Bosznia-Hercegovinában már akkor érdeklődtek az emberek az utazási irodáknál, hogy milyen utakat szerveznek a brazíliai labdarúgó világbajnokságra, amikor még nem is volt 100%-ban biztos a kijutás, de nagyon reménykeltő volt a csapat helyzete.  

Az irodák maguk is így gondolkoztak, mert nekiláttak az utak megszervezésének, de ahogy a Relax Tours vezetője mondta, az árakat csak akkor fogják nyilvánosságra hozni, ha bizonyossá válik a részvétel, de azt hozzátette, hogy az utak nem lesznek olcsók. 

A Sol Azur iroda vezetője elmondta, hogy az árak nemcsak a távolság, hanem a világesemény jelentősége miatt is magasak lesznek. A szálláson kívül bele fog tartozni az árba a Brazílián belüli közlekedés is, hiszen a mérkőzéseket különböző városokban fogják játszani. A legnagyobb távolság, ami két stadion között van, ahol mérkőzést szerveznek, az Porto Alegra és Manausa, több mint 3000 km repülővel, 4500 km közúton.

  foci vb helyszinek.jpg

A mérkőzésekre a legolcsóbb belépőjegy 135 KM (konvertibilis márka) (70 EUR), 450KM-ért  (225  EUR) egy válogatott három mérkőzésére lehet jegyet venni.

Egy nagyon durva kalkuláció szerint, egy személy részére Boszniából a labdarúgó világbajnokságra való utazás, ott tartózkodás, három mérkőzés megtekintése a legjobb esetben is legkevesebb 6500KM (3250 EUR). Habár még kintről nem erősítették meg, de az irodák attól tartanak, hogy a mérkőzések belépőjegyeinek ára növekedni fog, még pakettban is. Az irodákban azonban folyamatosan szólnak a telefonok és sokan vannak, akik akár hitelt is hajlandók az utazás költségire felvenni.

Nos, az utazási irodák beerősíthetnek, nyilvánosságra hozhatják ajánlataikat, mert Bosznia-Hercegovina nemzeti labdarúgó válogatottja Szlovákiában elért 2:1-es győzelmével kvalifikált, utaznak a világbajnokságra! Egész Szarajevóban egész éjszaka eurófikus hangulatban ünnepeltek a szurkolók. Nemzeti büszkeségük óriási, hiszen a volt Jugoszláviából létrejött új államok közül egyetlenként lesznek ott jövőre a VB-n.

foci vb ünneplés sjj-ben.jpg

A szerbiai Kurir „Bosnyákok extázisban” címmel irt a mérkőzésről, a horvát Dnevnik cikkének címe: „Dráma Szlovákiában”, a Telegraf „mértéktartóbb” volt, a boszniai csapat eredményét a többi mérkőzéssel együtt és nem külön cikkben jelentette meg. 

 foci válogatott.jpg

Akárhogy is, a siker óriási a régióban, a legtöbben örülnek a bosnyákok eredményességének, még ha ilyen nyíltan nem is adnak hangot neki, de a horvátok, montenegróiak, és a szlovének elismeréssel szólnak a teljesítményről. Nincs ez másként Macedóniában és Szerbiában sem, de ott a szurkolók nagyon csalódottak saját csapatukban.  Akárhogy is, azért úgy gondolom, hogy ezen országok utazási irodái is nekiláthatnak az utak szervezésének, mert abban biztos vagyok, hogy az Air Serbia addigra be fogja indítani akár menetrend szerinti, akár charter járatát Belgrád és Rio között. A társaság programjában pedig eleve benne van a volt tagállamok fővárosainak összekötése, vagyis nem lesz nehéz a Nikola Tesla nemzetközi repülőtérre eljutni. Akár Budapestről sem, ahova szintén indít járatot az Air Serbia, de ha az nem tetszik, választhatják a Belavia Minsk-Budapest-Belgrád járatát is.

Bosznia-Hercegovina nem gazdag ország, hazai mérkőzéseit a Szarajevótól valamivel több mint 50km-re lévő Zenicában játszották, ahol a stadion megfelel a nemzetközi előírásoknak. Még két mérkőzés áll előttük: Lichtensteinnel és Litvániával, de lassan csomagolhatnak, ők ott lesznek Brazíliában.

 foci stadion zenica.jpg                         (Zenica)

                 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr835523583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pióc 2013.09.20. 01:19:35

Nagyon aranyos cikk de bosznia meg nem jutott ki a vb-re.holtversenyben allnak gorogorszaggal.nem artana tajekozodni / beleolvasni a bosnyak ujsagokba amikre hivatkozol

Drago Brutic 2013.09.20. 07:35:53

@pióc: Jogos, ráadásul a görögöknek a szlovákok (otthon), bosnyákoknak a litvánok (idegen) jutnak, Lichtenstein nem érdekes. Pótselejtezőről pedig nagyot lehet égni.

Nosztalgikus 2013.09.20. 08:46:36

Természetesen elolvastam a cikkeket, és csak akkor tettem ki, amikor azzal a cimmel jelent meg a boszniai újság tudósitása, hogy a válogatott kvalifikált a jövő évi VB-re. Ha az a cikk volt félrevezető, akkor elnézést kérek.