Ha már tegnap írtam Herceg Noviról, akkor egy picit a Kotori-öbölről. Itt aztán valóban megbizonyosodhatunk az ország nevének igazi jelentéséről: Montenegró – Fekete hegyek. A természet valódi csodája.

 kotori öböl.jpg

Történelme szinte követhetetlen, a római birodalomtól a bolgárokon, a bosnyák királyságon, a velenceieken, a franciákon, a Habsburg birodalmon át az olasz királyságig, majd aztán végül Jugoszláviáig számtalan uralom alatt állt.

A Bécsi Kongresszus 1868-ban visszaadta az Osztrák-Magyar Monarchiának és a birodalmi haditengerészet három bázisának egyike és az osztrák Ötödik Flotta anyakikötője volt.

Magyar vonatkozása is van a cattarói (kotori) matrózlázadásnak. 1918. február elején a Szent György páncélos cirkálón és más hadihajókon is a matrózok fegyveres felkeléssel követelték a már négy éve tartó háború befejezését. Pulából a haditengerészet valamennyi bevethető erejét Cattaróba irányították és Karl Seidensacher ellentengernagy vezetésével szinte órák alatt leverték.

szent györgy hadihajó.jpg

Még én is úgy tanultam annak idején, hogy a cattarói matrózlázadást Horthy Miklós vezetésével verték le, ezzel szemben IV. Károly király csak a lázadás leverése után nevezte őt ki a flotta élére. Vannak idők, amikor egyes politikai érdekek egy kicsit módosítják a történelmi tényeket.

kotori öböl saját 1.jpg 

Az öbölben több kis sziget is van, a legismertebbek a Gospa od Skrpjela - Szirti Madonna, és a Sv. Djordje - Szent György bencés kolostor.

 kotori öböl szent györgy kolostorszget - jobbra.jpg

Ahogy autózik az ember az öbölben egyik ámulatból esik a másikba és szinte percenként állna meg, hogy ezt is fényképezzük le, ezt is, mert annyira lenyűgöző. 

Kotor város a Világörökség része, 22 ezer lakosával az Öböl legnépesebb települése. 

kotor varos sajár 1.jpg

kotor varos sajár 2.jpg

És igen, az utazási iroda kirakatában, a jobb oldali repülőgép egy Malév modell, az iroda a légitársaság értékesítő partnere volt, a férjem "szolgálati útra ment" (Kusturica után szabadon) és mi elkísérhettük.

 

kotor varos sajár 3 utazási iroda.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr685467384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.