Szarajevó, Európa Jeruzsáleme. Az egyetlen város a világon, ahol egy négyzetkilométeren belül megtalálható az öt legnagyobb világvallás jelképe: a dzsámi, a zsinagóga, a katolikus, a pravoszláv és az evangélikus templom. Ahol a balkáni polgárháború előtt évszázadokig, de utána is békességben, egymás vallását tiszteletben tartva éltek az emberek. Ebben valami megbicsaklani látszik. Mintha, egy vendéglőtulajdonos szavaival élve, a „hátsó ajtón” megpróbálnák becsempészni a sariat és vele együtt a vallásrendőrséget is.

A Belváros önkormányzata még 2007-ben kiadott egy rendeletet, ami azt írja elő, hogy tilos az alkohol fogyasztása és árusítása tanintézmények és vallási objektumok közvetlen közelében (5 méter), de kérik, hogy a Ramadan hónapjában ezen túl is alkalmazzák a rendelkezést. A rendelkezés ellen évek óta elégedetlenkednek a vendéglátó ipari egységek tulajdonosai, üzemeltetői, de idén különösen erőteljesen adnak hangot felháborodásuknak:

 „Micsoda demokrácia ez? Milyen jogon gátoljuk mi meg a vendégeket, hogy egy dzsámi vagy templom mellett azt fogyasszanak, amit szeretnének? Nekünk az a dolgunk, hogy kiszolgáljunk. Ezzel a rendelettel Belváros önkormányzata szándékosan, vagy nem szándékosan áthágja azt az eddig íratlanul elfogadott vallások közötti toleranciát, amiről Szarajevó közismert volt. Valóban azt hiszi a polgármester, hogy ezen a ’hátsó ajtón’ becsempészett vallási törvénnyel a Belvárosba csalogatják a turistákat, akik nem iszlám vallásúak és nem tartják a Ramadant?”

Ez az egyik legnagyobb probléma, mert a Ramadan most a turistaszezon közepére esik és nem értik, hogy egy vallási előírást miért kellene ráerőltetni mindenkire, különösen a városba látogató idegenekre, akik náluk szándékoznak elkölteni a pénzüket. A hithű vallásgyakorlók úgyis betartják a böjti előírásokat, az alkoholfogyasztás tilalmát, de azt rendelettel ráerőltetni a turistákra egy olyan városban, országban, ahol minden bevételre szükség van, ahol sok ezren élnek a vendéglátásból, hát, enyhén fogalmazva is „átesés a ló túlsó oldalára.” A döntésben nem pontosították, hogy a tiltás más vallási objektumokra is vonatkozik-e, vagy csak a haremekre és dzsámikra? Főként mi van azokkal az objektumokkal, ahol a vallási szertartás része alkoholos ital fogyasztása? – teszik fel jónéhányan a jogos kérdést.  

Ennek ellenére van néhány vendéglős, akik még ennél is tovább mennek, akik szerint „illetlen” az érintés és a csókolózás is. Az egyik országos napilap riasztó példákat is hoz: Kedvelt kávézó kerthelyiséggel Ilidzsán, távol a város zajától, jó levegőben, az Igman hegy lábánál, minden, az egész környezet romantikára csábít. A bejáratnál tiltó táblák: Tilos saját ételt, italt bevinni! Tilos kutyát bevinni! Ezek mindennapos figyelmeztetések, senki nem lepődik meg rajtuk, de a harmadik tábla annál döbbenetesebb: piros keretben egy férfi és egy nő csókolózik, és mindez pirossal áthúzva!

Hogy minden az „előírásoknak megfelelően” történjen, arról négy feketébe öltözött fiatalember gondoskodik. Ők pincérek, de a főnökük szemmel láthatólag utasította őket, hogy éberen figyeljék a vendégeket. Külön figyelmet fordítanak a „gyanús” párokra és mindenkit, aki megsérti a kiírást, vagy nem tesz eleget a tiltásnak, azonnal kivezetik a helyiségből. 

 

zabranjeno_ljubljenje_1(1).jpg

Sajnos nem ez az egyetlen ilyen hely. A cafe Arabeska népszerű, keleti stílusban berendezett kávézó, ideális hely egy délutáni találkozóra, egzotikus teák, alkoholmentes italok széles választékával. Ám itt is csak „erkölcsösen” lehet fogyasztani.  A szeretet, szerelem kifejezése a másik iránt tilos, és hogy ehhez kétség se férjen, ez a tiltás az itallap hátuljára rá is van nyomtatva. Ha a párok esetleg megfeledkeznének róla, a pincérek figyelmeztetik őket, hogy tartózkodjanak a nemkívánatos cselekedetektől.

Teszik mindezt valami riasztóan rosszul értelmezett vallási magyarázat mögül, miszerint ezek a tiltások „összhangban vannak a bosnyák tradíciókkal”, ami egyáltalán nem igaz, közben pedig az ezekben a napokban a városban tartózkodó számos turista tágra nyílt szemmel várja, hogy egy sarokból rájuk ront a vallásrendőrség…

A helyi városlakók pedig értetlenül kérdezik: ez az a Szarajevó, ami egykor volt? És visszasírják azt a kozmopolita légkört, ami korábban jellemezte a várost, amit mi is imádtunk négy éves ott tartózkodásunk alatt.      

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr505439124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.