Történelmi jelentőségű ítélet született a holland Legfelsőbb Bíróságon. Az Ítélet kimondta, hogy a holland állam felelős három boszniai muzulmán haláláért, akiket 1995-ben Srebrenicában öltek meg a Szerb Köztársaság katonái. Az ítélet jogerős, ez ellen fellebbezés már nem lehetséges, ezzel az ítélettel a 2011-es fellebbviteli bírósági ítéletet erősítették meg.

 

Srebrenica dutchbat.jpgDe hogy jutott idáig a bíróság? A boszniai háborúban az ENSZ több védett övezetet hozott létre, ezek egyike volt Srebrenica. Itt teljesített békefenntartó szolgálatot a Dutchbat III holland zászlóalj. Náluk dolgozott tolmácsként Hasan Nuhanovics, és villanyszerelőként Riza Mustafics. Miután Srebrenica elesett és a boszniai szerbek, a Ratko Mladics által irányított csapatok kezére került, a bosnyák civilek, akik a védett zónában kerestek menedéket, teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, ezért egyre nagyobb számban kerestek védelmet a potocsari holland bázison. Annak parancsnoka azonban megparancsolta nekik, hogy hagyják el a bázis területét. Akkor, amikor már tudta, hogy a szerb csapatok megölik azokat a menekülteket, akik kívül rekedtek a bázison. A zászlóalj katonái segítettek, hogy a menekülteket a boszniai szerb hadsereg kezére adják.

Srebrenica holland katonák.jpg

1995. július 13-án – két nappal a város eleste után - utasították Hasan Nuharovicsot, hogy apjával, anyjával, és bátyjával, valamint Riza Mustaficsot, hogy hagyják el a bázist. Az utasítás Thomas Karremans ezredestől érkezett, aki ezzel a tettével szó szerint a népirtásba küldte őket. (Azt, hogy Srebrenicában népirtás történt, azt a hágai nemzetközi bíróság egy évekkel ezelőtti ítéletében már kimondta.)

Hasan Nuharovics szerencsés volt, életben maradt, de a testvérét, az édesapját és Riza Mustaficsot megölték. Hasan 2003-ban kérte fel Liesbeth Zegveld emberi jogi kérdésekre szakosodott ügyvédnőt, hogy saját és a Mustafics család nevében adjon be polgári keresetet a holland állam ellen, amiért a holland zászlóalj katonái bűncselekményt követtek el, mert nem nyújtottak megfelelő segítséget az áldozatoknak, sőt átadták őket az ellenségnek.

Srebrenica holland katonák 5.jpg

A kerületi bíróság 2008-ban elsőfokon úgy döntött, hogy Hollandiát ebben a kérdésben nem terheli felelősség, mert a békemisszió tevékenysége Boszniában az ENSZ égisze alatt folyt, az opertatív irányítást és ellenőrzést a holland egység felett a nemzetközi szervezet gyakorolta.

Ha nincs meg Nuhanovicsban a kitartás és nem folytatja tovább a harcot a bíróságon, akkor nem jutott volna el idáig. Panasszal éltek az ítélet ellen, amit a bíróság három évvel később el is fogadott és 2011-ben felelősnek mondta ki Hollandiát, egyben utasította a holland kormányt, hogy fizessen kártérítést az áldozatok családjainak. Ennek mértékéről egy későbbi lépésben fognak határozni.

Srebrenica hasan nusajovic.jpgHasan Nuhanovics több mint tíz évet várt erre az elismerésre. A bírósági döntés után ezt mondta a Szabad Európa rádiónak: „A legfontosabb, ami miatt egyáltalán a pert megindítottam, hogy az állam elismerje, hogy a holland zászlóalj  tagjai az embereket a hóhérok kezére adták. Rossz volt hallgatni az állam ügyvédjét többször is a tíz év alatt, amikor torz információk alapján értékelte azokat az eseményeket, amik, a saját szememmel láttam, hogy meg sem történtek. A Legfelsőbb Bíróság ezzel megerősítette, hogy felelősség terheli Hollandiát, de a történtekért ugyanúgy az ENSZ is felelős. Bízom benne, hogy sikerünk másokat is tettekre késztet, akik eddig nem mertek lépni.”

Elmesélte az újságíróknak, hogy kezdetben nehéz volt a hollandiai tartózkodás, arra gondolni, hogy azok között tartózkodik, akik a halálba küldték a családját. „De itt vagyok, és vannak holland támogatóim, akik mellettem álltak. Az emberekbe vetett hitem nem veszett el Hollandiában, mert támogatást kaptam tőlük, mindazok után, amit a családommal tettek.”

Egyike az utolsóknak, akik elhagyták Srebrenicát annak eleste után, a katonai kórház vezető sebésze, dr Ilijaz Pilav azt mondta, hogy végre napvilágra került az igazság egy töredéke. Másrészről az ítélet jelentősége sokkal nagyobb, mint gondolnánk, mert lehetőséget ad arra is, hogy ne csak Hollandia ellen, hanem az ENSZ ellen is fel lehessen lépni. Mert ebben az esetben is indirekt módon az ENSZ-t is elítélték – mondta.  

Kérdés, hogy a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi döntése hogyan fogja befolyásolni a holland bíróság márciusban hozott ítéletét, amiben kimondta, hogy a zászlóalj akkori parancsnoka Thomas Karremans, a helyettese Rob Franken és Berend Oosterveen nem kerülnek büntető bíróság elé a srebrenicai népirtásban való részvételük miatt. Ellenük is Nuhanovicsék adtak be keresetet.

 Srebrenica Mladics és Karemans.jpg

                         (Középen Thomas Karremans ezredes, balszélen Ratko Mladics)

A hágai nemzetközi törvényszék előtt van évek óta a Srebrenicai Anyák Egyesületének polgári peres beadványa Hollandia és az ENSZ ellen, amit 6000 áldozat nevében adtak be. Habár a törvényszék megerősítette, hogy az ENSZ-nek teljes védettsége van, folytatják az eljárást a Hollandia elleni beadvány ügyében, és ezért az egyesület a jelenlegi döntést nagyon jelentősnek tartja.  

 Srebrenica koporsók.jpg

A világ minden nagyobb hírügynöksége, médiája foglalkozott a határozattal, és nagyon sokan azt emelik ki, hogy az ítélet jelentősen fogja befolyásolni a jövőbeni ENSZ békemissziókat, mert minden állam mérlegelni fogja, hogy részt vegyenek-e katonái külföldön esetleges katonai akciókban, ha utána felelősségre vonhatják őket érte. (The Irish Times) Ez az ítélet befolyással lehet a jövőbeni békemissziókra, tekintettel arra, hogy az államok nem szívesen vesznek részt katonai missziókban külföldön, ha a katonáit felelőssé lehet tenni ha a helyzet rosszabbra fordul.(Reuters)  

Hollandiának nem sikertörténet a boszniai misszió, több pert is indítottak ellenük a srebrenicai népirtásban mutatott szerepük miatt, belebukott egy kormányuk, de ez az első eset, amikor ítélet mondja ki a felelősségüket, és ez legalább erkölcsi győzelem az áldozatok számára. 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr25512415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crip Lee 2013.09.14. 12:25:27

Szégyenteljes, hogy katonák, a magukat rájuk bízó civileket kiadták ezeknek a mészárosoknak. Bármilyen körülmények között, még felhatalmazás híján is, meg kellett volna védelmezniük őket.

Nosztalgikus 2013.09.14. 13:58:39

Kedves Crip Lee! A Balkánon élve megtanultam, hogy egy háborúban semmi nem fehér és fekete. Van még két anyagom Srebrenicáról, ami egy kicsit árnyalja a képet, de abban tökéletesen igaza van, hogy a népirtásra nincs mentség. A művelt Európa és az egész világ tétlenül nézte ezt végig.

Crip Lee 2013.09.14. 15:35:56

@Nosztalgikus: Kedves Nosztalgikus! Egyértelmű. Egy ilyen konfliktusban meg pláne nincs fekete vagy fehér, azonban a békefenntartóknak a civileket - véleményem szerint - kötelessége lett volna megvédeni, legyen az a civil muszlim, szerb vagy horvát.
A helyszíni parancsnok emberségből és katonai helytállásból sztem nullára vizsgázott.
Tudom az is probléma volt, hogy kvázi békefenntartónak mentek oda ahol nem volt béke, azonban ez nem mentesíti őket a felelősségük alól. Ugyanezt gondolom egyébként a britekről is akik tétlenül nézték végig a bosnyák falvak kiirtását és felperzselését, csak azt a horvátok követték el.

Morrancs 2014.07.14. 09:14:01

Azt valóban én sem értem, hogy ha békefenntartónak megy oda valaki, akkor mért visz fegyvert, de ha már visz, akkor mért nem használhatja, ha szükséges? Ez így nem túl logikus. És ha már ott vannak, mért csak annyian vannak ott, hogy semmire se mennek a jelenlétükkel?
Nyilván azt szeretnék, ha a helyiek maguk oldanák meg a vitáikat, de ezt nem mindig lehet kivárni, és tétlenül végignézni. Tétlenül végignézni meg lehetett volna otthonról is.

De amikor ilyen dolgokról megy a vita, mindig eszembe jut egy rendőr ismerősöm pár mondata. Ő azt mondta, hogy nem szereti, amikor egy perben arról próbálnak dönteni, hogy egy rendőr jogosan használta-e a fegyverét, vagy sem, és erőlé elvitáznak hónapokig esetleg, s közben elfelejtik, hogy a rendőrnek akkor kb. 2-3 másodperce volt ezt eldönteni.
Na, ugyanez igaz a katonákra is. Ha a hollandok iszonyat kevesen voltak, akkor feltehetőleg az volt a kérdés, hogy megkockáztatják-e azt, hogy az ellenséges csapatok lerohanják a táborukat vagy sem.
Vajon akkor mit mondanának ezekre a holland parancsnokokra, ha fegyvert fognak, nekimennek a szerbeknek, és mondjuk elesik 50-100 holland, esetleg az egész csapat, aki ott volt. Akkor mennyi per lenne, amit meg a holland családok indítanának?