és kórházak.

sarajevo_selkeresztben.jpg

                          Célkeresztben...

A várost körülvevő hegyekben 120 aknavetőt telepítettek, a Jugoszláv Néphadsereg 250 tankja állt hadrendbe. És lőttek szakadatlanul.

szarajevo_ostrom_tertkep.jpg

                                Az ostrom térkép

De nem csak erről nevezetes ez a nap. 1945-ben ezen a napon szabadult fel, és ezen a napon alapították 555 évvel ezelőtt Szarajevót. A több mint öt évszázad kötelez. A város élni akart! Rettenetes áldozatok árán, súlyos veszteségekkel, de a város túlélte a polgárháború borzalmait. Az ország túlélte a borzalmakat.

20000004.jpg                        A repülőtér mellett... (saját)

És ma ünnepel és emlékezik. Ünnepli alapítását és emlékezik a II. világháború elesettjeire, és újkori háborújának hőseire, családtagjaira, barátaira, szomszédaira. Emlékezik a 11541, köztük 1610 gyerek áldozatra, az 50 ezer sebesültre.

sarajevo_godisnjica_11541.jpg

          Megemlékezés Kusturica módra 2012-ben. Szarajevó Marsala Tita. Minden áldozatárt egy piros szék 

De élni akarnak. Nem felejteni, de tovább élni. Békében, egymás mellett.

sarajevo-pogled.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr112405575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

bukszindeksz 2017.04.06. 21:03:31

Ezt most félbehagytad, vagy tényleg ennyi az egész cikk? Én hülye meg idekattintottam, egymásra dobált, semmitmondó mondatokért...

bukszindeksz 2017.04.06. 21:04:45

@bukszindeksz: Helyreigazítás: nem mondatokért, hanem tőmondatokért.

Balt 2017.04.06. 21:06:43

"Ahol a nacionalizmus, a gyűlölet ülte torát hosszú éveken át."

Viszonyítás kérdése. "Jugoszláv" szempontból (bármit jelentsen is ez) a bosnyákok (horvátok stb.) voltak nacionalisták, ők erővel igyekeztek megtartani Jugoszlávia (Nagy-Szerbia) kebelén belül legalább a szerbek lakta területeket. Nem állítom, hogy ez az objektív nézőpont, de a posztbeli sem az.

Balt 2017.04.06. 21:16:34

"Megemlékezés Kusturica módra 2012-ben."

Hmm, ez valahogy így volt valójában:
srbija.blog.hu/2012/04/11/kusturica_a_facebookon_tahoskodott#more4385876

(Kusturica a szerbek pártját fogta és ma is Belgrádban él, ezért szakadt szét az egykori szarajevói zenekar, a Zabranjeno Pušenje a szakadár szerbek alapította - angol tükörfordítással - No Smokingra és a maradékra.)

kewcheg 2017.04.06. 21:38:46

Azok is hülyék voltak,akik az egykori Jugoszláviát,ezt a jól működő és virágzó egykori országot szétbarmolták.Most őszintén, most jobb?Tito egy nagy zsugás volt,egy karámban tudta tartani ezt a sokféle embert és NEM volt probléma.Nekem a 80-as évek "Jugója" -mint gyereknek -nagyon bejött, a sok komor,elbaszott,szürke KGST országhoz képest maga volt a mediterrán életöröm.A Tomos mopedjeivel, a kockás kárpitos Zastaváival,Levis és Adidas cuccaival meg a szerb nagyvonalúsággal, jóértelemben vett balkáni mentalitással.Egyébként meg kérdezném, hogy mit keres Európa közepén egy muszlim nép,ha már itt tartunk?Most BiH-ben ha autóval hajtasz át,ahány település, annyi zászló,annyi köztársaság.Hát nagyon fasza, mit mondjak.Szerintem egyékkén már a Csehszlovákok is bánják a szétmenést, együtt MINDIG könnyebb.....

murray 2017.04.22. 19:25:05

@kewcheg: hát én is emlékszem a mi szempontunkból frankó Jugóra, de mikor a dalmát (horvát) vendéglátó családdal beszélgettem a régi időkről akkor ők azt mondták hogy egész Horvátországot Belgrád irányitotta, minden fontos pozicióban szerb ült, és mindannyian tudjuk hogy a szerbek bunkóságért sose mentek a szomszédba.. bár a horvátok is megérik a pénzüket néha.. a muszlimokat meg végképp nem értem, de pl a Szerb koszovói albánok ügyben meg a szerbeknek volt igazuk... szóval nehéz ez!

Nosztalgikus 2017.04.22. 21:29:15

@murray: semmi nem fehér és fekete. Ezt ott nagyon megtapasztaltam. Boszniában minden együttérzésem a bosnyákoké volt, rettenetes szenvedésen mentek keresztül 4 évig, személyesen érintett, hiszen a gyerekeim osztálytársai, ovis szülei meséltek róla. Borzasztó volt, amit a szerbek tettek. Aztán átköltöztünk Koszovóba, és az ottani szerbek szenvedése, megalázása ugyanúgy megérintett. Hogy a szerb gyerekeket fegyveres ENSZ katonák kisérték iskolába, hogy nem kaptak gázt és villanyt. EGyszóval, valóban, nagyon nehéz ez...