A Ramadan az iszlám szent hónapja, amikor napkeltétől napnyugtáig az hívők böjtölnek, nem vesznek magukhoz sem ételt, sem italt, tartózkodnak a dohányzástól, a testi érintkezéstől, de még a rágógumizástól is. Az igazán mélyen vallásosak a saját nyálukat sem nyelik le.

Az amerikai Pew Intézetben végeztek egy felmérést, hogy a világ egyes országainak muzulmánjai milyen mértékben tartják magukat a böjthöz. Ebből a felmérésből az látható, hogy a balkáni országok muzulmánjai azok közé tartoznak, akik elég fegyelmezetlenek a kérdésben, a legkevésbé tartják be a böjti előírást. A legrosszabb eredményt Albánia érte el, ahol a muzulmánoknak csupán 44%-a böjtöl, őket követi Bosznia-Hercegovina 75%-kal, és Koszovó 76%-kal.

Persze minden nézőpont kérdése, mert a világ más országaival összehasonlítva, ahol szintén jelentős számú muzulmán él, ezek már nem is olyan rossz eredmények. Kazahsztánban 30%, Azerbejdzsánban 43%. Üzbegisztánban 50%, Kirgizisztánban 53%, míg Kongóban 69%  böjtöl.

 

Thaiföldön, Kamerunban, Indonéziában és Malajziában szinte mindenki böjtöl, de az első helyen vitathatatlanul Marokkó áll, ahol a muzulmánok 98%-a böjtöl, de szinte alig marad le mögötte Csád és Szenegál a 97%-kal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr105439903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.