Néhány napig egy kicsit nem jól voltam, az írásterápián sem nagyon tudtam részt venni, de ma már jobb volt, így aztán megint itt vagyok.

A földalatti repülőtereken felbuzdulva, érdekelni kezdtek a titói éra titkos katonai objektumai. Elképesztő leírásokat találtam, hihetetlen összegeket költöttek rájuk, olyan méretekről van szó, ami szinte elképzelhetetlennek tűnik. Az biztos, hogy az ország lakóinak a délszláv háborúkig fogalmuk sem volt ezek létezéséről néhány nagyon kivételezett magasrangú katonatiszt és politikus kivételével. 

Vares - naftni terminal 7 FF.jpg

                                                   Pajtov Han - a bejárat 

Ha tudtunk volna róla, biztosan elmentünk volna megnézni, de amikor mi kint éltünk, még a hadsereg használta, pedig mindössze egy órai autóútra van Szarajevótól Vares felé a Pajtov Han nevű katonai objektum. A létesítmény a legnagyobb titkos stratégiai objektum a volt Jugoszláviában, 130 000 köbméter üzemanyagot tudtak itt tárolni. Állítólag több tucat ilyen, ha nem is ekkora van mélyen elrejtve az erdőkben, de már 18 éve vége a háborúnak, Pajtov Hant elbontásra ítélték.

 Vares - naftni terminal 5 FF.jpg

                                 Mélyen elrejtve az erdőben

A megalétesitmény építésére személyesen Josip Broz Tito adott parancsot. A közeli falu lakói azt mondják, hogy az építkezés a 70-es évek végén kezdődött, de kevés ember tudta, hogy egyáltalán milyen építkezésen dolgoznak. Ez egyébként a többi ilyen objektumnál is így volt, az ott dolgozók egyáltalán nem tudták, hogy mit építenek, csak egy-egy részterületre mehettek, az egészre nem volt rálátásuk. Itt is óriási titok övezte a munkákat.

Egy ma már 82 éves bácsi így emlékezett: fiatal ember voltam, de tudom, hogy senki nem mert még kérdezni sem, kukucskálni sem, hogy mi folyik ott, vajon mi az igazság. Csak a katonákat láttuk, hogy jönnek, több ezren dolgoztak ott minden nap. Jöttek mérnökök Belgrádból, mértek, ellenőriztek. Azt mondják, az építkezés több mint százmillió dinárba került. A falu lakói csak a háború után tudták meg, hogy valamifajta katonai objektum. A háború után a Föderáció katonái használták, de aztán ők is levonultak, hagyták az egészet pusztulni. Van egy őr, az járkál ott szegény, mintha lenne még mit őrizni.

Vares-naftni-terminal-4.jpg                                                      Pusztulóban                                              

Egyesek azonban azt gondolják, hogy valamiféle kereskedelmi célra fel lehetne használni, de Zijad Dzsemics, az objektum már háború utáni volt igazgatója azt mondja, hogy a felújítás több tízmillió KM-be (1 KM = 50 euro cent) kerülne. Először is az objektum hatalmas. Egy részében volt az élelmiszer raktár, a másikban az egykori állam legnagyobb lőszerraktára és a harmadikban pedig az üzemanyag tároló medencék. Kétlem, hogy egyszerű lenne a felújítása – mondta Dzsemics, és azt már csak én teszem hozzá, hogy értelme sem sok lenne, a környezetkárosító hatásról nem is beszélve. 

vares 2.jpg                                               Vares Szarajevótól egy órányira a hegyek között

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr75608618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crip Lee 2013.11.01. 09:56:01

Mi pénzt elszórtak....
Hál' istennek nálunk is és az akkori laktanyák többsége most omladozik.
Szuper cikk, köszi.

Nosztalgikus 2013.11.01. 13:21:51

És még ezt is tudták überelni. Ha tudom, még ma felteszem. Én köszönöm, hogy olvasod a blogomat :)

bioLarzen 2013.11.01. 15:21:54

"tudom, hogy senki nem mert még kérdezni sem, kukucskálni sem, hogy mi folyik ott, vajon mi az igazság. Csak a katonákat láttuk, hogy jönnek, több ezren dolgoztak ott minden nap. Jöttek mérnökök Belgrádból, mértek, ellenőriztek. Azt mondják, az építkezés több mint százmillió dinárba került. A falu lakói csak a háború után tudták meg, hogy valamifajta katonai objektum."

Miért, mégis mit gondoltak addig a falu lakói? Megadrága építkezés, szupertitkos, katonákat láttak jönni-menni... Vajon mi lehet az??? :D :D :D

bio

bioLarzen 2013.11.01. 15:26:30

"Van egy őr, az járkál ott szegény, mintha lenne még mit őrizni."

Haha, Kelet-Európában vagyunk... anno, katona koromban (én még kötelezően voltam) a laktanyához tartozott egy lőszerraktár, a laktanyától úgy 20 kilométerre, aminek az őrzését 2 honvéd látta el, napi váltásban. ez azért volt fura elsőra, mert a raktár már vagy 10 éve üresen állt akkor, lőszer egy darab nem volt benne, sőt, az épületeken kívül semmi más sem. hogy miért kellett mégis őrizni? Nos, amikor az ott tárolt lőszerkészletet átszállították egy új raktárba, a régi raktárat otthagyták nagyjából őrizetlenül (hetente egyzsr-kétszer kikocsikázott oda valaki megnézni, más "őrzés2 nem volt - a helyiek pedig két hét alatt majdnem kompletten elhordtak két épületet, nyilván építőanyagnak. Ezért álíltották vissza a kétfős őrséget - tulajdonképpen tehát a megmaradt épületeket, egészen pontosan az épületanyagot védtük :)

bio

bioLarzen 2013.11.01. 15:31:34

@Crip Lee: Szerintem azért nem anyyira "hál istennek", hogy a mi aktanyáink omladoznak... Annak én is örülök pesze, hogy nem laktanyaként szolgálnak már - de azért egay csomót csak lehetne/lehetett volna valahogy utóhasznosítani...

bio

engelbert (törölt) 2013.11.01. 16:54:33

Látható a képeken egy rozsdás nagykapu,három barakk,meg egy tetszetős fekvésű városka.Hol a rendkívüli katonai objektum?

Arculatervin 2013.11.01. 18:36:35

@engelbert: Igen, először nekem is ezt tűnt fel. Aztán az, hogy az ablakokhoz és ajtókhoz képest, nem is olyan "hatalmas" egyik épület sem.

lutria 2013.11.01. 19:18:11

@bioLarzen: Meg lehet nézni a Börgöndi laktanyát és környékét hogy mire képes a környékbeli lakosság,(én ott voltam katona)bezárás után egy ideig még őrizte a honvédség majd magára hagyták,mire egy civil cég megkapta és megint őrizni kezdték-komplett vasszerkezetű épületek pl.a járműszerelő műhely tűnt el,vasbeton garázsokból bontották ki a vasajtókat,a 3-4 emeletes tiszti lakótelep épületeiről lopták le a teljes tetőszerkezetet,az ott készült fotókon lehet látni ahogy kezelhető méretű csomagokba vannak összekészítve a levert csempék,a tetőről a cserepek-amikért már nem tudtak visszamenni a tolvajok.Néhány év alatt annyira szétlopták a laktanyát/repülőteret hogy tényleg már csak ledózerolni éri meg és újat építeni helyette.

Nick Leeson 2013.11.01. 21:24:25

@lutria: Most őszintén! Van olyan ország a világon, ahol nem ugyan ez történne, egy a puszta közepén elhagyott laktanyával?
Szerintem nincs.
Mindenhol vannak szegények. Ők ebből csinálnak pénzt.
Ha valaminek nincs gazdája, akkor abból előbb utóbb közpréda lesz.

Egyébként hasznosítani biztosan lehetett volna, de nem az egyetlen dolog, ami szarrá válik ebben az országban... :)

Szúnyog 2013.11.02. 11:25:58

Milyen háborúnak van 21 éve vége?? Akkor kezdődött.
Érdekes volna a téma, csak egy kicsit több munkát kéne befektetni, mert így aztán csak annyit tudunk meg, hogy valahol volt egy hűhabazinagy valami, s látunk egy kaput, amely bármely TSZ gépállomás kapuja is lehetne.

Nosztalgikus 2013.11.02. 13:44:44

@Szúnyog: Köszönöm a figyelmeztetést, már kijavítottam. A délszláv háborúk 1991-ben, 22 évvel ezelőtt kezdődtek. Vannak olyan titkos objektumok, amikről csak ilyen távoli felvételeket és külsőket lehet késziteni, mert még mindig a hadsereg - ez konkrétan Bosznia-Hercegovina Föderáció hadseregének kezelésében van, és nem nyitották meg sem az újságírók, sem látogatók előtt. A Jugoszláv Néphadsereg a visszavonulás során sokat berobbantott, ahova be lehetett menni, onnan fényképek is vannak, mint a Bihacs-Zseljava földalatti repülőtérről. De a pristinairól már nincs, mert az még a KFOR ellenőrzése alatt van. A legnagyobb atombunkert szintén megnyitották, arról is vannak fényképek.