Nem szívesen élek ezzel a nagyon lejáratott mondással, hogy nem értek a focihoz, pedig tényleg így van, de most mégis egy kicsit még mindig a focival foglalkozok, de egészen más oldalról, labdáról még szó sem esik. Ahogy írtam, Bosznia-Hercegovina válogatottjának még van egy vb kvalifikációs mérkőzése Litvániával, amit október 15-én fognak lejátszani Kaunasban. Eddig ebben semmi érdekes nincs, ezért nem ragadtam volna klaviatúrát, mert ez nem hír. De a mérkőzés napja a kurban-bajram első napja, amikor a nap minden muzulmán hívő számára a reggeli imával kezdődik.

 kurban bajram 4.jpg

Hogy mi az a kurban-bajram? A böjti hónapot, a Ramadant lezáró három napos ünnep, a bajram után körülbelül hat héttel ünneplik. A „kurban” szó maga közeledést jelent valakihez, vagy valamihez, jelen esetben természetesen Allahhoz, de jelenti a családhoz, barátokhoz, ismerősökhöz való közeledést is. Ilyenkor minden család birkát vág, még a városlakók is. Van, aki maga meg tudja csinálni, van, aki vágat.

 kurban bajram 5.jpg

Természetesen boszniai tartózkodásunk alatt több kurban-bajramot is megéltünk, de az elsőnél, azt hittem elájulok. Nálunk a háziak maguk vágták le a birkát, a mester a nagypapa volt, ő irányította a munkálatokat. Hát, az nem volt semmi, amikor megláttam, hogy a garázs előtt engedik ki az állat vérét, azt hittem, káprázik a szemem. A szomszéd telkén láttam a birkákat, ő ebből élt, tartott legalább 30 állatot, na de pesti városlakóként, hogy egy főváros egyik legelegánsabb negyedében birkát vágnak a kertben az Audi mellett!

 kurban bajram.jpg

Az állatáldozás a muzulmán hívők Allah iránti hálájának és szeretetének jele, birkát ölni köteles minden nagykorú, szellemileg ép, szabad és tehetős muzulmán. Tehetősnek számít mindenki, aki a mindennapi kiadások mellett megengedheti magának a birkavágás költségeit, illetve az a személy, aki úgy tud kölcsönt felvenni, hogy azt vissza is tudja fizetni. Egy-egy birka ára akkor 300-400 márka (150-200 euró) volt.

 

Az ünnepnek szigorú szabályai vannak: a reggeli ima után a család legidősebb tagjánál gyűlnek össze, kávét és kalácsot fogyasztanak, majd ezután kerül sor a birkavágásra. A napi első főételt a frissen vágott állat húsából kell elkészíteni, majd a család legfiatalabb tagja a húst a Korán előírása szerint háromfelé osztja: egyharmad a családé, rokonoké, barátoké, egyharmad a szegényeké és egyharmad a vágásban segítőé. A segítővel, „Allah munkásával” szemben is vannak szigorú elvárások: a kurban-bajram hónapjának első napjától az állat leöléséig nem nyiratkozhat és vághatja le a körmét.

Ezen az ünnepen sem maradhat senki lakoma nélkül. Mi is kaptunk mindig több helyről is kóstolókat, a háziaktól, a Maléves kollégáktól, repülőtéri munkatársaktól. Ezt az ünnepet még az is tartja, aki nem mélyen vallásos, aki egyébként nem tesz eleget minden iszlám előírásnak.

 kurban bajram - töltött hagyma.jpg

Egyszóval ennek a jeles ünnepnek első napján lesz a litván-bosnyák mérkőzés, és nem az egész válogatott, de vannak játékosok, akik tartják a vallási előírásokat és erre a labdarúgó szövetségnek megoldást kell találnia. „Egyelőre még nem ismert a csapat összeállítása, így nem lehet tudni, kik azok, akik számára biztosítani kell, és természetesen biztosítani is fogjuk  a nyugodt imádkozás lehetőségét” – mondta Elmir Pilav a labdarúgó szövetség munkatársa.

Emellett azonban még itt vannak a szurkolók. Nem kevesen vannak azok a fanatikusok, akik mérkőzésről-mérkőzésre belföldön és külföldön követik a csapatot. Erre a találkozóra Göteborgból chartert is indítanak a Skandináviában élő balkáni szurkolóknak. Na, ők néhány ezren nem kis feltűnést fognak kelteni október 15-én Kaunasban, amikor kedvenc csapatuk pólójában reggeli vallási rítusukat végzik.Gyanítom, hogy a birkavágástól ott el fognak tekinteni. Litvánia lakosságának 72%-a katolikus, 3%-a pravoszláv, míg a többiek egyéb vallásúak, közülük kb. 3000 muzulmán van, elsősorban tatárok.

foci szurkolók.jpg

A focihoz ugyan nem értek, de hogy milyen egyéb ismeretekhez juthatok általa, az nagyon tetszik. És tetszik az is, hogy különböző kultúrájú és vallású sportolók, sportvezetők milyen természetesnek veszik a másik hitének tiszteletben tartását.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr55523800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.