Jártak már Székesfehérváron, a Bory Várban? Épitője Bory Jenő az I. világháborúban főhadnagyként a szerbiai frontra került, majd 1915-ben Szarajevóba vezényelték. Nagyon érdekelte a trónörökös elleni merénylet és szívesen tett eleget a felszólításnak: segítsen emléket állítani az eseménynek. Korabeli fényképek szerint már 1915 februárjától a rajzolással és a modellezéssel foglalatoskodott, grandiózus tervet dolgozott ki: megtervezte az emlékművet a merénylet helyszínén, a Ferenc Ferdinánd fogadalmi templomot és a Zsófia Ifjúsági Otthont. Az utóbbi nagyszabású épületek megvalósítását elsodorta az idő, lehetetlenné tette az Osztrák-Magyar Monarchia háborús veresége.

A merénylet helyén épült emlékmű azonban felállításra került a Miljačka folyó hídfőjénél. Három évvel az esemény után, 1917. július 29-én avatták föl. Megvalósításáért Bory Jenőt 1916-ban a Ferenc József Rend lovagkeresztjével tüntették ki, s valószínűleg ezért elő is léptették.

A mű része volt az aszfaltba süllyesztett mintegy 2 négyzetméteres öntött acél lap, a Latin-híd hídfőjének sarkán felállított kettős oszlop és szemben vele egy gránitból készült mozaikdíszítésű pad. A tulajdonképpeni emlékmű, a kettős oszlop a merénylet áldozatainak bronz reliefjét, egy örökmécsest és egy Pieta-szobrot tartalmazott. 2x1 méteres úttestbe süllyesztett öntött acél tábla latin felirata: "Hoc loco die 28. Junie 1914. vitam et sanquinem fuderunt pro Deo et patria Franciscus Ferdinandus archidux eiusque uxor duessa Sophia de Hohenberg." (Magyarul: Ezen a helyen adta életét és vérét Istenért és hazáért Ferenc Ferdinánd királyi herceg és felesége, Hohenberg Zsófia hercegnő.)

szarajevói merénylet szobor.jpg

A fogadalmi templom és a Zsófia ifjúsági otthon építkezése is megkezdődött, maga Bory Jenő irányította a munkákat Szarajevóban. Hét holdnyi területen kétszáz hadifogoly és két téglagyár dolgozott a keze alá.

Aztán a történelem közbeszólt. Az Osztrák-Magyar Monarchia az első világháborúban végzetes vereséget szenvedett, a birodalom szétesett, a megkezdett munkák félbe maradtak, az emlékművet is elbontották 1919-ben.

Bory Jenő ezután minden energiáját, pénzét és erejét haláláig a fehérvári vár építésébe fektette. 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr515447677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.