Jövő nyáron a labdarúgó világbajnokságnak Rió de Janeiró (és más brazíliai városok is) ad helyet és már most olvastam boszniai utazási irodák honlapjain jótanácsokat, hogy mire kell vigyázni, mire kell figyelni, mit kell elkerülni, például a „favellákat”, ahova a rendőrség sem nagyon teszi be a lábát. Ez Rió tényleg faviskókból álló negyede, ahol mi szinte minden nap átbuszoztunk, igaz be nem mentünk, mert valóban nem turista látványosság (csak a busz biztonságából), és a helyi rendőrök tényleg igyekeznek elkerülni.

lazarat-city.jpg

De olyan településért, ahova a rendőrség nem megy be, vagy azért mert nem mer, vagy azért, mert nem akar, nem kell olyan messzire menni. Egy ilyen Dél-Albániában a hegyek között megbúvó kis falu, Lazarat. És hogy miért kerülik el a hatóságok? Nos, a faluban évente 900 tonna marihuánát termelnek. Ez illegális tevékenység, de a hatóság hallgatólagos beleegyezésével teszik, a falu mind a 6000 lakosa ebből él. Tudják, hogy illegális dolgot tesznek, de azt mondják, a törvény itt nem érvényes, a rendőrök ide nem jönnek. Egy helyi újságíró elmondta, hogy „van egyfajta védelmi zóna, ahova nem merészkedik be senki. Aki eddig megpróbálta, azt lelőtték, vagy egyszerűen eltűnt.”

lazarat 2.jpg

A Deutsche Welle forgatócsoportja nemrégiben Zamir Dusku vendége volt Lazaratban, aki könyvelőként már tíz éve van benne az üzletben. „Ez egy nehéz, fárasztó munka márciustól decemberig. Mindenekelőtt ültetünk és kapálunk. Azután minden két napban meg kell locsolni a növényeket. A szüret sem könnyű. Mindent magunk csinálunk". Ennél többet nem beszélt, de a munkásai elmondták, hogy hatszor több pénzt kapnak, mint egy „átlagos” munkáért a környéken.

lazaret dw.jpg

Nem alaptalan az a feltételezés, hogy kapcsolat van a település, és nyugati politikusok, kábítószer kereskedők között. Olasz adónyomozók egyszer repülőgéppel eljutottak az ültetvényekhez, felmérték annak nagyságát, és kiszámolták, hogy a látottak alapján a faluban évente 900 tonna marihuánát termelnek, aminek piaci értéke 4,5 milliárd euró.

lazarat 3.jpg2012-ben az albán rendőrség megkísérelte felszámolni az illegális ültetvényeket, de mindössze 4 tonna marihuánát foglaltak le és 5 embert tartóztattak le, amit a volt rendőrfőnök nem tudott megakadályozni és így bekerült az újságokba is. Egyébként rendőrök még a szomszéd településekre sem léphetnek be.

A lakónegyedbe, ahova a DW munkatársai bementek, néhány kilométerre Lazarattól, gyakran betévednek golyók és a helyiek tudják, azt hívatlan látogatóra lövik a marihuána faluból. Egy ember elmesélte a stábnak, hogy a kezén találta el egy ilyen eltévedt golyó.  

A vendéglátó nyíltan csak annyit mondott a német forgatócsoportnak, „ha a kormány meg akarná szüntetni a termelést, már régen megtette volna. De a hatalomnak is megvan a maga érdeke, ő is keres a drogüzleten.”

lazarat 4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr465586631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bartush 2013.10.20. 09:14:12

Láttam pár fotót a faluról és környékéről, nem is csúnya hely, de gondolom, így nem fog a turizmus fellendülni.
Egyébként mi a német eredeti? Mert szerintem a marihuánát nem szüretelik, hanem betakarítják.

A cikk érdekes, mint ahogy az egész blogod. Mindig örülök egy új cikknek.

Spacecake 2013.10.20. 21:05:26

Mi ebben a meglepö??Albánia.

Nosztalgikus 2013.10.21. 09:59:05

@Bartush: Köszönöm szépen. Valóban betakaritják, én nem az eredeti DW cikket olvastam, hanem egy bosnyák nyelvűt, lehet, ott lehetett a félreértés, de magamtól is tudhattam volna, bár nem vagyok érintett. Köszönöm, hogy figyelmeztettél. Kellemes napot:)

Sandokohn - a maláj jiddis 2013.10.21. 10:32:46

Na erre a falura kellene egy neutronbombát ledobni.

Pasztilla01 2013.10.21. 18:59:07

@Spacecake: Jártál már Albániában?