Montenegrót az év eleje óta 1,2 millió turista látogatta meg (az országnak kevéssel több, mint 600ezer lakosa van), ami 2,9%-kal több, mint az előző évben, az ebből származó bevétel 1,9%-kal emelkedett tavalyhoz képest, 620 millió eurót hozott – tájékoztatott Branimir Gvozdenovics turisztikai miniszter. Hozzátette, a szeptemberi adatokat még nem tudják, de vélhetően az is magasabb lesz az előző év hasonló időszakánál.

                   podgorica reptér.jpg                                    Nemzetközi repülőtér Podgorica           

A repülőterek forgalma az év első kilenc hónapjában 16%-kal volt magasabb a tavalyinál.

tivat reptér.jpg                                                       Nemzetközi repülőtér Tivat

Budva szállodáiban és magánszállásain több mint 10ezer turista nyaralt, ez 17%-kos növekedés. Az összes idelátogató nyaraló 97,8%-a külföldi volt, 10%-uk vett igénybe magánszállást, a többiek a szállodákban foglaltak szobát.

budva.jpg                                                                    Budva

Véget ért a szezon az Adria leghíresebb nyaralóhelyén, a Sveti Stefan félszigeten, de azt, hogy kik nyaraltak ott egyes esetekben 3000 euró/éjszakáért, nem lehet tudni.

sveti-stefan-aman-resort-montenegro_1087.jpg

Sveti Stefan egy hotel-város, a singapori Aman Resorts érdekeltségébe tartozik több szálloda és apartman, többek között a Hotel Villa Milocer, ami többéves felújítás után ismét fogadott vendégeket, az első teljes szezonját zárta. A szállodában 50 szoba és apartman kínál mindent kielégítő kényelmet. Kevin Brook igazgató csak annyit mondott, hogy nagyon sikeres szezont zártak, de többet nem árult el a középkori falak mögé rejtett komplexum életéről. Arra a kérdésre, hogy kik voltak a vendégek, akik éjszakánként és szobánként vagy apartmanonként a szállodakomplexumban 900 – 3000 eurót fizettek, Brook csak annyit mondott, hogy ez üzleti titok.

Sveti-Stefan-Resort-6.jpg

„Az Aman Resorts egyik legfőbb erénye a diszkréció. Vendégeinket megvédjük minden „külső befolyástól”, egyedülálló környezetet, elsőosztályú kiszolgálást, békét és csöndet biztosítunk számukra, és emellett azt, hogy a nevük titokban marad.” Valahogy a közelmúlt nyaralói nem is nagyon akarják, hogy belekerüljenek a félsziget történetébe, azok sem, akik korábban még azt sem tudták pontosan, hogy hol van Jugoszlávia.  

 

Magáról a szálloda városról is csak nagyon kevés fotó van, azok is inkább a szállodák prospektusaiban, nem írnak, nem tudósítanak róla a médiák. Nincs feljegyzés a vendégekről, akik az elmúlt 50 évben valamennyi időt itt töltöttek. Állítólag volt egy vendégkönyv, aminek sorsa ismeretlen, ahova bejegyezte a nevét Sophia Loren, Carlo Ponti, Alberto Moravia, Richard Widmark, Klaus Kinsky, Kirk Douglas, Silvester Stallone, Jemery Irons, Monica Vitti, Jurij Gagarin, Boris Szpasszkij, Willi Brandt, Helmuth Schmidt, királyok, hercegek, trónörökösök, gazdag sejkek.

Nincs semmi emlék az „arany almák”-ról, a legnagyobb turisztikai elismerésről, amit a világ újságíróinak és íróinak szövetsége ítélt 1972-ben Sveti Stefannak. Az újságírók akkor egész Jugoszláviából, Európából és a világ számos pontjáról elözönlötték az üdülőhelyet, hogy lefotózzák a hírességeket, hogy interjúkat készíthessenek velük. A hotel-város vezetője már akkor is aggódott a diszkréció miatt, de a hírességek maguk döntötték el, hogy akarnak-e szerepelni a újságokban. Sveti Stefanon dolgozott akkor Jugoszlávia legjobb séfje Dusan Mikovics és különleges csapata.  

 sveti-stefan (1).jpg

Sveti Stefant a 20. század ötvenes éveiben alakították át szálloda várossá. Először Petar Lubarda és Milo Milunovics festők jöttek elő az ötlettel, hogy alakítsanak ki egy festő kolóniát a területen. Ezt a tervet Edward Cardeil „átdolgozta”, elfogadtatta a Montenegró Szövetségi Köztársaság kormányával és így lett belőle szálloda város. A turisták előtt 1960. július 13-án nyitották meg, azóta csak egyre ismertebb és gazdagabb lett.

Sveti-Stefan-5.jpg

A félszigetnek viharos története volt, amiről keveset beszélnek. A középkorban egy montenegrói törzs, a Pastrovic Közösség székhelye volt, a jelenkori újjáépítések alkalmával mindig igyekeztek a hagyományokat figyelembe venni és megtartani az eredeti környezetet.   

Újra felépült az Alexandr Nevski templom is, amit a kommunista hatalom 1959-ben lerombolt és helyére egy szálloda teraszát építették. A bérlők figyelembe vették a hotel-város felújításánál a montenegrói pátriárka kérését és visszaállították a nyaralóhely történelmi egységét.   

aman-sveti-stefan-21_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr355557323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.