Nosztalgikus 2013.09.05. 17:59

Andricsgrad

A híd túl messze van, írta Ivo Andrics.  Így biztosan sokaknak ismerős a név, sokunknak fent van a könyvespolcon a Nobel-díjas szerző könyve, de az Andricsgrad (Andrics város) azért nem meglepő, ha az átlagnál tájékozottabbaknak sem mond sokat.

Akik ismerik, talán már meg sem lepődnek azon, hogy a terv a hétköznapinak nem mondható Emir Kusturica rendezőtől ered. Az ötlet 2010-es nyilvánosságra kerülésétől kezdve nem vesztegetik az időt a végrehajtással. 2011 áprilisában megalakult az Andricsgrad részvénytársaság, ami 51%-ban egy Lotika nevű részvénytársaság, 49%-ban Visegrad város és a Szerb Köztársaság közös tulajdonában van. 

andricgrad_jul12.jpg 

Az ünnepélyes alapkőletétel 2012. június 28-án volt a Belgrádi Filharmonikusok Carmina Burana díszelőadásával, és úgy tervezik, hogy az egész projekt befejezésének időpontja 2014. június 28–án lesz, a Híd a Drinán c. opera előadásával, amit Kusturica fog rendezni. (Csak emlékeztetőül: a kezdés és a befejezés dátuma is, a június 28, az osztrák trónörökös, Ferenc Ferdinánd ellen elkövetett 1914-es merénylet időpontja.)

De mi is ez az Andricsgrad? Turisztikai, kulturális, adminisztratív, tudományos komplexum a Drina és a Rzava folyók által határolt félszigeten, kb. 300 méterre a híres visegradi hídtól. Építészeti szempontból magán fogja viselni azoknak a koroknak a stílusát, melyek a történelem folyamán itt megjelentek: a bizánci stílust, az oszmán-török stílust, a reneszánszt és a klasszicizmust.

 andricgrad 1.jpg

A turisztikai hivatal szerint eddig 30ezer látogatója volt a minivárosnak. Egyelőre ezt láthatták: 

A bejáratnál a karavánszerájt bizánci stílusú kerttel körülvéve, majd keresztül sétálhattak a Fő téren, ami klasszicista stílusával a királyság korára, a két világháború közötti időszakra utal. A tér itt-ott utcává szélesedik, emlékeztetve a reneszánszkori Ausztriára. Az oszmán-török építészet egyelőre még kimaradt, de a befejezésig még van idő. Az egész vállalkozás előzetes költsége a tervek szerint 10-15 millió euró.

 

A hetekben adták át a Mlada Bosna utcát, benne a gyógyszertárat, a sörözőt, a pékséget és az ékszerboltot. Vidovdanig (Szent Vitus napja, a szerb és a bolgár ortodox egyház ünnepe, a Gergely naptár szerint milyen meglepő: június 28.) tervezik átadni a szállodát és az iskolát. Folytatni kell, mert a felén már túlvagyunk – mondta Kusturica egy riportban. És hogy mit szól a sikerhez és mi a véleménye a sok hitetlen Tamásról, akik csak azt tudták mondani, hogy ez a vállalkozás úgysem fog sikerülni? Aki valami különlegeset akar, mint én a várost, annak tudomásul kell vennie, hogy nagyon sok akadállyal kell szembe néznie. Ezt én a filmkészítésnél már megtanultam. Egy filmet el kell kezdeni, de be is kell fejezni. Ezzel a dologgal is pont így vagyok. És ez azért sikerülhet, mert összefogott a jószándék, a jóindulat, sok jó ember erőfeszítése. Én azt szeretném, ha ilyen és hasonló jó dolgok erősítenék a népem létét és jövőjét, mert a mi népünknél állandósult, hogy „ha valamit puskával megvédünk, emberéleteket elveszítünk”. Ezt kell megszüntetni és ebben akarok én részt venni.

Andricgrad-ulica-Mlade-Bosne.jpg 

Ezeket az objektumokat tervezik még:

-    350 személyes reneszánsz színház
-    a középkori Decani kolostor másolata
-    Ivo Andrić múzeum
-    három multipleks kertmozi, galériák

 -   Ivo Andrićs Intézet, szlavisztika centrum
-    művészeti akadémia
-    városi tanács, konzulátus
-   150 férőhelyes szálloda – a párizsi Hotel Ritz másolata, 2 hostel
-   piac, kikötő, helikopter leszállóhely, éttermek, kávéházak, cukrászdák, könyvtár, bank,

 Emir-Kusturica-Andricgrad.jpg

Kusturica sokat tesz Szerbia és a Boszniai Szerb Köztársaság kulturális életéért. 2008 óta szervezi meg a nyugat-szerbiai, Visegradhoz közeli Drvengradban a Küstendorf Nemzetközi Film-és Zenei Fesztivált, ahova olyan világsztárok látogatnak, mint Monica Belucci, vagy Brian Ferry, de rendszeresen bemutatkozhatnak amatőr együttesek is. A rendező tervei között szerepel, hogy Visegrad is fesztiválváros lesz, ahol főképpen zenei, népzenei együtteseknek fognak fellépni.

Egy belgrádi újságíró rákérdezett, hogy mi van a szarajevói Trebevicsre tervezett „orosz falu”-val? Elképzelhető, hogy rövidesen az a terv is megvalósul? Mire Kusturica azt válaszolta, hogy az a jövőben fog realizálódni, most muszáj egy kicsit összeszednie magát.

Rövidesen újabb irodalmi díj is megjelenik, a Nobel-díjas író tiszteletére, az Andrics-díj, amit stílszerűen Andricsgradban fognak átadni. A szerb kormány miniszterelnök-helyettese nemes egyszerűséggel csak úgy minősítette, hogy a „legjelentősebb díj, amit a szerb nemzet odaítélhet”. A díj mellé 100 ezer euró is jár. Kusturica, aki a város mellett a díj megálmodója is, kijelentette, hogy minden nyelven lehet pályázni, olyan művekkel is, amik már bármilyen kiadványban megjelentek szerb nyelven. A tervek szerint az első díjátadásra 2014-ben az ünnepélyes megnyitón fog sor kerülni. A rendező szerint a díj presztízsét nemcsak a kinézete adja meg, hanem az is, hogy a világ egyetlen olyan helyén adják át, ami maga is egy Nobel-díjas író nevét viseli.

andricgrad 2.jpg

Az még nem világos, hogy mi lesz a sorsa a már létező Andrics-díjnak, amit az író 1975-ben bekövetkezett halála óta a végrendeletében leírtak szerint adományoznak minden évben.

De gond lehet ez egy Emir Kusturicának??

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr935496945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.