Nosztalgikus 2013.08.01. 21:41

Sarajevski somun

A szarajevói csevapot stilszerűen szarajevói somunban szolgáljuk fel. Íme a receptje: 

 

Sarajevski somun

 Hozzávalók:

         1 kg finom fehér liszt

         10 gr élesztő

         1 evőkanál só

         1 kávéskanál cukor

         7 dl langyos víz

Az élesztőt és a cukrot langyos vízbe morzsolom és meleg helyre teszem 15-20 percre. A lisztet sózom és mélyedést készítek benne, amibe beletöltöm az élesztőt. Összegyúrom és szükség szerint hideg vizet adok hozzá, hogy lágy tésztát kapjak. Állni hagyom legalább 1 órát, de ha lehetséges egy éjszakára beteszem a hűtőszekrénybe.

Lisztezett deszkára teszem a tésztát, átgyúrom és akkora gombócokat formázok belőle, hogy a széleit lelapogatva 20-30 cm átmérőjű somunokat tudjak formázni. Ismét állni hagyom és közben a sütőt 250 fokon jól előmelegítem a tepsivel együtt, amiben a somunokat sütni szeretném. A forró tepsit sütőpapírral gyorsan kibélelem és óvatosan beleteszem a tésztákat, amiket a sütőbe helyezés előtt késsel néhányszor bevagdostam.

A sütőt 10-15 percig ne nyissuk ki, így a tészta közepe is szép barnára sül. Ha készen van, egy tiszta konyharuhára kiszedjük és tálaljuk.

 sarajevski somun 2.jpg

A ramadankor vagy bajramkor készitett somunt bekenjük tojással és meghintjük köménymaggal.

 sarajevski somun.jpg

Jó étvágyat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr975439001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.