Annak ellenére, hogy a Nyugat-Balkán országai szinte kivétel nélkül azt kommunikálják, hogy a gazdasági növekedés mindüknél megindult, szakértők szerint ez egyszerűen csak egy délibáb. Statisztikailag valóban kimutatható növekedés az első negyedévben, de a bázisév első három hónapja olyan rossz adatokat hozott, hogy ahhoz viszonyítva nem igazán ad valós képet. Ezzel együtt az ipari termékek kivitelének, az építkezéseknek a növekedése valóban az elmúlt évek lefelé menő trendjének megállását mutatják.

Gazdasági elemzők szerint Horvátországot egyelőre negatívan fogja érinteni az EU-s csatlakozás. A GDP csökkenését és a munkanélküliség növekedését prognosztizálják erre az évre. 

A térség egyik legrosszabb helyzetben lévő országa Bosznia-Hercegovina, ahol évek óta nem történik semmi. Javult ugyan a külkereskedelmi mérleg deficitje, de ez elsősorban az elektromos energia importjának növekedéséből ered. A gazdaság egészében lényegi változás nem volt, ezért lehetséges, hogy ez is csak egy statisztikai adat.

Szerbia eközben bejelentette, hogy a recessziót maguk mögött hagyták. A belgrádi pénzügyi, gazdasági minisztérium bejelentette, hogy az év első három hónapjában 22%-kal nőtt az ipari termékek kivitele az előző év hasonló időszakához képest. Az Erste Bank elemzői szerint Szerbia GDP növekedése 1,5 % lehet, míg a deficit 5% körül alakulhat. Szerbiába érkeznek ugyan külföldi befektetések, de nagyon nagy a munkanélküliség és alacsony a GDP. Növelni kellene az ipari termelést, hogy a helyzet konszolidálódjon.

Szlovéniában, az egykori Jugoszlávia legfejlettebb tagköztársaságában csökken a gazdasági aktivitás, elmaradtak a nagy vállalatok átalakításai, ez külön problémát jelent az ország gazdaságában.

Montenegrónak idegenforgalmi potenciálján kívül mása sincs, amiből viszont nem lehet megélni. Macedónia Bulgáriához és Görögországhoz hasonló gondokkal küszködik, míg Koszovóban a gazdaság rendezetlen, és jele sincs, hogy a helyzet jelentősen javulna.

 

A térség valamennyi országára vonatkozóan mindenki kiemeli, hogy az első negyedéves adatokból nem lehet egész évre vonatkozó következtetéseket levonni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr1005438507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.