edi_rama_miniszterelnök.jpgTíz napja van új miniszterelnöke Albániának, Edi Rama, aki évek óta a balkáni ország ismert politikai személye. A politikai elemzők, közéleti véleménynyilvánítók zöme azt mondja, hogy új, friss szelek érkeznek az országba az új miniszterelnökkel.

 Akik korábbról ismerik, bohémnak nevezik, ezt a jelzőt azért kapta, mert a ’90-es évek elején Párizsban élt, ahol festészetet tanult, azzal foglalkozott. Több kiállítása is volt. A művészetek iránti fogékonyságát otthonról, szobrász apjától hozhatta. A sport sem áll tőle távol, kosarazott, és a lapok gyakran foglalkoznak stílusos, elegáns megjelenésével is.

 

A június 23-i választásokon az általa vezetett Szocialista Párt nyert és vették át a hatalmat a hosszú évek óta regnáló Sali Berishától. Nagy reményeket fűznek az 1964-es születésű új miniszterelnök-pártelnökhöz, aki korábbi tetteivel már adott alapot ezekre a reménykedésekre. Párizsból visszatérve kulturális miniszter lett, ott sikerült némi átalakítást véghezvinnie, de a nevéhez fűződő legtöbb változás tiranai polgármestersége alatt történt. Háromszor választották meg az egymilliós főváros első emberének, és művészlelkét meg nem cáfolva, a járhatatlan utak helyrehozása, a közlekedés átszervezése, az engedély nélküli építkezések megfékezése mellett kiszíneztette, különböző mintákkal díszíttette a házakat, igyekezve feledtetni az enver hodzsai elszigetelt idők szürkeségét. Ezért 2004-ben Londonban a világ polgármestere díj büszke tulajdonosa lett. Egy évvel később a Time a között a 37 személy között említette, akik tetteikkel hozzájárultak ahhoz, hogy a világ jobb legyen.

tiranai szines ház.jpg

Eléggé felborzolta a koszovói és az észak-albániai lakosok kedélyét 2006-ban, amikor a Tiranában fellépő szarajevói születésű, világhírű szerb Goran Bregovicnak és zenekarának átadta a város kulcsát és tiszteletbeli polgároknak nevezte őket.

Goran_Bregovic.jpg

Erőteljes, harcos ellenzéki politikus volt Berisha regnálása alatt, élesen támadta a demokrata párt politikáját. Volt is mit támadni, az ő kormányzásuk idején tört ki a piramisjáték botrány, melyben gyanús pénzügyi szervezetek albán polgárok megtakarításainak milliárdjait tüntették el. Az elégedetlenség miatt szinte a polgárháború szélére sodródtak. Az országot keresztbe-kasul átszövi a korrupció, nagy a munkanélküliség, nincs bevétel, vagyis meglehetősen nagy kihívások előtt áll az új miniszterelnök és kormánya.

Edi Rama nem volt túl népszerű a határon túli albánok körében. A koszovói albánok idolja Sali Berisha volt, akit nagy hazafinak tartanak, és szemükben az is fontos, hogy a Koszovóval határos Észak-Albánia szülötte (a mi kutyánk kölyke effektus). Igaz, a koszovói háború alatt nem támogatta a Nagy-Albánia elképzelést, de fejét elfordítva nem látta meg a határon keresztül-kasul hordott fegyvereket, az UCK tagjainak ide-oda mozgását. Mert azért azt ne felejtsük el, hogy a háború idején 400ezer menekülő albánt mégis Macedónia fogadott be.

A déli és az északi albánok között mindig létezett egyfajta megosztás, az északiak véleményét általában osztották a koszovói albánok is és fordítva, de most a fiatal koszovóiak körében Rama sokkal szimpatikusabb volt ellenfelénél, és ezzel sikerült megváltoztatni álláspontjukat az észak-albániaiaknak is, és győzött ott is, ahol eddig mindig demokrata befutó volt.

rama-edi-parlament-ap.jpg

Rama reformokat jelentett be, a gazdaság és az igazságszolgáltatás erősítését, és kíméletlen harcot a korrupció ellen. Az országban hatalmas gazdasági problémák vannak, jószerével befolyás nélküli a régióban, nem része sem a problémáknak, sem azok megoldásának. Az embereknek elegük van a politizálásból, mostanáig nem létezett államérdek, csak pártérdek. De van karizmája, az ország bizakodik, most olyan helyzetben vannak, hogy lehetőség lehet a változásra.

Erről beszéltek Hasim Thaci koszovói miniszterelnökkel is, mert Edi Rama első külföldi útja Koszovóba vezetett, ahova szavai szerint azért ment, hogy felújítsa az együttműködést Albánia és Koszovó között.Nem lesz semmilyen problémánk külpolitikai téren a szomszédainkkal, ami azt jelenti, hogy mindent meg fogunk tenni azért, hogy garantáljuk a teljes szabadságát, jogát és tiszteletét minden albánnak, bárhol él is a régióban” – mondta Rama.

Thaci hozzátette: „Az albánok soha a történelmük során nem voltak olyan helyzetben, mint most, hogy aktívan és pozitívan vehetnek részt sorsuk alakításában és nemcsak diszkriminatívan és passzívan.”

rama-thaci-pristinában 20130913.jpg

Rama elmondta, hogy mindkét ország szeretne együttműködni a régió valamennyi országával, azokkal is, akik nehezítik számukra az európai integrációt. Úgy értékelte, hogy ebben a folyamatban nagy jelentősége van a Koszovó és Szerbia közötti megegyezésről a helyzet normalizálásáról.

A tervek szerint közös kormányülést fognak tartani októberben – úgy látszik ez most már rendszeres lesz a balkáni országok államai között, néhány nappal ezelőtt Szerbia és Bosznia-Hercegovina vezető politikusai jelentették be ugyancsak a közös kormányülést.

 

Arra, hogy Albániában gyorsan fognak megváltozni a dolgok, azért kicsi az esély, de az egyik elemző szavai szerint Rama „ha nem tudja is újra festeni a képet Albániáról, de a lehetősége megvan rá, hogy retusálja.” És napjainkban ez sem kevés. 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr665522985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.