Egyre több turista érkezik Bosznia-Hercegovinába az Öböl-menti országokból, Kuwaitból, az Emirátusokból, Katarból és Bahreinből.

Szarajevó Kanton turisztikai hivatalának adatai szerint az előző évihez képest jelentősen megnőtt ezen országokból beutazók száma. Hetente kétszer turisták tucatjai, nem ritkán százai érkeznek ezekből az országokból, mintha menekülnének a nyári pusztaságból.

Hogy miért szeretik az arab országok turistái Boszniát? Kellemes az időjárása, a bosnyákok kedvesek, kultúrájuk közel áll az övékéhez, és nem utolsó sorban biztonságban érzik magukat.

sarajevo város.jpg

A szállodák gyorsan alkalmazkodnak a felmerülő igényekhez: speciális fodrász szalonok nyílnak a lefátyolozott hölgyek részére, a turisztikai ajánlatok arab nyelven olvashatók, az éttermekben arab ételeket kínálnak.  

Habár az Perzsa-öbölből érkező turisták száma relatív kevés volt, az idegenforgalmi szakemberek elégedettek a fejlődés irányával és ütemével. Gyakorlatilag az első év, amikor nagyobb számban érkeztek turisták az említett országokból, az 2011 volt, és onnantól folyamatosan nő az eltöltött vendégéjszakák száma. Általában 6-8 éjszakát töltenek a városban, ami azért jelentős, mert Szarajevóban a turisták által eltöltött éjszakák száma átlagosan kettő. 

 

sarajevo hotel eruópa.jpg

Már több iroda ráállt kifejezetten az öböl-országbeli turisták beutaztatására. Az egyik ilyen iroda vezetője elmondta, hogy azt kérték tőlük, állítsanak össze paketteket, nemcsak általánosan, hanem egyes ügyfelek részére, ami azt jelenti, hogy külön-külön személyre szóló ajánlatot is készítenek. Főleg a vásárlás érdekli őket, szeretik a természetet, a hegyeket és a folyókat, a kirándulásokat. 

Még a taxisok a dörzsölik a kezüket. Besim egyike közülük: „Az arabok jó vendégek, igaz, soha nem adnak borravalót, de sokat utaznak. Az idősebbek kedvelik a gyógyfürdőket, a fiatalok az európai életnek örülnek.”  

 

sarajevo ferhadija.jpg

Sok család meséli, hogy már második, harmadik alkalommal tölti szabadságát Bosznia-Hercegovinában. A kereslet szemmel láthatóan nagy. Kérdés, tud-e Bosznia megfelelő ajánlattal versenyben maradni.

Hiányoznak a luxusszállodák, de a magánbefektetők már tesznek lépéseket ez ügyben is. Szarajevó központjában jelenleg épül több tucat egy-és kétszobás apartman olyan feltételekkel, amit a Perzsa-öbölbeli országok turistái igényelnek.

hotel Terme ilidzsa.jpg

 

A bosnyák fővárosban augusztusban 81.875 vendégéjszakát töltöttek el külföldi turisták, ami 53,2%-kal több, mint tavaly ugyanebben a hónapban. A statisztikai hivatal havi bontásban adja meg az adatokat, az éves összesítésben jelentős lemaradásuk van, ezért tudok én is csak az augusztusi számokra hivatkozni. A 105 országból érkező turista a felkínált szálláshelyek 70%-át megtöltötte, Szarajevó külvárosában, a gyógyfürdőjéről híres Ilidzsán ez a szám 100% volt.                          

                                                                               

A turisták számának növekedése természetesen magával hozza a szarajevói nemzetközi repülőtér forgalmának növekedését is. A közlekedési minisztérium adatai szerint az augusztus hónap rekord utas számot produkált a Föderáció létezése óta. (1995.) A három repülőtér – Szarajevó, Tuzla, Mostar – forgalma első ízben lépte át a 100 ezer utast egy hónapban, ami 25%-kal volt több, mint tavaly. Jelentős a növekedés a légiforgalomban: az első nyolc hónapban 525.913 utas fordult meg a repülőtereken, ez az előző évhez képest 13,74%-os növekedés.

 

sarajevo airport hall.jpg

Idén első alkalommal Mostarban és Tuzlában is megjelentek a fapados légitársaságok. Tuzlából május 29-én indult a WizzAir első járata Malmőbe, június 15-én Baselbe és június 17-én Göteborgba.

Szarajevóba 10 légitársaság üzemel, három fapados: a Germanwings, a norwegian.com és a Pegasus Airlines. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr725532095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.