Megépült és október 23-án átadták a Balkán legmodernebb repülőterét Pristinában. A terminált, ami 100millió euróba került, egy török-francia konzorcium építette, a koszovói kormány 20 évre megkapta koncesszióba az üzemeltetést.

 airport.jpg

A megnyitó nagyon ünnepélyesre sikeredett, több ezer vendég között részt vett Törökország, Albánia és Koszovó miniszterelnöke is. 

aiport pristina.jpg 

Az első repülőgép, ami az új reptéren földet ért, Tiranából hozta Edi Ramát, Albánia miniszterelnökét. A politikus beszédében kiemelte a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd jelentőségét, hozzátéve, hogy ez a párbeszéd segít a régió stabilitásának erősítésében. Azt mondta jó, hogy a repülőtér egy olyan ember nevét viseli, mint Adem Jashari, aki a szabad Koszovóért harcolt és életét adta az országáért. Ezzel nem biztos, hogy mindenki, elsősorban a szerbek egyetértenek, mert Jashari a Koszovói Felszabadítási Szervezet, az UCK alapítója és első vezetője volt, ami félkatonai alakulatként súlyos fegyveres konfliktusokba került a szerb katonasággal, majd jelentős szerepet játszott az 1998-as koszovói háborúban is. De ez egy másik történet.  

 aiport hall.jpg

A török miniszterelnök Recep Erdogan többek között azt mondta a megjelenteknek: „egészséges jövőt nem lehet fájdalomra építeni és ezért a múlt fájó oldalait le kell zárni. Az egészséges jövő felé kell mozdulnunk a béke és a stabilitás talaján”. Megemlítette, hogy mostanáig 105 ország ismerte el a független Koszovót, közte Törökország is. (Magyarország is az új állam elismerői között van). Emlékeztetett rá, hogy a török himnusz szövegének írója, Mehmet Akif Ersoy koszovói származású, ez egyike a legfontosabbaknak, ami összeköti a két országot.  

 airport hall 3.jpg

Hasim Tacsi koszovói kormányfő kijelentette, hogy az új terminál megnyitása nagyon jelentős nap az ország életében, és örül neki, hogy pont az albán miniszterelnök gépe volt az, amelyik elsőként szállt le az új repülőtéren.

 airport hall 4.jpg

A három miniszterelnök, Franciaország nagykövetasszonya és számos diplomata, közéleti személyiség mellett az átadási ünnepség díszvendége volt a kivitelező konzorcium, a Limak Aeroport de Lyon képviselője, Nihat Özdemir, aki azt mondta, hogy az elkövetkező 15 évben az új repülőtérbe a tervek szerint 300 millió eurót fognak beruházni. A repülőtér kapacitása a legnagyobb a régióban, jelenleg 1,7 millió utast tud fogadni évente. Az új utasforgalmi épület 45000 m2 alapterületű, három utashíd, új forgalmi előtér, irányítótorony biztosítja a gépek és az utasok kulturált kiszolgálását, a terminál előtt 1750 személygépkocsi befogadására alkalmas parkolót alakítottak ki. Pristina Airport jelenleg a volt Jugoszlávia harmadik legforgalmasabb repülőtere Belgrád és Zágráb után. 

Airport malév.jpg                        Csak egy kis nosztalgikus kép a múltból...

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr35597617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AOS 2013.10.25. 09:03:06

Az tény, hogy megnyitották - hivatalosan :) - de azért még senki ne tervezzen oda utat megnézni, mivel az utasok még nem használhatják ezt a terminált... De a választási kampány részeként fontos volt a ceremónia :)