Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó, Macedónia és Szerbia vezetőinek a hónap végéig meg kellene tárgyalniuk a nyugat-balkáni parlament megalakítását, és abban a közös együttműködést – írta a Radio Slobodna Europa.

 ex jugoszlávia.png

A kezdeményezés Igor Luksics montenegrói külügyminisztertől ered, támogatja az Európai Unió is. Azon országok külügyminisztériumai és európai integrációs szervezetei, akikre a kezdeményezés vonatkozik, már elküldték az ún. „non paper”-t, mint a „balkáni hatok”, vagy röviden a G6 alkotmányának első dokumentumát.  

„Egyfajta közös balkáni politikáról lenne szó, ugyanakkor a résztvevő országok parlamentjei maguk keresik a problémákra a megoldásokat és közösen jutnak konszenzusra.” – mondta a montenegrói külügyminisztérium politikai államtitkára.    

igor luksics.jpg

A kezdeményezés elindítója, Igor Luksics úgy ítéli meg, hogy közösen, együttműködve könnyebben tudnak felkészülni az európai uniós tagságra.

„Legalább 6-8 év, míg az unió következő bővítésére sor kerül. Ezt az időt ki tudjuk úgy is használni, hogy támogatjuk egymást a folyamatokban, segítünk polgárainknak, hogy jobban éljenek, vagy egyszerűen csak várjuk, hogy teljen az idő. Én az első változatot támogatom, hogy ez a hat állam használja ki az előtte álló időszakot és minél jobban készüljön fel az uniós tagságra.” – mondta Luksics.

 

Újságíróknak elmondta, hogy kezdeményezése a nyugat-balkáni országok együttműködésére mindenekelőtt három fontos területre irányul: az infrastruktúra, a tranzakciós költségek csökkentése a gazdaságban és az állampolgárok számára és a szervezett bűnözés elleni harc területére. Könnyebben mennek közösen az infrastrukturális projektek, mint egyenként megtalálni az EU forrásokat. A tranzakciós költségek csökkentése jó üzenet az EU felé. A szervezett bűnözés elleni harchoz pedig nincs szükség balkáni rendőrségre, csak egy közös kancelláriára, vagy központra, ahol az információk összefutnak, mert ez a probléma nem ismer határokat.

Luksics kitért arra is, hogy elsősorban bizonyos sajtóorgánumoknak köszönhetően a kezdeményezés úgy ment ki a nyilvánosság felé, mintha ismét Jugoszláviát akarnák felújítani, ami teljesen hibás megközelítés.

„Nincs jugoszláv nosztalgiánk és tisztában vagyunk vele, hogy annak az államnak milyen alapvető hibái voltak. Nekünk az Európai Unió felé kell kapcsolatokat építenünk, de ezt többek között úgy tudjuk megtenni, ha megmutatjuk, hogy ez nem az a Balkán, ami a köztudatban él.”

 

Hogy a kezdeményezés beválik-e vagy sem, azt a jövő dönti el, persze megjelentek már hosszú elemzések arról, hogy miért kivitelezhetetlen, erről a későbbiekben írok.  

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr305552857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.