A menekültügyi hivatallal összefogva a szerb krikett szövetség áprilisban egy nem szokványos projektet indított: „A menekültek beilleszkedése a kriketten keresztül” címmel. Ennek keretében edzéseket és mérkőzéseket tartanak három menekült táborban élőknek: Zombor, Krnjača és Obrenovac.

krikett_belrad.jpeg

A szövetség edzői hetente kétszer kétórás edzést tartanak idősebbeknek és fiataloknak, akik főként Afganisztánból és Pakisztánból érkeztek. A szövetség biztosítja a felszerelést és a helyszínt. 

A közelmúltban a BBC Belgrád Krnjača negyedében forgatott a krikettezőkről, akik tömegközlekedéssel mennek az edzésekre.

Vladimir Ninković, a krikett szövetség 35 éves főtitkára a tv-seknek adott interjúban azt mondta: „Két óra alatt, hetente kétszer, lehetőséget adunk, hogy ne úgy gondoljanak magukra, mint bevándorlókra, menekültekre, hanem mint jó krikett játékosokra. Szenvedélyesen és nagy lelkesedéssel játszanak, és valóban tehetségesek. Úgy gondolom, hogy 70 százalékuk Angliában klubcsapat tagja lenne.” 

krikett_beg.jpg

A menekültügyi hivatalban is úgy vélik, hogy ez a sport, ami csekély érdeklődésre tart számot Szerbiában, jó eszköz lehet a menekülteknek, akik viszont saját országukban hagyományosan űzték ezt a sportot. 

Az egyik legaktívabb a 32 éves afgán Nur Ahmed Šerzad, aki rendőrként dolgozott a kábítószer elleni részlegen, és a tálib drogcsempészek fenyegetései miatt kellett elhagynia az országot. Elmondta, hogy már a rendőrakadémián is krikettezett Afganisztánban. Ő egyike azon keveseknek, akik menedékjogot kértek Szerbiában. 

„Szerbia tranzitország. A menekültek kevesebb mint 1%-a akar itt maradni.”-mondta Ninković. 

Šerzad egyik honfitársa, Prins elmondta, hogy „Hét hónapot voltam egy zárt táborban Magyarországon. Olyan volt, mint egy börtön. Nagyon rossz volt. Nem úgy bántak velünk, mint az emberekkel, hanem mint az állatokkal.” A 25 éves férfinak ugyancsak a tálibok üldözése miatt kellett eljönnie, közel 8 ezer kilométert tett meg gyalog.

krikett_beg_3.jpg

„Itt most jól érezzük magunkat. Még krikettezhetünk is. Nagyon boldog vagyok.”- mondta a BBC-nek. 

Lehet, hogy nem a legjobb megoldás, arra azonban mindenképpen jó, hogy rövid időre elfeledtesse velük, hogy ők menekültek, jelenleg hazátlanok, kiszolgáltatottak, és arra a kétszer két órára megfeledkezzenek a gondokról.

 

 

 

 

 

Fotó. Serbiacricket.com

 

A bejegyzés trackback címe:

http://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr6312723678
Nincsenek hozzászólások.