2014. jan 28.

1995 után újra egymás mellett a két véreskezű boszniai szerb

írta: Nosztalgikus
1995 után újra egymás mellett a két véreskezű boszniai szerb

Radovan Karadzsicsnak, a Szerb Köztársaság elnökének perében a védelem tanújaként jelent meg a hágai nemzetközi bíróság tárgyalótermében tegnap Ratko Mladics, a boszniai Szerb Köztársaság hadseregének volt parancsnoka.

hága nemzetközi biróság_1.jpgA tárgyalás elég zűrösen kezdődött, mert Mladics először nem tett eleget a Bíróság felszólításának, hogy esküdjön az igazmondásra, és azzal vádolta a bíróságot, hogy csak a szerbek elleni törvényszék, a NATO „tákolmánya".
Míg a bírói tanács a továbbiakról tanácskozott, Mladics odaszólt a védőügyvédjének, hogy elfelejtette betenni a fogsorát, az a cellában maradt.

A bírói tanács rövid megbeszélés után tájékoztatta Mladicsot, hogy viselkedése a bíróság tekintélyének megsértése, ami szankciókat fog maga után vonni, erre Mladics annyit válaszolt, hogy mégis felesküszik, de kéri, hogy a protézisét hozzák ide, mert így nem tud normálisan beszélni. Ezután 20 perc szünet következett, amíg a cellából megérkezett a fogsor

Meglehetősen elképesztő, hogy egy több ezer ember haláláért felelős háborús bűnös bohóckodhat egy nemzetközi bíróság előtt, de mégis ez történik.

Ezután Karadzsics feltehette a kérdéseit. Első kérdése az volt, hogy milyen tisztségeket töltött be pályafutása során. Erre nagyon röviden válaszolt, majd hozzátette, hogy nem tud és nem is akar tanúskodni egészségi állapota miatt.

„71 éves vagyok. Sok tisztséget betöltöttem karrierem során 1976 óta, amikor tiszt lettem addig, amíg letartóztattak. Arra kérem magukat, nézzék meg az aktámban, mikor, milyen beosztásban voltam, ott vannak a pontos dátumok. Több kérdésre nem kívánok válaszolni."

Ratko-Mladic haga.jpg                                 Ratko Mladics Hágában

És valóban nem válaszolt, ezután mindenre csak annyit mondott: „„Fenntartom a jogot, hogy ne tegyek tanúvallomást és ahhoz is tartom magam."

Többször nevezte a törvényszéket a „sátán bíróságának": „Ez a „sátán bírósága", amelyik bennünket bírál, hogy szerbek vagyunk, hogy megvédjük a népünket"- mondta.

Azután Karadzsics megkérdezte, hogy tájékoztatta-e őt valaha is szóban vagy írásban arról, hogy a srebrenicai foglyokat le fogja lövetni, amire Mladics ismét csak azt válaszolta, hogy nem tud és nem is akar tanúskodni.

Ugyanez volt a válasza Karadzsics azon kérdésére, hogy beszéltek-e valaha arról, hogy Szarajevó lakóit terrornak és aknatűznek vetik alá, és ezért lőtték a várost, valamint, hogy felelősek-e a bosnyákok és a horvátok kifosztásáért a szerb hadsereg által felügyelt területeken.

Karadzsics hága.jpg

O-Gon Kwon bíró elutasította mind Mladics védőjének azt a kérését, hogy tekintsenek el védence tanúkénti meghallgatásától annak egészségi állapota miatt, sőt utalt arra is, hogy problémák vannak az emlékezetével, de elutasította Karadzsics kérését is, hogy kötelezze a tanút a válaszadásra.

A bíróság nem engedélyezte Mladicsnak, hogy felolvassa hétoldalas levelét, amit a bírói tanácsnak irt.

„Köszönöm, hogy megtiltották, hogy elmondjam, amit leírtam. Ez megerősít abban, hogy ez nem törvényszék, hanem a „sátán bírósága"- mondta Mladics.

Kifelé menet odaszólt Karadzsicsnak: „Nem védem sem magamat sem téged, mi a népünket védjük. Köszönöm Radovan, bocsáss meg és ne add fel. Véd téged a NATO, a tomahawk és a csökkentett urántartalmú lövedék".

1995, a háború vége óta először állt egymás mellett a nyilvánosság előtt a boszniai szerbek két egykori háborús vezetője: a politikai és a katonai. A tárgyalás ideje alatt egymást „tábornok úrnak" és „elnök úrnak" szólították.

A hágai törvényszék az elmúlt év december 11-én adott engedélyt Mladics tanúként való beidézésére, korábban elutasították Karadzsicsnak ezt a kérelmét.

A bíróság mindkettőjüket háborús bűnökkel, népirtással vádolja, amit a boszniai háború idején követtek el.

karadzsic és mladics.jpg                                                       Szarajevó ostromakor

Karadzsics tárgyalása 2009. október 26-án kezdődött. Az ügyészség a saját bizonyítási eljárását 2012. májusban fejezte be, a védelem bizonyítási eljárása 2012. október 16-án kezdődött.

Radovan Karadzsicsot 2008. július 21-én fogták el, hosszú évekkel azután, hogy a hágai törvényszék a letartóztatási parancsot kiadta ellene. A nemzetközi közösségek békefenntartói, az SFOR, majd az EUFOR, a helyi rendőrség, katonaság több sikertelen kísérletet tett elfogására, de valahogy az utolsó pillanatban mindig elillant a nagy erőkkel felvonuló fegyveresek elől.
Holott meglehetősen pontosan követték a nyomát, tudták, hogy szabadon közlekedik Bosznia-Szerbia-Montenegró között, Szarajevótól néhány kilométerre, Paléban élt a felesége és a lánya is, ott is keresték többször, sikertelenül, habár meglátogatta őket.

karadzic11-1.jpg                                                 Karadzsics fénykorában...

Különféle találgatások és összeesküvés elméletek is napvilágot láttak arról, hogy hogyan védi őt a nép, a pravoszláv egyház, hol bujtatják, melyik montenegrói kolostorban kap menedéket, hogy Moszkvában plasztikai műtétet hajtottak rajta végre, sőt, arról is cikkeztek, hogy titkos alkut kötött a daytoni békeszerződés egyik legfőbb motorjával, az azóta elhunyt Richard Holbrookkal. Azt mondták, hogy Holbrook mentességet ígért neki a felelősségre vonás alól, ha visszavonul a nyilvánosságtól. Erre azonban semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre.

Mikor elfogták, hosszú ősz haja, szakálla és bajsza volt, szemüveget viselt. Hamis papírokkal Dragan Drabics néven élt, Belgrádban lakott és egy magánklinikán dolgozott, ahol alternatív gyógymódokkal kereste kenyerét.

karadzic letartóztásakor.jpg                                          ... és letartóztatásakor

Ratko Mladicsot 2011. május 26-án tartóztatták le Belgrádban, a hírt akkor Boris Tadics elnök jelentette a televízióban úgy, hogy az megszakította adását. A srebrenicai népirtásért legfőbb felelős tábornok 16 évvel az ellene kiadott elfogatási parancs után került rács mögé. Ő egyáltalán nem bujkált, őt a szerbek nem akarták kiadni. Ahhoz, hogy ez a döntés megszülessen, egy új kormánynak kellett hatalomra jutnia.

mladics fénykorában.jpg                                                           Mladics fénykorában...

Mladics szinte háborítatlanul élt belgrádi otthonában, szerepelt a hadsereg fizetési listáján, néhány évvel a boszniai háború vége után még síelni járt a Szarajevó melletti Igman hegyre, de többször látták nyilvános rendezvényeken a szerb fővárosban is. Őt a szerbek ugyanúgy nemzeti hősként tisztelték, mint Karadzsicsot, az ő esetében is nyilvánvaló volt, hogy csak akkor kerül bíróság elé, ha megérik rá a politikai akarat, mert kettőjük esetében még a pénz sem volt vonzó.

 mladics hágában.jpg

                                                 ...és Hágában 

Az amerikai kormány 5 millió dollárt ajánlott fel annak, aki bármelyikük nyomára vezeti a hatóságokat, ezt évekig hatalmas plakátokon, újságokban, különféle hirdetésekben jelentették meg, de senki nem volt, aki feladta volna őket.

5 millió dollár.jpg

Most már mind a ketten a helyükön vannak. Rögös út vezetett idáig, hosszú ideig tartott, de megérkeztek. 

scheveningeni börtön.JPG                                                      A scheveningeni börtön
                               

Szólj hozzá

Szerbia NATO Montenegró Bosznia Szarajevó Hága nemzetközi bíróság scheveningeni börtön Radovan Karadzsics Ratko Mladics Szerb Köztársaság sátán bírósága hágai törvényszék SFOR Pale Richard Holbrook Dragan Drabics Boris Tadics Igman