Árnyékban 40fok, mindenki a hűsölés lehetőségét keresi: lesötétített, légkondis szoba, medence, vízpart, csobbanás. De hogyan és hol keresik az enyhülést a balkáni országok lakói? 

A horvátok szinte értelemszerűen nem utaznak külföldre, leginkább a tengerpartot keresik fel, ami teljesen logikus, közel van, sokuknak saját házuk van, minden komfortjuk megvan, ismernek mindent, nem vágynak külföldre. Ha igen, akkor a célpont általában Törökország, Egyiptom, Görögország és Tunézia. Idén Tunézia és Egyiptom iránt szinte egyáltalán nincs érdeklődés, Törökországba 500 euróért kínálnak utakat.

Egy belgrádi utazási iroda vezetője elmondta, hogy a náluk jelentkezők 90%-ának úti célja Görögország. Volt érdeklődés Egyiptom iránt is, de a jelenlegi politikai helyzet miatt ezeket az utakat lemondták. Néhány csoportot szerveznek Törökországba. A szerbek utazási irodákon keresztül egyáltalán nem utaznak Horvátországba, aki a horvát tengerpartot választja, az önállóan utazik. Új színfoltként kezd lassan megjelenni az érdeklődés Bulgária iránt.

 zlatni-pjasci-335581.jpg

Horvátország EU-s csatlakozása a bosnyák állampolgároknak azt jelenti, hogy innentől csak biometrikus útlevéllel utazhatnak be az országba, és ez érzékenyen érinti a nyaralási terveket, amik azért még az egykori jugoszláviai időkből a tömegeknek az Adriát jelentette. De uniós csatlakozás ide, uniós csatlakozás oda, a bosnyákok nem maradnak Adria nélkül, egyrészt minden korlátozás nélkül utazhatnak Montenegróba, másrészt a saját 13km hosszú tengerpartjukra is, Neumba. Neumba azonban a lejutás érvényes útlevél hiányában egy kész rémálom. Az országon keresztülvivő európai fő közlekedési út ugyanis Metkovics határállomásnál átvisz Horvátországba, majd néhány 10km megtétele után lépünk be ismét Boszniába, pontosabban Neumba. Vagyis, ha nincs érvényes útlevelünk, ezt a kényelmes utat nem vehetjük igénybe, hanem a legalább 50km-rel hosszabb, lényegesen rosszabb minőségű boszniai falusi utakon érhetjük el a tengerpartot.

 neum3.jpg

Ha már elértük, akkor viszont nagyon barátságos árakkal találkozunk, lényegesen olcsóbb minden, mint Horvátországban. Egy kávé helytől függően 1,5-2,5KM, azaz 0,8-1,3 euro (1 euro = 1,9 konvertibilis márka), egy cola, vagy egy fél literes csapolt sör 1,5 euró, míg a nemzeti eledelt, a csevapcsicsát már 1,5 euróért kaphatunk, ha nagyon éhesek vagyunk és nagy adagra vágyunk (10 db csevap) akkor azért 3 eurót kell fizetni. A szálláshelyek áraiban azonban nincs nagy különbség Horvátországhoz képest. Két fő részére egy apartman 30-40 euró/éjszaka.

 

Ha mégis inkább külföldöt választják, akkor a bosnyákok körében a legkedveltebb nyaralási célpontok Törökország, Horvátország, Egyiptom és Spanyolország. Egy 7-8 napos törökországi nyaralás egy árban van egy hasonló időtartamú horvátországival, de azért a megszokás miatt mégis sokan a szomszéd országot választják. A megszokás és minden ellenére, egyelőre az igénylések száma a tavalyihoz képest 10-20%-kal kevesebb.

 

A kedvelt adriai turisztikai célpont Tucepi egyik utazási irodájának vezetője elmondta, hogy jelenleg a legtöbb vendégük Szlovákiából, Németországból és Csehországból van. Ők is érzékelik a boszniai nyaralók számának csökkenését, de azt nem az árak növekedésével, hanem inkább azzal magyarázzák, hogy még nem váltották ki a Horvátország csatlakozása után számukra kötelező útlevelet, illetve arra számítanak, hogy a Ramadan hónapjának letelte után megindul a turistaforgalom.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr855439785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.