Amikor az egész világ arra vár, hogy hogyan dönt Barack Obama elnök, elindul-e és mikor a támadás Szíria ellen, akkor Boszniában az interneten terjed az iszlám radikális szárnyának, a vahabistáknak (szelefideknek) a felhívása szent háborúra, dzsihádra Sziriába. Fent van egy video üzenet is, melyben elmondják, hogy készek Szíriába menni és harcolni a lázadók soraiban a Bashara al-Assad rezsime ellen. A filmben tíz állig felfegyverzett férfi buzdított a lázadókkal való közös harcra a szíriai Hama városában.

 önkéntesek sziriába.jpg

A bosnyák rendőrség hivatalos adatai szerint 52 férfi ment el a szír hadszíntérre, 32-en visszajöttek, de 20-an még mindig ott vannak. Szervezetten mentek Törökországon keresztül, állítja az egyik harcos családja. Úgy tűnik, ha megjön a felszólítás dzsihádra, akkor semmi sem számít, mert itt hagynak mindenfajta támasz nélkül családokat, ez az asszony is négy gyerekkel maradt egyedül minden bevétel nélkül. Pénzt a megélhetéshez nem hagynak, de búcsúlevelet igen, amiben ígérik, hogy visszajönnek.

 önkéntesek sziriába 3.jpg

Ezekre a felhívásokra a hivatalos boszniai politika, a vallási vezetők csak az újságírók erőteljes nyomására reagáltak nyilvánosan. Ezt az újságírók meglehetősen nehezményezik, sőt a szemükre vetik, hogy az egész világ tudja, hogy Jusuf el-Kardavi sejk az, aki világ muszlim közösségében szent háborúra buzdít Szíria ellen, de ha ide jönne Boszniában, akkor még talán szívesen is fogadnák?

Azért ennyire nem rossz, sötét a helyzet. A kormány részéről Fahrudin Randoncsics belbiztonsági miniszter nyilatkozott. (Amikor néhány hónappal ezelőtt megint rendszeresen kezdtem olvasni a helyi lapokat, meglepődtem, hogy ő a belbiztonsági miniszter, mert emlékszem a háború után elég sötét ügyekkel hozták őt összefüggésbe, akkor ilyen ügyek kapcsán jelent meg a neve az újságokban. De mint tudjuk, rablóból lesz a legjobb pandúr, vagy hogy is?)

Bocsánat, ezért a kis kitérőért, szóval a miniszter azt mondta, hogy boszniai állampolgároknak nem kellene részt venniük semmilyen háborús viszályban sehol a világom. E tekintetben felmerült az elképzelés törvényalkotásra is, amely megtiltja, hogy az ország állampolgárai külföldi katonai erők kötelékében, vagy háborúban részt vegyenek Bosznián kívül.

A legfőbb vallási vezető reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović a pénteki imádság előtt azt mondta: elítéljük az erőszakot és az erőszakra való felhívást is. Ennek a szektának a tevékenysége árt Bosznia-Hercegovinának és a csatlakozás hozzájuk  nem kívánatos.

Ne legyünk igazságtalanok, nemcsak Boszniából mennek önkéntesek Szíriába, hanem például Montenegróból is.

önkéntesek sziriába montenegróból.JPG 

És míg egyes szélsőséges szelefidek önként mennek harcolni Szíriába, addig szíriaiak életüket mentve menekülnek a balkáni országba. Egyikük, akinek három kiskorú gyermekével és feleségével sikerült kimenekülniük az országból azt mondta, hogy ilyen borzalmas háborút még nem látott a történelem, ilyen embertelenséget, ilyen rezsimet, amelyik a saját népét bombázza. Ott nem lehet élni - mondta, - akkor sem, ha felszabadul az ország, mert minden összeomlott. Ott az emberek, higgyék el, nem tudják hova meneküljenek. Nincs hova.

 önkéntesek sziriába 2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr295486395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.