Delegáció jött Magyarországra a Török Nemzetközi Együttműködési és Koordinációs Ügynökség igazgatójának vezetésével, hogy szakértőkkel együtt felkutassák azt a helyet, ahol Szulejman szultán szívét és más belső szerveit eltemették.

Történelmi források szerint Nagy Szulejman szervei a Szigetvár melletti turbéki templomban, illetve alatta vannak. A marmari egyetem történelem professzora elmondta, hogy a szultán Szigetvár eleste előtt halt meg, és szerveit eltemették, síremléket emeltek fölé, amit 1693-ban egy osztrák katona lerombolt, és a helyén katolikus templomot építettek.

A delegáció egyik tagja Nurhan Atasoy a történelem tudományok doktora, aki szerint nagyon valószínű, hogy magában a templomban is kell ásatásokat végezni. „Ez a templom nem véletlenül áll ezen a helyen. Ezt a lerombolt síremlék helyére építették”

 turbéki templom.jpg

                                                             A turbéki templom

A helyiek is úgy tudják, hogy a jelenlegi templom helyén állt a szultán síremléke, erre emlékeztet a templom bejáratánál a török kormány által 1913-ban elhelyezett emléktábla is. A tábla szövege: Szulejman szultán szívének és belső szerveinek ezen a helyen történt eltemetésének emlékére. Isten könyörüljön rajta.”

 turbeki templom emléktábla.jpg

szigetvár ostroma.jpg

Szigetvárt 1566-ban ostromolta a török, Bécsig szerettek volna eljutni. A mintegy 100ezer fős sereg, a hatalmas túlerő ellenére is csak egy hónap után és komoly veszteségek árán tudta bevenni a Zrínyi Miklós által hősiesen védett várat. Szulejmán, aki maga vezette a hadat, a vár átadását már nem élte meg, szeptember 6-án meghalt. Halálának oka máig tisztázatlan, egyes források szerint járvány áldozata lett, más szerint végelgyengülésben halt meg. Török történelmi források szerint a szultán szívét és egyéb szerveit egy aranyedényben temették el azon a helyen, ahol a várostrom idején a szultáni sátor állt. Testét Isztambulban helyezték örök nyugalomra. A nagy szultán fia, II. Szelim Magyarországon is hatalmas síremléket, márványból készült türbét épített, ami sokáig zarándokhely volt, ezt rombolták le később a Habsburg seregek. Török részről soha nem tettek le róla, hogy feltárják a helyet, és megtalálják a szultán Szigetvár mellett eltemetett maradványait, de most különös figyelmet szentelnek neki, mert 2016-ban 450 éves évfordulója lesz az uralkodó halálának.

 szulejman1.jpg

Szulejman szultánnak az akkori korban ritka hosszú élete volt, 71 éves koráig élt. Nemcsak mint hadvezért tartják számon, de törvényei miatt is az egyik legnagyobb hatású török szultán volt: gazdaságilag is virágzott akkoriban az ország és kulturálisan, a művészetek terén is fénykorát élte a birodalom uralkodása idején, ő maga is kiváló költő és aranyműves volt.

sulejman.jpgVáltozatos és izgalmas életéről szól a nálunk is látható Sulejman cimű filmsorozat, aminek negyedik szériája most megy a török tv-ben, és eddig a világ több mint 60 országában vetítették/vetítik. 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr965552589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.