Nosztalgikus 2013.08.10. 19:46

Air Serbia

A szerb kormány átvállalta a Jat Airways kb. 190 millió eurós adósságát. Ez volt az egyik feltétele az Egyesült Arab Emirátusok és Szerbia közötti szerződésnek.

 air serbia.jpg

A Jat Airways 55 millió euróval tartozik bankoknak, 70 millió euró korábbi állami garancia, 10 millió eurót nem fizetett ki az olajipari vállalatnak. A belgrádi repülőtérnek a szolgáltatásokért, elsősorban a repülőtéri illetékért ki nem fizetett összeg kb. 32 millió euróra rúg.

A miniszterelnök helyettes gazdasági tanácsadója, aki a tárgyalásokon is részt vett elmondta, hogy a Szerbiának jelenleg nem áll rendelkezésre ekkora összeg, ez majd az államadósság része lesz, ugyanakkor nem volt más választásuk. Egyszerűen ez volt a stratégiai partnerség feltétele és ez még mindig jobb megoldás, mint hónapról-hónapra növelni a társaság veszteségét és csak önteni bele a pénzt. Így viszont ezzel a partnerrel meg van a lehetőségünk arra, hogy a közeljövőben egy gazdaságosan működő légiközlekedési vállalatot üzemeltessünk.

Rosszabb lett volna, ha hagyjuk a JAT Airways-t az eddigi módon üzemelni, mert az utóbbi időben évente 25-30 millió euróval növelte az adósságot, és ezt évről-évre görgettük magunk előtt.

A szerbek nagyon-nagy reményeket fűznek az Air Serbia-ba. A 100 millió euró, amit az Etihad befektet a közös légitársaságba, lehetőség ad új repülőgépek vásárlására, és az új társaság imidzsének átalakítására.

Air-Serbia-A319.jpg 

Csak röviden, azoknak, akik nem annyira járatosak a légiközlekedési ügyekben: az Etihad légitársaság augusztus 1-én Belgrádban aláírta a szerb kormánnyal a szerződést, melyben megvásárolja a JAT Airways 49%-kos tulajdonjogát. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy az arab légitársaságnak a befolyása lényegesen nagyobb lesz, mint amennyire a tulajdonrésze feljogosítaná, de mindezek ellenére a partnerség gyümölcsöző lehet mindkét fél számára. A megegyezés egyik feltétele volt a fent leírt adósság átvállalása, illetve az elbocsájtandó dolgozók végkielégítésének kifizetése. Az Etihad október 1-jén veszi át az operatív ügyek intézését, addig folyik az „Új termék” nevű projektben foglalt technikai, operatív változtatások előkészítése.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr815455273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.