Nem vidám hír, de közelmúltunk történelmének része, a szomszédunkban esett meg. 

Az eddig ismertté vált adatok szerint az utóbbi tíz évben a járásban fellelt egyik legnagyobb tömegsírra bukkantak a Prijedor melletti Tomasicsban. Prijedor Észak-Nyugat-Boszniában a Szerb Köztársaság területén fekszik, Banja-Luka és Bijeljina után a harmadik legnagyobb városa az entitásnak.

prijedor.jpg

Srebrenica és Szarajevó után az a hely, ahol tömeges gyilkosságok történtek civilek ellen 1992-95 között, a boszniai háború idején. Ezidáig a járásban kb. 60 tömegsírt tártak fel, amikben 2082 áldozat holttestét találták meg, közülük eddig 500-at sikerült azonosítani. A háború alatt a városból szinte az összes nemszerb lakost kiutasították, sokan a közeli táborokban végezték. Az eltűnt személyeket nyilvántartó bizottság adatai szerint 4100 bosnyák és horvát személyt öltek meg Prijedorban és közvetlen környékén.

Minden újabb tömegsír megtalálása újabb és újabb reményekkel tölti el a családtagokat. Nincs ez másként most sem. Mirsad Duranovics egész családja még az eltűntek listáján van. „A 15 éves testvérem, apám, nagyapám, nagyanyám, három nagybátyám, egy nagynéném és két unokatestvérem.”

 prijedor tömegsir 5.jpg

A mostani esetnek a pikantériája, hogy a tömegsír pontos helyét a Szerb Köztársaság hadseregének egykori katonája mutatta meg. Lehet, hogy több mint húsz év után megszólalt a lelkiismerete?  „A tömegsír több méter magas földréteggel volt elrejtve, óvatos ásással nyíltak meg a rétegek és néhány méter után került elő a halottak maradványainak tömege. Az első holttestre 7 méter mélyen akadtak rá.”- mondta a bizottság bihácsi vezetője.

A bosznia-hercegovinai ügyészség illetékesei a helyszínen vannak, ők koordinálják az exhumálásba bekapcsolódó szervezetek munkáját: a terület lezárását, az áldozatok kiemelését, azok további bírósági orvosszakértői vizsgálatát és azonosításukat. Még mindig keresnek közel 1200 bosnyák és horvát meggyilkolt áldozatot. Az ügyészségi nyilatkozat szerint „elsődleges tömegsírról van szó és biztosan egyike a legnagyobbaknak Krajina területén.”

prijedor tömegsir.jpgUgyanakkor Tomasicsba a boszniai szerb katonák több alkalommal hoztak holttesteket, az ügyészség adatai szerint különböző helyekről, mint Csarakov, Rizvanovics, Kozarac stb. és ebbe a tömegsírba tették, így az áldozatok egy része másodlagos sírban fekszik. Az összegyűlt bizonyítékok alapján bosnyák és horvát nemzetiségű áldozatok vannak itt Prijedor és környékéről, akiket 1992 nyarán a Szerb Köztársaság hadseregének katonái öltek meg, emellett minden valószínűség szerint a közeli koncentrációs táborok, Keraterm és Trnopolje áldozatai.

 Hogy mi a másodlagos tömegsír? Nem borzalmas, hogy a 21. században ilyen fogalmakkal ismerkedünk? Azokat a tömegsírokat, melyekbe a kivégzések után a holttesteket temették, később kiásták, és a tetemeket újabb, távoli helyekre szállították. Ezek a másodlagos tömegsírok. Ez a kihantolás-újratemetés egyetlen célt szolgált, hogy a maradványok összekeveredjenek, a holttestek azonosítása még nehezebbé váljon. A tetemeket a minden egyes csonton elvégzett DNS mintavétel alapján lehet csak összerakni, ezért húzódik el hosszú évekig az azonosítás. A másik ok, hogy a holttest DNS mintája nyilvántartásban van ugyan, de nincs hozzá élő hozzátartozó DNS-e, aminek több oka is lehet: nincs már hozzátartozója, külföldre költözött, stb.  

Az eltűnt személyek intézetének igazgatója Amor Masocsi azt mondta: „nehéz megmondani, vajon tényleg ez-e a legnagyobb tömegsír, míg nem ismerjük pontosan a méreteit. Mostanáig húsz áldozat látszik, de még nem határozták meg a méreteket. Archeológusoknak kell megerősíteni a sír méreteit, azután fogunk leereszkedni a mélybe és megkezdeni megtisztítani a sírt.”

"Az áldozatok teste teljesen ép – mondta az igazgató - és nagyon mélyen fekszenek. Még nemcsak csontvázak vannak, hanem részlegesen puha szövetek is, mert a föld agyagos. Az áldozatoknál találtunk órákat, némi pénzt is. De minden jel arra mutat, hogy a gyilkosságot máshol követték el, a testeket egy részét később szállították ide.”

 prijedor tömegsir 3.jpg

Az áldozatok egyesületének helyi szervezete azt mondja, hogy ezt a hatalmas tömegsírt már korábban feltárhatták volna, mert már 2004-ben ugyanezen a helyen találtak 24 holttestet. „Egyszerűen nem vizsgálták át a területet alaposan. Valaki kijelentette, hogy nincs több holttest, és most, 9 évvel később újra ugyanott vagyunk, és kiderül, hogy a családoknak még ennyi hosszú évet kellett várniuk."

Most abban bíznak, hogy a felszínre kerülő holttestek bizonyítékokat szolgáltatnak arra is, hogy ki és hogyan ölte meg őket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr175535265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.