mekka.jpgKözel kétmillió zarándok özönlötte el a világ muzulmánjainak szent városát Mekkát, hogy részt vegyenek a hadzs-on.  (zarándoklat) A hadzs a muszlim holdnaptár 12. hónapjának 8-10 napja, ezért minden évben más időre esik. A Korán előírása szerint életében egyszer minden hithű muzulmánnak részt kell vennie a hadzs-on, ha teheti. Egészségesnek kell lennie, hiszen maga a szertartás meglehetősen megerőltető, bár tolószéket igénybe lehet venni. A részvételhez szükséges anyagi eszközöket becsületes úton kell előteremtenie, ugyanakkor biztosítania kell, hogy otthon maradt családtagjai ne szenvedjenek hiányt a távollétében. Akadályoztatás esetén maga a szándék megléte is elegendő. A hadzs megváltható helyettes küldésével is, és a zarándoklatra félretett pénzt jótékony célra is fordíthatják.

A férfiak két varratlan fehér vászonlepelt viselnek, ahogy ezt a hagyomány előírja, a nők is fehérben vannak, de az arcuk és a kezük nincs elfedve. A rituális mosakodás után kezdődik a Kába-kő hétszeri megkerülése. A köröket a kő vonalában kell kezdeni, ezt egy szürke márványcsík jelöli a földön. Van, aki nem képes önerejéből elvégezni a köröket, őt vagy hordágyon viszik, vagy tolószéken az első emeleten. 

mekk kkába kő.jpg

A hét kör megtétele utána a Zemzem forrásából kell inni. A Kába körüli fehér márványtér egyik oldalán külön lejárat van a férfiaknak és a nőknek a földalatti terembe, ahol több tucat csapból folyik a forrás vize.

Ezután következik a mecsetben található Szafá és Marwá domb közötti oda-vissza futás és gyaloglás. A kb. 380 méteres távon zöld fény figyelmeztet, hogy innen a következő zöld fényig futni kell. Ezzel Hágárnak állítanak emléket, aki hétszer rohant oda-vissza, hogy vizet szerezzen a fiának, Iszmáelnek, akit az arabok ősatyjának tartanak, és önmagának. A folyosó belső oldalán elkerített részben tolókocsin tolják az idős zarándokokat.

mekka futás.jpg

mekka zarándoklat.pngAz iszlámban kétféle zarándoklat van. Amit eddig megtettek a zarándokok, az az umra, és bármikor elvégezhető, ha tovább folytatják, az a nagy zarándoklat, vagyis a hadzs, annak van meghatározott ideje.  

A következő stáció a zarándoklás az Arafát, azaz „a kegyelem hegyéig”, ahol Isten megbocsátott Ádámnak és Évának. A kilencedik napon délig kell ide megérkezni. Megvizsgálják lelkiismeretüket és tisztaságukat, prédikációt hallgatnak, elmélkednek késő délutánig, majd tovább indulnak Muzdalifára, mert a napi öt imából a két utolsót már ott mondják el. Muzdalifán kavicsokat kell gyűjteni a másnapi feladathoz, a sátánt szimbolizáló oszlopok megkövezéséhez. A tizedik nap reggelén indulnak Minába, ahol a sátán három szimbolikus oszlopa a "nagy", a "középső" és a "kicsi" áll. Legelőször a nagy sátánt, kell megkövezni, ezzel jelképezve, hogy ellentmondanak a sátánnak. Ez elég mekka sátán megdobálása.jpgveszélyes, mert eltalálhatják a szemből dobálókat, ezért igyekeznek a kövek méretét korlátozni, illetve mindig van mentő a közelben.

mekka arafat hegy.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Ezután az anyagi helyzettől függő állatáldozatot mutatnak be, majd visszatérnek a Kábához, ahol azt újból hétszer megkerülik. A zarándoklat végén Minában megünneplik annak sikeres befejezését. A hadzs befejeztével a zarándokok lemossák magukról az eddigi erőfeszítéseik verejtékét, majd levágják a hajukat, és a szakállukat. Bár a rítus ezt nem írja elő, sok zarándok teljesen kopaszra borotváltatja a fejét. Az ihrámot (a fehér leplet), amiben a zarándoklatot megtették, nagy becsben tartják, életük végéig megőrzik, és ebben is temetik el őket.

mekka-jaddha repülőtér.jpg

                                                 Repülőtér Jeddah

Szaud-Arábia kormánya hatalmas orvosi csapatot is mozgósított, civil aktivisták segítenek és biztosítják a zarándokok útvonalait. Idén némileg kevesebben érkeztek külföldről, mint tavaly, közel 20%-kal, kb, 1,4 millióan, és kisebb számban jöttek a hazai zarándokok is, aminek kétségtelen a MERS vírus megjelenése az oka. A hatóságok számítottak rá, hogy kevesebb külföldi és kevesebb hazai zarándok fog érkezni a MERS virus megjelenése miatt. Az egészségügyi miniszter szombat este elmondta az újságíróknak, hogy a hatóságok eddig nem találkoztak a zarándokok között feltőzött személlyel. Ebben a betegségben a világon eddig 60 ember halt meg, 51-en szaudiak. A miniszter ugyanakkor már hónapokkal ezelőtt felhívta a figyelmet a vírus jelenlétére, aminek egyelőre nincs ellenszere, és felszólította a muzulmánokat, hogy, aki beteg, terhes, kisgyerekkel jönne, labilis az immunrendszere, az ebben az évben hagyja ki a zarándoklatot.

mejka jeddah repülőtér belső.jpg                                               Repülőtére Jeddah

A rend és a nyugalom fenntartására több mint 100 ezer katonát rendeltek ki, és a hatóságok figyelmeztettek, hogy nem fognak tolerálni semmilyen demonstrációt vagy zavargást. 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr25567742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na__most__akkor 2013.10.15. 08:56:17

És ilyen emberek (?) tényleg vannak, ezerszám. Vagy milliószám...

Ez a világ megérett a Szodoma-Gomorrhára.
Két hétig puskaporeső, aztán öt perc tűz.
Homokkal nem eloltható !

w32blaster 2013.10.15. 11:12:05

Bocs, de nem ertem mi bajod ezzel. Ugyanugy mi keresztenyek is zarandokolunk, ha nem is ilyen nagy szamban.

☉ ☾ 2013.10.15. 12:28:11

A zarándoklat egy ember életének semmivel sem összehasonlítható, hatalmas élménye, amiben kinyilvánítja az elköteleződéseit, és zavartalan teret biztosít az elmélyülésre.

Vallásonként eltérő külsőben, de minden vallásalapító is ezt tette, példaként arra, hogy az anyagi/szellemi gyarapodást a létezés más szintjén is megélhetjük. Ez persze csak akkor sikerülhet, ha az elmélyülés a szelídség, az együttérzés és a szeretet együttesében történik.

Vannak olyan zarándoklatok is, amik fél évig tartanak, gyalog teszik meg az utat - azért szerintem az komolyan közelebb húz az ember valós szelleméhez, mint a hétköznapok világa.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.10.16. 19:00:59

@na__most__akkor: nem ertem a hozzaszolasod.

en jartam arab orszagban, a vilag legbaratsagosabb emberei. Jartam a vilagon rengeteg helyen, pont az arab orszagok azok ahol nyugalom es biztonsag van.

a legveszelyesebb helyek del-afrika, latin amerika nagyvarosai es a nyugati nagyvarosok belvarosai naplemente utan.

vallas: egyenlore a keresztenysegnek voltak hodito haborui