A Boszniai Szerb Köztársaság elnöke Milorad Dodik nyíltan felszólította a Szerb Köztársaság képviselőit és a boszniai szerbeket, hogy ne vegyenek részt a „Szarajevó Európa szíve” rendezvénysorozaton, amire jövő év közepén kerül sor a szarajevói merénylet, az I. világháború kitörésének 100. évfordulóján. Álláspontját nyílt levélben megküldte az Európai Unió vezetőinek is, melyben többek között azt állítja, hogy „ez az esemény nem reprezentálja egész Bosznia Hercegovinát, mert a szerbeket kizárják a projektből.”

Bejelentette, hogy a Szerb Köztársaság jövőre az ő vezetésével többnapos rendezvényt szervez az emlékezetes dátum, a „Mlada Bosna” szervezet, a szabadságért vívott harc és Gavrilo Princip emlékére. Az ő rendezvényének az Andricev Intézet ad helyet. Az intézet a szerb köztársaságbeli Visegradon van, abban a városrészben, amit Ivo Andric Nobel-díjas író után Andricgradnak neveznek. Az intézet alapításának és létrehozásának ötlete Emir Kusturica rendezőtől ered, ő szorgalmazta, és szorgalmazza jelenleg a városrész kiépítését, az utcák, terek, köztéri szobrok megtervezését. A rendező anyagilag is támogatja ezt a munkát, az Andric Intézet fenntartási költségeit közösen fedezi a Republika Srpska és Szerbia.

 Természetesen Dodiknak joga van a szarajevói merénylet centenáriumát ott megünnepelni, ahol akarja, de ez semmiben sem fogja befolyásolni a szarajevói programokat. Két évvel ezelőtt Nicolas Sarkozy volt francia elnök kezdeményezte egy bizottság létrehozását, aminek a feladata megtervezni és előkészíteni az eseménysorozatot. Franciák vezetésével, Brüsszellel szoros együttműködésben létrehozták a „Szarajevó Európa szive” Alapítványt. A központi események természetesen a boszniai fővárosban lesznek, a város vezetése kezdetektől részt vesz a projektben. Vélhetően az egész eseménysorozat legjelentősebb programja a Bécsi Filharmonikusok ünnepi koncertje lesz 2014. június 28-án, azon a napon, amikor 100 évvel ezelőtt Gavrilo Pincip meggyilkolta Ferenc Ferdinánd osztrák trónörököst és feleségét és ezzel kitört az első világháború.

 Szarajevó_1914-junius-28.jpg

A koncertnek az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legimpozánsabb, legnagyobb épülete, a szarajevói Városi Tanács ad helyet. Ez lesz a hivatalos újra megnyitó is 22 év után. 1992. augusztus 25-26-ra virradó éjszaka a szerbek ágyúzása következtében az épület teljesen kiégett, az akkor benne működő Városi Könyvtár felbecsülhetetlen értékű anyagának 80%-a megsemmisült. Azóta Ausztria és az Európai Unió segítségével folyt a helyreállítás, és az épület teljes pompájában fogadja majd a centenáriumi rendezvényre érkezőket.

szaraejvó könyvtár.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr215438479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.