Tíz napja lángol az erdő a boszniai Jablanica közelében. Villámcsapással kezdődött, és azóta vívnak elkeseredett harcot hivatásos tűzoltók, katonák  és civilek a tűz megfékezésére. A város Szarajevótól nyugatra fekszik, Bosznia-Hercegovina több erdejében is vannak kisebb tüzek, de itt a helyzet már szinte kontrollálhatatlan. A pusztítás egyelőre nyerésre áll. Nagyban nehezíti a munkát a nagy forróság és a meteorológiai előrejelzések további melegedést, sőt szelet is jeleznek. „A tűz terjed, és mi nem tudjuk megfékezni. A helyzet nagyon súlyos, a tűz fenyegeti a Mostar felé vezető közutat és vasutat is. Ezen kívül egy része Konjic felé terjed, másrészről dél felé, Dragan Selo irányába” – mondja elkeseredetten és végtelenül fáradtan a jablanicai tűzoltóság vezetője.

 JABLANICA TŰZ.jpg

A város hivatalos web oldalán adnak értesítést arról, hogy mikor és honnan indulnak autóbuszok, akik az önkénteseket viszik. A meredek és nehezen megközelíthető terep miatt most Prenja közeléből igyekeznek a tüzet megközelíteni.

 jablanicai tűz.jpg

Bosznia-Hercegovina segítséget kért az Európai Uniótól, hogy légi úton próbálják a tüzet megfékezni. „Dél-Európa országai ebben a nagy hőségben nagy veszélyben vannak, mi készen állunk segíteni, ha önmaguk nem tudnak megbirkózni a természeti csapással.” – mondta az Unió humanitárius segítségért és a krízishelyzetek megoldásáért felelős biztosa.

 kanader na jablanickom jezeru 3.jpg

Példaértékű összefogással segít mindenki. Horvátországból két CL-415 típusú repülőgéppel támogatják a boszniai hadsereg helikoptereit. A két repülőgép több  mint 400 tonna vízzel bombázta a tüzet. A hadsereg MI8-as helikopterei augusztus 3-tól tegnapig 35 órányit repültek 174 felszállással közel 400 tonna vizet vittek a tűz oltására. 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr335453845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.