Az egykori Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság elnökének Joszip Broz Titonak 89 éves özvegyét súlyos állapotban szállították a Szerb Klinikai Centrum sürgősségi osztályára. Az orvosok tájékoztatása szerint nagyon rossz állapotban került be a kórházba, nemrégiben infarktuson esett át, jelenleg félig öntudatlan állapotban van, fertőzés lépett fel nála, az orvosok az életéért harcolnak.

Meglátogatta már a szerb miniszterelnök és Rasim Ljajics szociális ügyek minisztere, az egyetlen a szerb politikusok közül, aki az utóbbi években a kapcsolatot tartotta vele.  

Jovanka 1924-ben született, nagyon fiatalon lett a kommunista párt tagja, itt ismerkedett meg 1944-ben a nála 32 évvel idősebb Joszip Brozzal. 1952-től 1980-ig, férje haláláig éltek együtt. A Jugoszláv Néphadsereg alezredese volt, partizán kitüntetése is volt. 1980 óta teljes elszigeteltségben, a nyilvánosságtól teljesen elzárkózva, gyakorlatilag házi őrizetben élt, miután nacionalistának bélyegezték és megfosztották személyi okmányaitól.

 jovanka i joszip broz tito.jpg

A Blic cikke szerint a 89 éves Jovanak egészen az utóbbi időkig ugyanúgy élt, mint amikor az elnök felesége volt. Minden nap elegánsan felöltözött, sminkelt, a frizurája mindig tökéletes, holott 2007 óta egyetlen pillanatra sem hagyta el a belgrádi Dedinje negyedben lévő lakhelyét, a Bor villát. Ellátta saját magát, egy rokona és egy ápolónő látogatta. Amikor 2007-ben elhagyta a villát, fotósok hada kísérte, hogy egy régi barátjával, gépkocsival egy közeli cukrászdába mennek fagylaltozni. Férje sírjának látogatását már ezelőtt az eset előtt két évvel beszüntette.

Ügyvédje szerint Jovanka  89 évesen is szép asszony. Nagy harcos, és ez segített neki abban, hogy ez elmúlt évtizedeket túlélje. Régen az életéért harcolt, most már csak azért, hogy utolsó éveire ne tegyék ki a villából. 

 jovanka broz.jpg

Idén februárban exkluzív interjút adott a belgrádi Vecernje novosti c. lapnak. Néhány nappal előtte betörtek hozzá, de véleménye szerint nem egyszerű betörők voltak, hanem olyanok, akik nagyon is tudták, hogy mit keresnek, akik nagyon is félnek attól, hogy egyszer napvilágra kerül az, amit ő tud. Az interjúban megvádolta Stane Dolencot, egykori titkosrendőrt, hogy a németeknek kémkedett és a Hitlerjugend tagja volt. Ez a Dolenc állítólag fegyverrel próbálta meg Titot arra kényszeríteni, hogy váljon el Jovankától.

Elmesélte, hogy férje halála után azonnal megjelent egy bizottság és lepecsételték a dolgozószobát, de voltak olyan iratok és dokumentumok, amiket ő adott át nekik megőrzésre. Annyit kért, hogy maradhasson a szolgálati lakásban, amit nem engedélyeztek, sőt állítása szerint fegyverrel kényszerítették rá, hogy hagyja el. A temetés után megfosztották valamennyi személyi okmányától, nem volt útlevele, személyi igazolványa, társadalombiztosítási kártyája.

Azóta él ebben a villában, ami szerinte rosszabb, mint egy börtön, mert ott legalább jönnek-mennek az emberek, itt pedig 30 éve egyedül van. Még mindig azt gondolja, hogy nagyon nagy erők dolgoznak azon, hogy az általa ismert tények nehogy napvilágra kerüljenek.

Négy évvel ezelőtt az akkori belügyminiszter és a már említett Rasim Ljajics három évtized után átadták neki az útlevelét és a személyi igazolványát.  

Kétségtelen, hogy nem lenne egy unalmas olvasmány a hölgynek az élettörténete és a férje mellett eltöltött évek eseményeinek megismerése az ő szemszögéből. 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr355474958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.