A töltött hagyma – sogan dolma (törökül sogan dolmasi) hagyományos bosnyák étel, amit nemcsak ünnepeken készítenek, de akkor nem maradhat ki a menüsorból. Türelem kell a hagymák megtöltéséhez, óvatosan, hogy ne essenek szét, a barátnőm kiskanállal töltögette a megfőtt hagymákat.

 kurban bajram - töltött hagyma.jpg

A hozzávalók:

60 dkg vöröshagyma

50 dkg darált hús

10 dkg rizs

1 tojás

2 kanál paradicsompüré

só, bors, pirospaprika

2-3 kanál olaj

 

A hagymák tetejét és alját levágjuk, megfőzzük, óvatosan, hogy ne essenek szét. A vízbe tehetünk egy kis citromlevet is. Ha megfőttek, kivesszük, lecsöpögtetjük és megvárjuk, amíg kihűlnek.

Közben elkészítjük a tölteléket: a darálthúst, a rizst, a tojást és a paradicsompürét jól eldolgozzuk, sózzuk, borsozzuk és kevés pirospaprikát teszünk bele.

A hagymákról óvatosan lefejtjük a burkokat és mindegyiket, nagyságtól függetlenül megtöltjük a húsmasszával.

töltött hagyma 2.jpg

A töltött hagymákat egy nagyobb edénybe tesszük, felöntjük meleg vízzel, hogy ellepje, a tetejére öntünk 2-3 kanál olajat, meghinthetjük még pirospaprikával.

Rövid ideig erős tűzön, majd takarékon főzzük kb. 20 percig, ill. amíg megpuhul. Az edényt óvatosan rázogatjuk, de nem keverjük! Mielőtt teljesen kész, tehetünk bele egy kis ecetet, vagy még citromlevet, hogy a hagymák ne essenek szét.

A töltött hagymát sütőben is készíthetjük 180 fokon, akkor kb. 30-40 perc kell hozzá.

 töltött hagyma 3.jpg

Tejföllel kínáljuk. Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr15525756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.