Ha július és ha a Balkán, akkor szomorú aktualitás: Srebrenica. 22 év telt el a boszniai háború legvéresebb és a II. világháború utáni Európa legaljasabb tömegmészárlása óta.

Július 11-én az öreg kontinens, ami tetszik vagy nem tetszik évekig szinte csak nézte, ahogyan Jugoszláviában gyilkolják egymást, erre a boszniai kisvárosra figyel. A kisvárosra, ahol 1995 július 11-én a Ratko Mladić vezette szerb katonaság elfoglalta a várost, majd néhány nap alatt szisztematikusan meggyilkolt több mint nyolcezer muzulmán férfit és fiúgyereket.

monument_du_memorial_et_cimeti_re_de_srebrenica-potocari.JPG

Hogy ennek volt előzménye? Hogy a bosnyák katonák is kegyetlenül bántak a környező szerb falvak lakóival? Valóban, ezek is megtörténtek, és ahogy egy szintén több évig Szarajevóban élő fiatal barátom mondta: Boszniában az igazságnak legalább három oldala van. Egyetértek vele, de ez nem menti fel egyik felet sem a felelősség alól, nem menti fel a szerb katonákat a népirtás bűne alól.

potocari.jpg

Erre emlékeznek évről évre zarándokok ezrei, tízezrei, akik ezen a napon felkeresik a Potoćari emlékhelyet, az egykori akkumulátor gyár környékét. Különböző irányból és módon jutnak el Srebrenicába. A napokban indulnak, vagy már elindultak kerékpárral, motorral és gyalog.

Tizenharmadik alkalommal indul a Bihać-Srebrenica kerékpár maraton, 450-500 kerékpározóra számítanak, sokan érkeznek Bosznia különböző városaiból és indulnak együtt Bihaćról július 8-án.

Egy csapat fiatal Olovoból érkezik. „Ezen az 1000 km-en nem lesz semmi kényelem, azt éljük át, amit azok az emberek, akik megpróbáltak menekülni Srebrenicából megfelelő szállás, élelem, víz és az emberi élethez szükséges alapvető feltételek nélkül. Az motivál minket, hogy némi áldozatot hozzunk, feladjuk a kényelmes mindennapi életet egy rövid időre, hogy legalább ilyen módon tisztelegjünk az áldozatok emléke előtt.”

biciklisti_maraton1-800x445.jpg

Srebrenicába érkezik a „Hatodik motormaraton Srebrenica 2017” elnevezésű motoros csapat legkevesebb 500 résztvevővel, de vannak olyan adatok is, hogy a motorosok száma meghaladhatja a 700-at is. Jönnek motorosok Olaszországból, Horvátországból, Szlovéniából, Ausztriából, Németországból, Svédországból, Líbiából, Svájcból, Törökországból.

A sok motorosnak a közlekedtetése nem kis logisztikai feladatot ró a szervezőkre. A csoport egy része 9-én érkezik Krajinából Bihaćra és megy tovább Szarajevó felé. Egy másik csoport Zágrábból érkezik Travnikon át, egy harmadik szintén Zágrábból Zenicán át Szarajevóba. A motorosokat végig rendőrök kísérik. Mind Ilidzsán a kempingben gyülekeznek és 11-én indulnak el együtt Srebrenicába.

motomaraton_srebrenica1.jpg

Idén első ízben nagylétszámú motoros csapat indul Törökországból, ők Szerbián keresztül érkeznek. A 150 motoros részt vesz a temetésen, elkíséri őket a török állami televízió is.

Van, aki azért vesz részt a maratonon, mert vannak olyanok, akik még ma is tagadják, hogy Srebrenicában népirtás történt. „A genocídium megtörtént, a maratonon való részvétel figyelemfelhívás, és tiszteletadás az áldozatok előtt, és a lehetőség, hogy együtt legyünk a túlélőkkel, enyhítsük fájdalmát azoknak akik még mindig az igazukat keresik. Mert nincs megbékélés az igazság nélkül.”

Kolinda Grabar-Kitarović horvát, Bakir Izetbegović bosnyák elnök és Milan Bandić, Zágráb polgármestere a védnökei a VI. Vukovar-Srebrenica ultramaratonnak.

A háború alatt mindkét városban ártatlan emberek ezrei haltak meg, őrájuk emlékeznek közösen, és hívják fel a figyelmet arra, hogy még mindig vannak sokan, akik semmit nem tudnak szeretteik sorsáról.

ultramaraton_vukovar_srebrenica_914440659.jpg

A 227 km-es távot öt szakaszban teljesíti öt maratonista, akikhez egyes szakaszokon futók csatlakoznak. Vukovárról a maratoni futókon kívül idén először gyalogosan is indulnak Srebrenicába. Ők 340 km-t tesznek meg, az út 11 napig tart.

Ugyancsak gyalogosan teszik meg a távot a hagyományos Békemenet résztvevői. Legkevesebb ötezren indulnak útnak július 8-án Nezukból, és járják végig azt az utat, amin 1995-ben több ezren indultak el menedéket keresve.

mars_mira_srebrenica.jpg

Július 11-én Potoćariban 70 azonosított áldozatot temetnek el, köztük hét gyereket.

Mostanáig összesen 6504 áldozatnak adták meg a végtisztességet, közel másfél ezernek még nem találják nyomát, vagy nem tudták azonosítani.

srebrenica_koporsok.jpg

 Fotó: Reuters

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr6612647909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.