A dzsámit a Sandzsákban, Sjenica mellett Dugoj Poljani helységben, a fennsíkon fogják felépíteni. A Sandzsák Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Koszovó által körülvett régió, területe 8.686, lakóinak száma az 1991-es népszámlálási adatok szerint 440 ezer fő volt, 52%-uk bosnyák. Ez Sjenicán ma 80%. A terület közigazgatásilag Szerbia része.

 Sandzak_mapa_u_gradovi_big.jpg

sandzsak alapkőletétel.jpg

A dzsámit a bosnyákoktól a világ minden tájáról érkező pénzadományaikból építik. Az ünnepélyes alapkőletételen bemutatták Kapija Pester iszlám centrum terveit, az épület minaretjeinek lenyűgöző méreteivel egyedülálló lesz Európában. 15 kupolájából a legnagyobb 12 m átmérőjű, hat minaretjéből négy 45 m-nél magasabb, kettő pedig 90 m magas lesz. Az Iszlám centrumban 500 fős étterem, óvoda, Koran iskola, bosnyák kulturális centrum, informatikai kabinet is helyet kap.

 

Az alapkőletételen részt vett Muamer ef. Zukorlic, Szerbia muzulmán közösségének vezetője, és elmondta, hogy a vallási központ terve már 15 éve megvalósításra vár. „Azt szerettük volna, hogy minden vidéki centrum kapjon egy iszlám központot is. Az Iszlám Közösség feladata segíteni a muzulmánoknak, hogy szabadok, büszkék és elégedettek legyenek. Ez a nap egy új korszak kezdete.”

 sandzsak dzsámi.jpg

sandzsak dzsámi 2.jpg

Európa legnagyobb dzsámija a szarajevói Gazi Husrev-begova, de minaret magasságban nem száll versenybe például a 2008-ban Groznijban épült „Csecsenek szive” dzsámi 62 m-es, vagy az új-delhi Kutub dzsámi 72,5 m-es minaretjével. Az abszolút világrekorder ebben a tekintetben a II. Hasszan Dzsámi minaretje Casablancaban 210 m-es magasságával. 

Casablanca II. hassan mecset.jpg                                        Casablanca II. Hasszan Dzsámi

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr785565979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.