Mind gyakoribb a házasságkötés bosnyák nők és arab országokból érkező, már házas üzletemberek között. Mindez az apák vagy a fiútestvérek jóváhagyásával. A bosnyák nők második vagy éppen harmadik feleségei lesznek külföldi állampolgárnak, de továbbra is Boszniában élnek.

hazassag_arabokkal.jpg

Egy 30 éves szarajevói nő mesélte el történetét. Az első házasságából van két gyermeke, arab férjének a második felesége lett. A házasságkötés előtt két hónapig telefonon és videoüzenetekkel tartották a kapcsolatot, így ismerte meg jövendő férje életmódját, környezetét. A házasságkötésre az apja beleegyezését adta, és Szarajevóban egybe keltek. „Elfogadtam a házasságnak ezt a formáját. Allah előtt esküdtünk meg”- mondta. Nem zavarja, hogy az ilyen házasságkötésről kiadott papír az ország törvényei szerint nem érvényes.

Amikor férje ajánlatát elfogadta, tudta, hogy nem lesz vele minden nap. A férfi általában havonta egyszer látogat Szarajevóba. „Ami a férjemet illeti, ő nagyon kedves ember. Minden nap beszélünk, látjuk egymást videoüzenetben. Nincs hiányom szép szavakban és szeretetben”- mondja az asszony. Azt az időt, amikor a férje nincs Boszniában, arra használja, hogy a gyerekeivel legyen, pihenjen és egyszerűen magára figyeljen. „Amikor itt van, azt élvezzük és sok időt töltünk házon kívül.”

Házasságkötésükkor a férje egy szerződésben adott biztosítékot arra, hogy milyen vagyontárgyat vagy mekkora összeget ad, ha elválnak. Emellett minden hónapban rendszeres apanázst kap, ami biztos megélhetést biztosít neki, a gyerekeinek és fedezi minden kiadásukat.

Legalább húsz nőt ismer, akik második feleség lettek és egy 23 éves lányt, aki egy kuwaiti férfi harmadik felesége lett. Őket is egy imám adta össze, akinek a kilétét, de még a város nevét sem árulta el.

hazassag_arabokkal_3.jpg

Azoknak a nőknek, akik arab férfihoz mennek feleségül azt tanácsolja, hogy el kell fogadniuk, hogy a férjük nem lesz velük állandóan, mert már házas, vannak gyerekei és munkája egy másik országban. „Ha a nő elfogadja, hogy osztozik a férjén más nőkkel, akkor az ilyen házasság feltételeit is el kell fogadnia”- mondta.

Azt mondja, a férje nem követeli meg, hogy nikabot (arc előtt viselt fátyol) viseljen, ahogyan azt az arab országokban élő nők teszik. Ő hizsábot hord.

hazassag_arabokkal_2.jpg

A boszniai iszlám közösségnek nincsenek adatai arról, hogy hány nő lett második vagy harmadik feleség, hány ún. házasságkötési papírt bocsátottak ki, ami teljesen érthető, hiszen akkor nyilvánvalóvá válna, hogy egyes imámok jóváhagynak ilyen házasságkötéseket, és felelősségre vonhatók lennének. Így viszont nem tesznek/tehetnek semmit, hiszen nem sértik meg az iszlám közösség előírásait, mivel a házasulandók nem fordulnak hivatalosan az anyakönyvvezető imámokhoz, a házasság nincs regisztrálva az anyakönyvekben.

hazassag_arabokkal_5.jpg

Boszniában a mi törvényeinkhez hasonlóan a bármilyen egyházi házasságkötést meg kell előzzön a polgári esküvő, amit az anyakönyvben rögzítenek. Ez alól az iszlám sem kivétel, és a shariával ellentétben, ami engedélyezi, hogy egy férfinak több felesége legyen, Boszniában törvény tiltja a poligámiát.

A második, harmadik feleségek nagyon megengedők, az sem baj, ha a férjük akár 15-20 évvel is idősebb náluk. „Ha már van egy velük egykorú feleségük, akkor normális, hogy fiatalabbat keresnek. Habár az is előfordul, hogy saját korosztályukból választanak feleséget.”- mondják.

„Többnyire elvált nőket keresnek gyerekkel, hogy biztosítsák a jövőjüket. Nem érdekli őket, hogy közös gyerekük legyen, bár vannak ilyen esetek is.”

Az arab férfiak leggyakrabban Szaud Arábiából, az Emirátusokból, Kuwaitból, Egyiptomból és Líbiából jönnek Boszniában feleségért.

A bejegyzés trackback címe:

http://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr4812445661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nosztalgikus 2017.04.22. 21:33:26

@Burgermeister: Érdekességként írtam meg, teljesen elszigetelt jelenség, és nem mellesleg törvénytelen. Amúgy a boszniai muzulmánok teljesen normális gondolkodásuak. Itt véleményem szerint inkább a pénz játssza a nagyobb szerepet, semmint a mindent elsöprő szerelem.