A Világgazdasági Fórum (WEF) rendszeresen folytat felmérést a világ országaiban az iskolákban folyó matematika és természettudományos tárgyak oktatásának színvonaláról és méri e tárgyakban a diákok tudásszintjét.  

A legutolsó felmérést 148 országban végezték, ebből a felmérésből a balkáni országok közül Bosznia-Hercegovina került ki a legjobban, a 13. helyet foglalják el. A régió országai közül Horvátország a 22., Montenegró a 23., Macedónia az 51., Albánia az 54., Szerbia pedig az 55. helyen áll.  Ha szélesebb körbe tekintünk, ott Szlovénia a 18., Magyarország a 38., Románia az 57., Bulgária az 59. és Szlovákia a 86. 

matek óra.jpg 

A WEF felmérés alapján készült lista első helyén Szingapur áll, azt követi Finnország, Belgium, Libanon, Svájc, Qatar, Ciprus, Málta, Barbados és Hong Kong. 10 európai és 7 ázsiai ország található az első húszban, az utolsó húsz helyből 11-en pedig valamelyik afrikai ország áll. A lista végét Jemen, Honduras, Egyiptom, Angola és a Dél-Afrikai Köztársaság foglalja el.

matekóra 2.jpgA WEF több mint 30 éve biztosít részletes adatokat a világ országainak gazdasági produktivitásáról, globális versenyképességi vizsgálatának eredménye a legtöbb embernek csak érdekesség. A most nyilvánosságra hozott listán elfoglalt helyük szerint büszkék vagy kevésbé büszkék lehetnek országaik oktatási rendszerére, pedagógusaira a természettudományi tárgyak terén, de ennél sokkal fontosabb, hogy ezeket az adatokat potenciális pénzügyi, gazdasági elemzők is figyelemmel kísérik. Ezekből a számokból következtetni lehet a nemzetgazdaságok versenyképességére, a gazdasági környezetre, annak működésére és fejlődőképességére. Sok nemzetközi szervezet, pénzügyi kormányzatok, befektetők használják a WEF vizsgálatainak eredményét a döntéshozatalhoz.

Hogy milyen sokat követelnek a gyerekektől az iskolában, azt a saját bőrünkön is megtapasztaltuk, amikor Öcsi első osztályba ment Szarajevóban és az év végére biztonságosan kellett tudniuk számolni 100-ig, a 100-as számkörben összeadni, kivonni.

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr175528454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.