Alig hallgattak el a fegyverek a több mint három évig ostrom alatt tartott Szarajevóban, hihetetlenül lelkes emberek 1995 októberében megszervezték az első Szarajevói Film Fesztivált. A szétlőtt városban egy viszonylag épségben maradt moziban vetítették 15 ország 37 filmjét mindenki meglepetésére 15 ezer néző előtt. Mert a város élni akart.

A filmfesztivál nyitóünnepségén idén 23. alkalommal lépett a közel ezer meghívott vendég a vörös szőnyegre. Az azóta méltán híressé vált fesztivál nyolc napján 54 ország 234 filmjét mutatják be, 70 díjat osztanak ki, a legjobb filmet „Szarajevó szíve” díjjal jutalmazzák. 

szarajevo_film_fesztival.jpg

A kezdetetekkor elsősorban a régió filmművészeinek gondolták lehetőséget adni a bemutatkozásra, megmérettetésre, idén már csak a filmek fele érkezett a nyugat-balkáni régióból. A fesztivál egyik legnagyobb sikere, hogy kapocs lett a régió filmalkotói és Európa legnagyobb filmfesztiváljai között. A szarajevói fesztivál díjait számon tartják a többi nagy, tradicionális fesztiválokon, már rangot jelent szarajevói filmfesztivál díjjal rendelkezni. 

szarajevo_film_fesztival_robert-de-niro-sarajevo.jpg

                                               Robert de Niro a "Szarajevó szíve" díjjal 2016-ban

Az idei rendezvény díszvendégei Oliver Stone háromszoros Oscar-díjas amerikai fimrendező, John Cleese angol komikus (Waczak szálló) és Joshua Oppenheimer amerikai-angol dokumentum filmes. A korábbi évek fesztiváljait is nagyon nevek fémjelezték: Morgan Freeman, Robert de Niro, Angelina Jolie, Brad Pitt, John Malkovich, Daniel Craig, Jemey Irons és még lehet sorolni. A fesztiválon bemutatják Oliver Stone Interjú Putyinnal c. filmjét is.

szarajevo_film_fesztival_joshua-oppenheimer-sarajevo-film-festival-2017.jpg

                                              Joshua Oppenheimer 

Idén először a Berlinale Talents mintájára megrendezik a Szarajevó tehetségei találkozóját is. 

A fesztivált péntek este Aki Karusimaki finn rendező "A remény másik oldala" című filmje nyitotta meg. A film egy szíriai menekültről szól, akit a finn hatóságok vissza akarnak toloncolni a háború sújtotta Aleppoba, de végül sikerül Helsinkiben maradnia a küldetése miatt: meg kell keresnie a húgát, akit a balkáni úton elvesztett. 

szarajevo_film_fesztival_a_remeny_masik_oldala.jpg

                                       "A remény másik oldala"

Míg a fesztiválról olvastam és írok, eszembe jutott, hogy néhány évvel ezelőtt magukat filmes potentátoknak nevezők Szőcs Géza hathatós bólogatásával a Cannes-i filmfesztiválon egy sajtótájékoztatón azt találták mondani, hogy Budapest olyan nemzetközi filmfesztivált fog rendezni már a következő évtől, hogy az egész világ a csodájára jár. Most utána kerestem, ez a bejelentés 2011-ben volt. Hát, nem sikerült. Ez sem. 

A boszniai fővárosban nem tettek ilyen bombasztikus bejelentéseket, nem akarják, hogy az egész világ a csodájukra járjon, teszik a dolgukat és a világ vezető filmeseit látják vendégül.

szarajevo_film_fesztival_kertmozi.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

http://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr7312741866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

röf 2017.08.13. 14:44:56

"Szíriai menekültről szól a 23. Szarajevói Film Fesztivál nyitófilmje"
Ezt a témát már a Filmmúzeumban kell nevezni...