Nosztalgikus 2013.10.21. 19:51

Jovanka Broz

Tegnap, október 20-án délelőtt 11.45-kor a belgrádi Sürgősségi Kórházban meghalt az egykori jugoszláv elnök, Joszip Broz Tito özvegye.

 jovanka broz_1.jpg

Jovanka Broz 1924 decemberében született Pecsana faluban, akkor még a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságban. 17 évesen lett a Jugoszláv Kommunista Ifjúsági Szövetség, 1941-től számos társával együtt a Népi Felszabadítási Mozgalom tagja lett. A második világháború alatt szinte az egész családja meghalt. A háború alatt két Bátorságért kitüntetést kapott, a partizán emlékérem tulajdonosa, őrnagyi rangja volt, később alezredessé léptették elő. 1944-ben ismerkedett meg Joszip Broz Titoval.

jovanka_broz_vencanje.jpg1952-ben, a nyilvánosságot kizárva házasodtak össze. Jovanka akkor 28, Joszip 60 éves volt. A házaspár idilli kapcsolata az újságok szerint valamikor a 70-es évek elején romlott meg. Akkor sokat cikkeztek Jovanka lehetséges politikai ambícióiról, megjelentek különféle politikai spekulációk egyes elégedetlen tábornokokkal kapcsolatban is. Az újságok szerint 1975 áprilisában Tito végleg elhagyta közös otthonukat, utoljára 1977 júniusában mutatkoztak együtt Norvégia tiszteletére adott fogadáson. Habár nem éltek együtt, Jugoszlávia elnöke, soha nem beszélt feleségéről ellenségesen vagy tiszteletlenül.

 

Jovanka-i-Tito.jpg

Tito betegsége alatt, amíg kórházban feküdt, Jovanka rendszeresen látogatta, a temetési szertartáson az őt megillető helyet foglalta el, de utána nagyon gyorsan utasították, hogy költözzön ki a szolgálati lakásból (Uzicke 15), annyit engedtek meg neki, hogy szigorúan csak a személyes tárgyait vigye magával, de ékszereket, vagy más értékeket nem. 

 325554_jovanka-broz02-poslednji-put-u-javnosti_f.jpg

Dedinjén költöztették be a Bor villába, ami a 19. század végén épült, kb. 750 m2 alapterületű, rendkívül elhanyagolt épületbe, amit utoljára 1961-ben renoválták. 2000-ben sikerült elérnie, hogy kisebb felújításokat végezzenek el a villán, a lakásba, amit lakott, akkor vezették be a fűtést.

 JOVANKA-I-KUCA.jpg

1983-tól Jovanka jogi úton kérte az őt megilletői titoi örökséget, és személyes tárgyainak visszaadását, ám ennek a bírósági ügynek haláláig nem sikerült a végére jutni. Azon is volt többek között vita, hogy nem kapott semmilyen nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat sem, ami megillette volna, a minisztérium minden hónapban bizonyos kompenzációt, amolyan segélyt fizetett neki,  amit végül 2006 augusztusában rendelettel szabályozott a szerb kormány. Ahogy akkor mondták, ez nem nyugdíj, hanem „kivételes és különleges kárpótlás”.

 jovanka és tito 2_1.jpg

Josip Broz hagyatékát 1988-ban államosították, de 2000-ben az Alkotmánybíróság megsemmisítette azt a törvényt.

Jovankának férje halála, 1980 óta nem voltak személyi okmányai, útlevele, személyi igazolványa, társadalombiztosítási kártyája, harminc évig gyakorlatilag házi őrizetben volt, ezt a méltatlan állapotot a szerb politikusok, személyesen a jelenlegi miniszterelnök, akkori belügyminiszter és a szociális ügyek minisztere 2009-ben szüntették meg.

 umrla-jovanka-broz_1.jpg

Ahogy tudni lehet, csak a legközelebbi rokonaival és néhány közeli baráttal tartotta a kapcsolatot, de Josip Broz hozzátartozóival nem. Évtizedek óta, de különösen az utóbbi években a nyilvánosságtól teljesen elzártan élt, egyedül a férje halálának évfordulóján jelent meg a sírjánál, de azt is beszüntette 2005-ben.

 jovanka tito sirjánál.jpg

2007-től egyáltalán nem jött ki a villából, idén augusztus 23-án súlyos állapotban szállították kórházba, ahol tegnap érte a halál. Élete végéig, annak ellenére, hogy nem hagyta el lakását,, mindig elegáns és ápolt volt az öltözete, a haja, szellemileg teljesen ép volt.

jovanka broz meghalt.jpgA szerb kormány bizottságot hozott létre a temetés megszervezésére, a bizottságban a család képviselői is helyet kaptak. A mai első ülés után megállapodtak, hogy Jovanka Brozt férje mellé a Virágok csarnokába temetik szombaton 12 órakor katonai tiszteletadással.  Ivica Dacsics miniszterelnök kijelentette, hogy Jovanka Broz halálával egykori államuk egyik legutolsó hiteles tanúja is eltávozott.  Elmondta, hogy ami vele történt, az történelmi igazságtalanság és sajnos élete végéig kísérte. „Mi, mint Szerbia kormánya úgy véljük, hogy az ellene irányuló történelmi igazságtalanságot helyre kell hoznunk legalább azzal, hogy teljesítjük kívánságát, hogy férje mellett nyugodhasson.”

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr645591237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandaláber 2013.10.22. 11:44:10

Egyes becslések szerint 1000000 gyilkosság, több tízmillió ember elleni önkényes, a demokráciával ellentétes állami terrorcselekmény írható a most elhunyt hölgy számlájára - igaz, nem egyszemélyi felelősséggel.

A hivatkozott személyes vagyona jelentős része a fenti cselekményekkel, erőszakkal fenntartott hatalmával szerezte.

Talán ez az oka, hogy nem kívánták előnyben részesíteni másokkal szemben az utóbbi évtizedekben.

Valahol elképesztő, hogy egy ilyen mocsok emberből tapasztalatlan firkászok hogyan kreálnak pár évtizeddel később egy kedves, szerencsétlen sorsú nénikét.

Kandaláber 2013.10.22. 11:49:02

Az még érthető, hogy ezek a nememberek utólag törekszenek magukat kvázi szentnek láttatni, de az áldozatok tisztelete azt kívánja meg, hogy amíg az emberi emlékezet létezik, az el nem évülő bűneik, a diktatúrákhoz való viszonyuk határozzák meg megítélésüket.