Radovan Karadzsicsnak, a Szerb Köztársaság elnökének perében a védelem tanújaként jelent meg a hágai nemzetközi bíróság tárgyalótermében tegnap Ratko Mladics, a boszniai Szerb Köztársaság hadseregének volt parancsnoka.

hága nemzetközi biróság_1.jpgA tárgyalás elég zűrösen kezdődött, mert Mladics először nem tett eleget a Bíróság felszólításának, hogy esküdjön az igazmondásra, és azzal vádolta a bíróságot, hogy csak a szerbek elleni törvényszék, a NATO „tákolmánya".
Míg a bírói tanács a továbbiakról tanácskozott, Mladics odaszólt a védőügyvédjének, hogy elfelejtette betenni a fogsorát, az a cellában maradt.

A bírói tanács rövid megbeszélés után tájékoztatta Mladicsot, hogy viselkedése a bíróság tekintélyének megsértése, ami szankciókat fog maga után vonni, erre Mladics annyit válaszolt, hogy mégis felesküszik, de kéri, hogy a protézisét hozzák ide, mert így nem tud normálisan beszélni. Ezután 20 perc szünet következett, amíg a cellából megérkezett a fogsor

Meglehetősen elképesztő, hogy egy több ezer ember haláláért felelős háborús bűnös bohóckodhat egy nemzetközi bíróság előtt, de mégis ez történik.

Ezután Karadzsics feltehette a kérdéseit. Első kérdése az volt, hogy milyen tisztségeket töltött be pályafutása során. Erre nagyon röviden válaszolt, majd hozzátette, hogy nem tud és nem is akar tanúskodni egészségi állapota miatt.

„71 éves vagyok. Sok tisztséget betöltöttem karrierem során 1976 óta, amikor tiszt lettem addig, amíg letartóztattak. Arra kérem magukat, nézzék meg az aktámban, mikor, milyen beosztásban voltam, ott vannak a pontos dátumok. Több kérdésre nem kívánok válaszolni."

Ratko-Mladic haga.jpg                                 Ratko Mladics Hágában

És valóban nem válaszolt, ezután mindenre csak annyit mondott: „„Fenntartom a jogot, hogy ne tegyek tanúvallomást és ahhoz is tartom magam."

Többször nevezte a törvényszéket a „sátán bíróságának": „Ez a „sátán bírósága", amelyik bennünket bírál, hogy szerbek vagyunk, hogy megvédjük a népünket"- mondta.

Azután Karadzsics megkérdezte, hogy tájékoztatta-e őt valaha is szóban vagy írásban arról, hogy a srebrenicai foglyokat le fogja lövetni, amire Mladics ismét csak azt válaszolta, hogy nem tud és nem is akar tanúskodni.

Ugyanez volt a válasza Karadzsics azon kérdésére, hogy beszéltek-e valaha arról, hogy Szarajevó lakóit terrornak és aknatűznek vetik alá, és ezért lőtték a várost, valamint, hogy felelősek-e a bosnyákok és a horvátok kifosztásáért a szerb hadsereg által felügyelt területeken.

Karadzsics hága.jpg

O-Gon Kwon bíró elutasította mind Mladics védőjének azt a kérését, hogy tekintsenek el védence tanúkénti meghallgatásától annak egészségi állapota miatt, sőt utalt arra is, hogy problémák vannak az emlékezetével, de elutasította Karadzsics kérését is, hogy kötelezze a tanút a válaszadásra.

A bíróság nem engedélyezte Mladicsnak, hogy felolvassa hétoldalas levelét, amit a bírói tanácsnak irt.

„Köszönöm, hogy megtiltották, hogy elmondjam, amit leírtam. Ez megerősít abban, hogy ez nem törvényszék, hanem a „sátán bírósága"- mondta Mladics.

Kifelé menet odaszólt Karadzsicsnak: „Nem védem sem magamat sem téged, mi a népünket védjük. Köszönöm Radovan, bocsáss meg és ne add fel. Véd téged a NATO, a tomahawk és a csökkentett urántartalmú lövedék".

1995, a háború vége óta először állt egymás mellett a nyilvánosság előtt a boszniai szerbek két egykori háborús vezetője: a politikai és a katonai. A tárgyalás ideje alatt egymást „tábornok úrnak" és „elnök úrnak" szólították.

A hágai törvényszék az elmúlt év december 11-én adott engedélyt Mladics tanúként való beidézésére, korábban elutasították Karadzsicsnak ezt a kérelmét.

A bíróság mindkettőjüket háborús bűnökkel, népirtással vádolja, amit a boszniai háború idején követtek el.

karadzsic és mladics.jpg                                                       Szarajevó ostromakor

Karadzsics tárgyalása 2009. október 26-án kezdődött. Az ügyészség a saját bizonyítási eljárását 2012. májusban fejezte be, a védelem bizonyítási eljárása 2012. október 16-án kezdődött.

Radovan Karadzsicsot 2008. július 21-én fogták el, hosszú évekkel azután, hogy a hágai törvényszék a letartóztatási parancsot kiadta ellene. A nemzetközi közösségek békefenntartói, az SFOR, majd az EUFOR, a helyi rendőrség, katonaság több sikertelen kísérletet tett elfogására, de valahogy az utolsó pillanatban mindig elillant a nagy erőkkel felvonuló fegyveresek elől.
Holott meglehetősen pontosan követték a nyomát, tudták, hogy szabadon közlekedik Bosznia-Szerbia-Montenegró között, Szarajevótól néhány kilométerre, Paléban élt a felesége és a lánya is, ott is keresték többször, sikertelenül, habár meglátogatta őket.

karadzic11-1.jpg                                                 Karadzsics fénykorában...

Különféle találgatások és összeesküvés elméletek is napvilágot láttak arról, hogy hogyan védi őt a nép, a pravoszláv egyház, hol bujtatják, melyik montenegrói kolostorban kap menedéket, hogy Moszkvában plasztikai műtétet hajtottak rajta végre, sőt, arról is cikkeztek, hogy titkos alkut kötött a daytoni békeszerződés egyik legfőbb motorjával, az azóta elhunyt Richard Holbrookkal. Azt mondták, hogy Holbrook mentességet ígért neki a felelősségre vonás alól, ha visszavonul a nyilvánosságtól. Erre azonban semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre.

Mikor elfogták, hosszú ősz haja, szakálla és bajsza volt, szemüveget viselt. Hamis papírokkal Dragan Drabics néven élt, Belgrádban lakott és egy magánklinikán dolgozott, ahol alternatív gyógymódokkal kereste kenyerét.

karadzic letartóztásakor.jpg                                          ... és letartóztatásakor

Ratko Mladicsot 2011. május 26-án tartóztatták le Belgrádban, a hírt akkor Boris Tadics elnök jelentette a televízióban úgy, hogy az megszakította adását. A srebrenicai népirtásért legfőbb felelős tábornok 16 évvel az ellene kiadott elfogatási parancs után került rács mögé. Ő egyáltalán nem bujkált, őt a szerbek nem akarták kiadni. Ahhoz, hogy ez a döntés megszülessen, egy új kormánynak kellett hatalomra jutnia.

mladics fénykorában.jpg                                                           Mladics fénykorában...

Mladics szinte háborítatlanul élt belgrádi otthonában, szerepelt a hadsereg fizetési listáján, néhány évvel a boszniai háború vége után még síelni járt a Szarajevó melletti Igman hegyre, de többször látták nyilvános rendezvényeken a szerb fővárosban is. Őt a szerbek ugyanúgy nemzeti hősként tisztelték, mint Karadzsicsot, az ő esetében is nyilvánvaló volt, hogy csak akkor kerül bíróság elé, ha megérik rá a politikai akarat, mert kettőjük esetében még a pénz sem volt vonzó.

 mladics hágában.jpg

                                                 ...és Hágában 

Az amerikai kormány 5 millió dollárt ajánlott fel annak, aki bármelyikük nyomára vezeti a hatóságokat, ezt évekig hatalmas plakátokon, újságokban, különféle hirdetésekben jelentették meg, de senki nem volt, aki feladta volna őket.

5 millió dollár.jpg

Most már mind a ketten a helyükön vannak. Rögös út vezetett idáig, hosszú ideig tartott, de megérkeztek. 

scheveningeni börtön.JPG                                                      A scheveningeni börtön
                               

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr265786767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pobjeda elvtárs 2014.01.29. 11:53:14

Mladics ugyan háborús bűnös, ettől függetlenül abban igaza van hogy az ICTY nehezen nevezhető pártatlan bíróságnak.

A Horvát háborús bűnösök sorozatos felmentése, valamint a Milosevics perben mutatott tragikus teljesítménye, ahol alig burkoltan arról szólt az eljárás hogy igazolják az igazolhatatlant, a NATO 1999-es agresszióját, mind arra mutatnak hogy sokkal inkább politikáról szól, mint igazságszolgáltatásról.

A fegyverzetek egyenlőségének alapelve nyomokban sem jelent meg, arra hivatkozva hogy politikai nyilatkozatokkal akadályozzák az eljárást a védelem fele annyi időt sem kapott tanúkihallgatásra és álláspontja kifejtésére, mint a vád, a bíróságot az sem zavarta meg különösebben, amikor a vád koronatanújáról kiderült és el is ismerte - jegyzőkönyvben van - hogy évek óta CIA-val dolgozik, etc, etc.

Mivel Milosevicset a ténylegesen elkövetett bűncselekményei helyett olyasmikkel vádolták meg amiket nem követett el, de igazolható volt vele - no nem jogilag persze - a NATO bombázás, így az eredmény az lett hogy a vád látványosan összeomolott a tárgyaló teremben. No nem mintha ez láthatóan zavarta volna a bírákat, mert elég egyértelmű volt hogy bizonyítás hiánya ide vagy oda, bizony el lesz ítélve, de persze nem azért amit valóban elkövetett.

A Srebrenicai mészárlás kapcsán pedig még véletlenül sem engedték vizsgálni hogy hogyan történhetett meg hogy a békefenntartani odaküldött NATO a Srebrenicai demilitarizált zónában tudatosan szemet hunyt a bosnyák hadsereg (ARBiH) egy teljes hadosztályának működése felett amelynek még helikopter bázisa is volt, és rendszeres támadásokat hajtott végre a környező szerb települések és a civil lakosság ellen.

Sajnos az ICTY magát a nemzetközi büntetőbíráskodás intézményét járatja le ezzel, és roppant kínos amikor egy Mladics - aki tisztességes eljárásban is simán elítélhető lenne - joggal panaszolhatja fel hogy koncepciós pert folytatnak ellene.

Pobjeda elvtárs 2014.01.29. 14:57:09

@Labancz: Jogásznak tetszik lenni, akinek semmi köze szerbiához, viszont követte a pereket ;)

Érdekes hogy csak ennyire futotta :)

Labancz 2014.01.29. 15:03:19

Ja, még csak annyit: Kifejezett örömmel tölt el, hogy ezek a buzeránsok (ide értve az összes érintett nemzetiségből származó elitéltet) legfeljebb egymás farkát tudják ráncigálni a böriben. Soha ne lássák rácsok nélkül a napot!

Labancz 2014.01.29. 15:04:41

@Pobjeda elvtárs: Mindenkinek érdemei szerint. :)

Mr. Rustical 2014.01.29. 15:18:21

@Pobjeda elvtárs:
A koncepciós eljárást illetően igazad lehet -nem követem, de simán el tudom képzelni- de azt nem értem miért lenne igazolhatatlan a NATO 99-es agressziója, vagy miért kellene ezt igazolni?
Anélkül az életben nem lett volna független Koszovó, és máig terrorizálnák a szerbek az albánokat.
És egy pontosítás: a NATO nem volt jelen Boszniában, a békefenntartásban résztvevő országok a maguk szakállára cselekedtek.

Pobjeda elvtárs 2014.01.29. 15:47:16

@Mr. Rustical: Hát ezzel belenyúltál a lecsóba :)

Azért igazolhatatlan a NATO beavatkozás, mert

1, Máig nem bizonyított hogy a hivatkozási alapul történt mészárlás valóban megtörtént. (Bizonyítani kéne) Viszont elég valószínű hogy nem, ugyanis a megvádolt szerb alakulat egy PR küldetésnek szánta az akciót, és magával vitték az AP egyik forgatócsoportját, akik végig filmezték az akciót, és a felvételeken védtelen civilek nem látszanak, se mészárlás, látszik viszont egy kihalt falu valamint sok kilométernyi lövészárok, és szögesdrót védelmében harcoló albán gerillák. Ráadásul az állítólagos civil áldozatok kezén elvégzett lőpor maradvány teszt kettő kivételével pozitív lett. De ettől még akár meg is történhetett volna, de hogy bizonyítva nincs az biztos.

2, A PR szerint azért bombáztak hogy a szerbek fogadjanak el olyan feltételeket amiket már két hónappal korábban elfogadtak, az erről szóló közlemény a mai napig olvasható az ENSZ boszniai különmegbízotjának oldalán.

3, A valóságban azért nem lett egyezmény, azért indult meg a bombázás, mert az ünnepélyes aláírás előtt pár órával az USA hozzácsapott egy - akkor - titkos záradékot (ez mára már nyilvános) mely szerint Koszovó ENSZ felügyeletén felül, amibe a szerbek már belementek, még az USA megszállná Jugoszlávia *egész* területét, ott támaszpontokat létesítene, és teljes rendészeti jogköröket gyakorlna, beleértve a letartóztatásokat is.

Erről itt egy cikk: www.nol.hu/archivum/archiv-482885?ref=sso

De tudok rá szakmaibb forrásokat is adni ha érdekel.

4, Koszovóban jellemzően nem a szerbek terrorizálták az Albánokat, hanem a nyugati hatalmak által felfegyverzett albán ellenállók követtek el terror cselekményeket, ezért 98 ban még az USA is terror listára tette a koszovói felszabadítási hadsereget. Erről a BBC csinált egy jó kis tényfeltáró riportot nno, amiből kiderült hogy már '97 től üzemeltek a Brit kiképző táborok Albániában. Azóta kiderült hogy az albánok konkrétan eladták a szerb civilek szerveit koszovóban.

Szerb terror is volt persze, de csak az USA bombázások kezdete után, amikor a Szerbek az USA 5. hadoszlopaként kezelték az albánokat.

Dióhéjban annyi történt hogy az USA és a Britek fegyveres csoportokat küldtek Jugoszlávia destabilizálására, majd a polgárháború ürügyén egy homályos incidensre hivatkozva lebombáztak egy független államot. Még csak nem is a békefenntartók voltak a cél, mert azt a Szerbek addigra már bevállalták.

Az már csak hab a tortán hogy a szerbeket leghangosabban vádoló William Walkerről, az EBESZ megfigyelő csoport vezetőjéről kiderült hogy a CIA-val dolgozott (ezt a milosevics perben el is ismerte) valamint gyanúsított volt az Irángate ügyben, és aktívan közreműködött a '80 években egy El Salvadori mészárlás eltusolásában, melyet a maoista lázadókra próbált meg ráverni, miközben már a mészárlás előtt tudta hogy mire készül a kormányhadsereg egy elit alakulata, melyet egészen véletlenülk a CIA képzett ki.

Ezt meg onnan lehet tudni hogy az áldozatok által indított kártérítési perben egy spanyol bíró kikérte a diplomáciai anyagokat, megkapta, és ott volt közte egy távírat amiben Walker úr beszámolt róla hogy mire készül az alakulat.

Ennek ellenére Walker úr még évekig hangoztatta hogy a Maosita lázadók mészároltak. Ismerős?

A fentiek külön külön is elegendőek lennének hogy a nemzetközi jogot súlyosan sértő beavatkozás minden téren védhetetlenné válljon, így együtt pedig egy igen igen mocskos történetet rajzolnak ki.

Az már csak hab a tortán hogy ez a történet azt eredményezte hogy az albán maffia kapott egy államot a szomszédunkban. Az EU jelentése alapján a jelenlegi miniszterelnök Hashim Thaci közvetlenül is érintett a szerb civilek lemészárlásában, és szerveik eladásában.

Pobjeda elvtárs 2014.01.29. 16:08:37

@Labancz:

Én jobban örülnék ha tisztességes eljárásban ítélnék l őket. Ez nem probléma, ez a kettő biztosan bűnös. Valamint ha nem engednék el mondjuk a Gotovina féle háborús bűnösöket sem politikai megfontolásból.

Mert tök jó hogy Mladicst lecsukják, de közben szintén egyértelműen háborús bűnös Ante Gotovina meg hősként, állami nyugdíjból fényűzen él Zágrábban.

Nosztalgikus 2014.01.31. 10:12:34

@Pobjeda elvtárs:
Nagyon érdekes volt az írása, köszönöm szépen. Mivel ott éltem közöttük, valóban úgy van, ahogyan írja, a háború nem fehér és nem fekete, az egyik nem az ősgonosz, a másik pedig nem az ártatlanság megtestesítője.
Naser Oricsot, a boszniai hadsereg srebrenicai egységének parancsnokát Hágában elitélték, most ismét vizsgálatot kezdeményezett ellene a szerbibi háborús búnüngyekkel foglalkozó bíróság.
Ugyanakkor arról is hosszú oldalakon keresztül olvastam, hogy azok a szerencsétlen hollandok hányszor és kitől igyekeztek segitséget, légi támogatást kérni, mert ők látták, hogy a Mladics egységei egyre szűkebbre vonják a kört a város körül, ami egyébként is már évek óta élhetetlen volt.
És Koszovó! Még annak idején Carla del Ponte szerette volna biróság elé állittatni az amerikaiak által valóban terrorszervezetnek nyilvánitott Koszovói Felszabaditási Szervezet vezetőit, sikertelenül. Most ők a nem tudni (vagy nagyon is tudni) miből létező állam vezetői: Hasim Tacsi és Ramus Haradinaj. Előbbit a ferihegyi repülőtéren történő letaróztatásakor maga Kovács László akkor külügyminiszter közbenjárására engedték el.
Úgyhogy nemcsak Gotovina él fényesen és és békésen Zágrábban, hanem az UCK vezetői is Pristinában.
Szóval, ha valahol, akkor a délszláv államokban biztos hogy semmi nem fekete és fehér.