A Monarchia egykori – ma Csehország - legnagyobb fürdőhelyét, Karlovy Varyt,  IV. Károly német-római császár alapította 1370-ben, s a települést is róla nevezték el Karlsbadnak.

A környék gyógyhatású vizeit már a 16. század elején ismerték és használták, de az igazi fürdőélet csak később, a 30 éves háború idején épült ki, majd a 18. században indult virágzásnak. Igazi fénykorát az 1800-as években élte a város, ekkor épült a ma is látható impozáns paloták és fürdőházak többsége.

karlovy vary a monarchia idején.JPG

Ebben a gyönyörű városban rendezték meg idén 48. alkalommal a nemzetközi filmfesztivált is itt mutatták be a The Killing Season (Gyilkos időszak) c. filmet Robert de Niro és John Travolta főszereplésével. A két színész egy szerbet és egy amerikait alakít, akik egymás ellen harcoltak a boszniai háborúban. .

Ha van két ember, akivel biztosan nem szeretnénk találkozni egy erdőben, akkor az a két figura, akit a filmben a két világhírű színész alakit. A film egy amerikai veterán katonáról, Benjamin Fordról (Robert de Niro) szól, aki a ’90-es évek háborúinak idején Boszniában harcolt és egy volt szerb katonáról, a rosszhírű Skorpió egység tagjáról, Emil Kovacsról (John Travolta). Miután a balkáni háború véget ért, elfáradva mindentől, Ford visszahúzódik egy távoli kalyibába az erdőben az amerikai hegyek között, megpróbálva elnyomni a fájó emlékeket. A dráma akkor kezdődik, amikor megérkezik Emil Kovacs, akinek rendezetlen számlája van még Boszniából Forddal. Ami ezután következik az egy macska-egér játék, amiben ők ketten megkezdik személyes háborújukat. Ahogy a film a végéhez közeledik, megnyílnak a régi fájdalmak, sebek, napvilágra kerülnek addig eltitkolt dolgok.

travolta de niro.jpg

 A filmtől sokat vártak elsősorban a két főszereplő személye miatt, de sem a new-yorki sem a karlovy vary-i kritikák szerint nem kapunk többet és nem különbözik sokban az eddig hasonló témában forgatott filmektől. Az előzetes tervek szerint a filmet Boszniában forgatták volna, de mégsem ez történt. A projekt vezetői úgy döntöttek, hogy „all american” produkciót hoznak létre, ami a kritikák szerint nem tett jót a filmnek, az autentikus helyszín segítette volna a film történetét

A forgatás előkészítése idején, még 2011-ben Travolta eltöltött egy rövid időt Boszniában. „Elmentem Horvátországba, Bosznia-Hercegovinába, Szerbiába, beszélgettem sok volt katonával és őket mind beleszőttem a karakterbe – mondta Travolta. - Tekintettel arra, hogy Bobbyval (de Niro) ismert amerikaiak vagyunk azt gondoltam jó lenne, ha felépítem a figurát elkülönülten, hatásos akcentussal, a kinézetemmel, a mozgásommal, beszédemmel, hogy minél kevésbé legyen hasonlítható egy tipikus amerikaihoz.”

 A rendező Mark Steves Johnson, akinek nevéhez például a Dardevil c. film is kötődik, azt mondta, hogy ez a film egy kirándulás volt a számára. „Ebben a filmben nincsenek robotok, szuperhősök, csodatevők. Ez a film lehetőség volt számomra, hogy beszélhessek egy valóban fontos kérdésről és készítsek egy filmet, ami mindenek előtt háborúellenes üzenetet közvetít. Remélem, hogy az emberek a film kapcsán megértik, hogy a háború semmire nem válasz. A háború megsemmisíti az emberi életet. Minden nap látjuk az Afganisztánból hazatérő katonákat, akik poszttraumás stresszel érkeznek haza és azt gondolom, hogy ez egyike a legfontosabb témáknak ma, amiről beszélnünk kell.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr805439009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.