300 mudzsahed a Balkánról a szíriai hadszíntéren.

 A Balkánról közel 300 mudzsahed harcol a szíriai hadszíntéren főként a rosszhírű Al-Nusara egység tagjaként, amit az amerikai adminisztráció, mint az Al-Kaidával kapcsolatban álló terrorszervezetet tart nyilván. A egységben harcoló boszniai állampolgárok száma 52, ami több, mint amennyiről korábban a médiák írtak – állította egy, a biztonsági szolgálathoz közelálló forrás. Vannak még Albániából, Macedóniából és Szerbiából is. Boszniát tekintve a harcoló mundzsahedek fele Szarajevó környékéről való. A közösség tagjai valamennyien az iszlám radikális irányzatához, a szelefidekhez tartoznak. Mellettük szerveződött egy hasonlóan radikális irányzatú, vahabita társaság is Szarajevó másik kerületében, melynek vezetőjét terrorizmussal és engedély nélküli fegyverkereskedelemmel vádolják.

A harcosok mielőtt Szíriába mennek, speciális kiképzést kapnak, visszatérésük után „háborús veterán” terápián vesznek részt, ez magában foglalja a konfliktuskezelést is. A mudzsahedek 1992-ben érkeztek Boszniába, az ország akkor „befogadó” volt, most pedig a világ radikális iszlamistáinak negyedik „importőre” Tunézia, Líbia és Afganisztán után – állítja a hírforrás.

A háborúban részvevő önkéntesek a törökországi Antakjil városában gyűlnek össze, onnan együtt mennek a török-szír határra. A következő állomás a határhoz közeli Dzsilveozu, onnan illegálisan lépnek be az országba, majd ismét összegyűlnek a sziriai Sarmadaban, ahol már bekapcsolódnak a Szabad Szír Hadsereg kötelékébe.

A boszniai titkosszolgálat nyolc személyt hallgatott ki az említetett szervezetekkel kapcsolatban. Tudomásuk szerint egész Európából legalább 1000 mudzsahed harcos ment Szíriába, legtöbben Németországból, Belgiumból, Dániából és Luxemburgból. Ezek az országok aggódnak, hogy a mudzsahedek visszatérnek kiképezve különféle terrorista aktivitásra. Ezt támasztja alá Nihad Csoszics letartóztatása Németországban, aki a pakisztáni-afgán határon harcolt és a német hatóságok szerint bizonyítékok vannak ellen arra, hogy komoly terrorcselekmények elkövetésére készült.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr345439123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.