Az Inat kuca meséjénél ígértem igazi bosnyák receptet, ami nem lehet más, mint a csevapcsicsa. Számos fajtája létezik, én most a szerintem legfinomabbat, vagy mondjuk úgy, a legtöbbet fogyasztottat osztom meg önökkel.

Bascsarsijski/sarajevski csevap

 Hozzávalók:

1,5 kg marhahús

0,5 kg birka vagy bárányhús

3-4 fehér hagyma

 

Elkészítése:

 

  1. A hús kockákra vágjuk és besózzuk.
  2. a 3-4 fehér hagymát felvágjuk és nagyon kevés vízben, (kb 1 dl) megfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd ráöntjük a húsra.
  3. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
  4. Reggel a húst kétszer átdaráljuk közepes lyukú darálón, kézzel erőteljesen összedolgozzuk.
  5. Ezt a kész masszát szobahőmérsékleten tartjuk kb. 4-5 órát, és ha nem használjuk fel, akkor visszateszük a hűtőbe. Ebben az állapotban kb. 2 napig eltartható.
  6. A csevapok megformázása előtt egy kis szódabikarbónát tegyünk a masszához, ezzel könnyűvé válik.
  7. A csevapokat megformázzuk, kis hasábokat készítünk (létezik hozzá megfelelő szerkezet is, amivel egyforma hasábokat tudunk kinyomni).
  8. Erős tűzön, ha lehet, faszénen sütjük. Ügyeljünk rá, hogy a rács mindig legyen marhazsírral megkenve, soha nem száradhat ki. A megsült csevap színe rózsaszínes.

 

Az igazi szarajevói csevapot mindig minőségi húsból készítik és az arányt soha nem változtatják: 3:1 (marhahús:birka/bárány).

 

Az elkészült csevapokat félbevágott somunban szolgálják fel, amit egy kicsit előtte megfuttatnak a csevapos rostélyon, kockára vágott fehér hagymával és hideg joghurttal.

 szarajevói csevap.jpg

Jó étvágyat!

Nekem már akkor összefutott a nyál a számban, amikor a képet látom!  

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr685438989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoltan Farczadi 2013.08.11. 10:24:32

egy kerdes a csevappal kapcsolatban. a hust fott hagymastol kell daralni ?

isteni a szarajevoi csevap:)

sóskatáska 2013.08.13. 20:05:12

lenne egy kérdésem a hagymával kapcsolatban, fehér főzőhagyma vagy fokhagyma kell bele?
köszönöm .

Nosztalgikus 2013.08.13. 20:11:13

@sóskatáska: Kedves Érdeklődő!
Természetesen fehér főzőhagymát és nem fokhagymát igényel a jó csevap. Sok sikert és jó étvágyat!