Nosztalgikus 2013.09.03. 19:47

Húsz éve...

Amikor az előbb feltettem a pristinai történetet, szinte rám ordított a dátum: 2013. 09.03. És akkor eszembe jutott: pontosan 20 éve – édes Istenem, ez még gombócban is sok! – jöttünk haza a kiküldetésből Bukarestből.

 a fedélzeten 1993 június.jpg

Átéltünk sok kedves baráttal, ismerőssel – helyiekkel és magyarországi kiküldöttekkel - együtt olyanokat, ami szerintem még legmerészebb álmomban sem jutott volna eszembe.

Volt részünk földrengésben és securitateban, fantasztikus közös bulikban, és lehallgatásokban, szívet melengető kirándulásokban Csíkszeredába, a barátainkhoz. Átéltük a forradalmat (?), rendszerváltást (?), a bányászjárást és Golaniát. Ági járt egy kicsit magyar óvodába, aztán járt orosz óvodába (ez egy külön történet, majd elmesélem), járt magyar iskolába, két hétig (majd ezt is elmesélem), aztán járt német iskolába.

Együtt éltünk a helyiekkel, mi is 8 fokos lakásban fagyoskodtunk, és együtt szenvedtünk a 41 fokos hőségben nyáron.

Kezdetben vala a Budapest-Bukarest-Isztambul-Bukarest-Budapest járat, aztán valaki kitalálta a Budapest-Szófia-Bukarest-Budapest járatot, végül beállt a rendes napi Budapest-Bukarest járat.

OTP 1993 június.jpg(Az Otopeni repülőtéren)

Elmentünk a szocializmusból, átéltük kint a magyarországi rendszerváltást, és hazajöttünk egy számunkra ismeretlen világba.

Nem volt kevés a hét és fél év, amit kint töltöttünk, volt benne jó és rossz, vidám és szomorú, kedves és taszító, de sajnálnám, ha nem lett volna. Azért örültünk, amikor megjött értünk hazajövetelünk napján a járat.

Otopeni 1993 június.jpg 

Általánosságban elmondható, hogy minden városban jó viszonyban voltak a kiküldött Malévesekkel, de a bukaresti nagykövetség, kereskedelmi kirendeltség és a Malév kapcsolata kivételesen nagyon jó volt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy a nagyköveti rezidencia adott helyet a búcsúzó és az új képviseletvezető bemutatására szervezett fogadásnak.

meghivó fogadásra.jpg

Csak úgy eszembe jutott a dátumról. Nagyon régen volt. 

hazaérkezés buh-ból 1993.jpg

Hazaértünk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr865494022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.