Helmut Kohl kancellár a felére akarta csökkenteni a törökök számát, akik az egykori Nyugat-Németország területén éltek a 80-as évek elején – írta a Der Spiegel egy brit hivatalos dokumentumra hivatkozva.

Erről az elképzeléséről Margaret Thatcher angol kormányfővel 1982-ben bonni tanácskozásukon tárgyalt. Akkor kijelentette, hogy a „törökök nem integrálódtak jól” a német társadalomba – idézi a német hetilap.

A kancellár azt mondta tárgyalópartnerének, hogy szeretné, ha a törökök száma négy év alatt a felére csökkenne, bár ezt ilyen nyíltan nem mondta ki. A tárgyalás dokumentumait titkosították, most telt le az idő, most váltak ismertté.

„Németországnak nincsenek problémái a portugálokkal, az olaszokkal, sőt még a Dél-Ázsiából érkezettekkel sem, mert ezek a közösségek beilleszkednek a német társadalomba. A törökök azonban egy teljesen más kultúrából jönnek és nem integrálódnak jól” – jelentette ki a kancellár.

A jelentés készítője Margaret Thatcher személyi titkára, AJ Coles volt.

A törökök megjelenése Németországban 1961-ben kezdődött, amikor a két ország aláírta az egyezményt a munkavállalás lehetőségéről. Ezzel egyidőben nagyon sok vendégmunkás érkezett Portugáliából, Olaszországból és az egykori Jugoszlávia tagköztársaságaiból.

Kohl 1998-ig volt kancellár, egyben a Kereszténydemokrata Unio,a CDU vezetője, mindkét pozíciójában gyakran emelt szót a bevándorlások számának növekedése ellen. A külföldi munkavállalók száma azóta is folyamatosan nő Németországban, a törökök száma jelenleg kb. 2,8 millió fő. Az élet furcsasága, hogy Kohl kancellár fia 2001-ben egy török nőt vett feleségül, és egy török civil szervezet a kancellár feleségét, Hannelore Kohlt az „év anyósának” választotta. Hannelore Kohl évekig fényérzékenységben szenvedett, egyáltalán nem tudott elviselni semmiféle fényforrást, nem jelent meg a nyilvánosság előtt, a fia esküvőjén sem vett részt Törökországban, épp ezért volt nagyon meglepő a választás.Betegsége miatt 2005-ben öngyilkos lett. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr985445224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.