2014. máj 07.

73 éves a jugoszláv nemzeti tizenegy utolsó szövetségi kapitánya

írta: Nosztalgikus
73 éves a jugoszláv nemzeti tizenegy utolsó szövetségi kapitánya

Klubja, a szarajevói FK Zeljenizar a médiákon keresztül is köszöntötte egykori játékosát, edzőjét.

Ivica-Osim_1.jpg
Az egykori bosznia-hercegovinai futball-legenda Ivica Osim 1941. május 6-án született Szarajevóban. Okos fiú volt, a gimnáziumban az egyik legjobb matematikus, ezért még érettségiznie sem kellett a tantárgyból. A középiskola elvégzése után az egyetem matematika szakára felvételizett sikerrel, ahol az első dolgozatára 10-est kapott és sokan állítják, ha a tanulást választja a labdarúgás helyett, valamelyik nagynevű egyetemi katedráig vitte volna.

1954-ben, 13 évesen kezdett focizni a Grbavica negyedben a Zeljenicar csapatában. Az első felnőtt mérkőzését 1959-ben játszotta az eszéki Proletár Labdarúgó Klub ellen.

ivica_osim_kolaz.jpg
Kivételes labdakezelése, technikája, könnyedsége miatt a „grbavicai Strauss” becenevet kapta és nagyon gyorsan a közönség kedvence lett.

Összesen 11 évet játszott a felnőtt csapatban, 250 mérkőzésen 75 gólt rúgott. 1967-ben Jugoszlávia legjobb játékosának választották. 1970-ben Franciaországban folytatta pályafutását, ahol több klubban is megfordult, végül 1978-ig, játékos pályafutása végéig a Strasbourgban játszott.

ivica osim zeljeznicar.jpg
1962-1963-ban az U21 tagja volt, a felnőtt válogatottban 16 mérkőzésen nyolc gólt lőtt. Tagja volt az 1964-es tokiói olimpiai csapatnak, ahol öt mérkőzésen 4 gólt rúgott. 1968-ban játszott a jugoszláv válogatottban, amikor az Európa Bajnokságon az elsőségért vívott mérkőzésen Olaszországtól 2:0-ra kikaptak. 1969. április 30-án Barcelonában búcsúzott a válogatottól a mexikói világbajnoki selejtező mérkőzésen.

stadion Grbavica 2.jpg                  Stadion Grbavica - a Zeljeznicar otthona

Aktív labdarúgó pályafutása után az FK Zeljeznicar edzője lett 1978-ban. Nyolc évig ült a csapat kispadján, ez alatt az idő alatt a szarajevói gárda kétszer lett második helyezett a nemzeti bajnokságban, a Tito Marsall Kupa döntőse, 1985-ben pedig UEFA Kupa elődöntőt játszott a Videoton ellen.

Egy olyan mérkőzésről van szó, amiről még ma is beszélnek, nemcsak Boszniában. De hogy ott igen, azt meg tudom erősíteni.

A szarajevói fodrászomnak, Juszufnak, amikor megtudta, hogy magyar vagyok, nem Puskás Öcsi jutott eszébe, hanem azonnal a Videotonról kezdett beszélni, az utolsó percben berúgott magyar gólról, ami eldöntötte a továbbjutást és az nem a bosnyák csapatnak kedvezett.

Csak emlékeztetőül: az elődöntő első mérkőzését 1985. április 10-én játszották Székesfehérváron, ahol a Videoton Burcsa, Disztl László, Vadász, illetve Skoro góljával 3:1-re nyert.

A visszavágóra 1985. április 24-én Szarajevóban került sor, a helyi csapat egészen a 88. percig 2:0-ra vezetett, és az idegenben lőtt góllal a továbbjutó volt, amikor Csuhay József lövése a kapus kezéről a hálóban kötött ki, így a döntőt a Videoton játszotta.

Ivica_Osim_Zeljeznicar_Videoton_880695278.jpg                                   Osim edző Csuhay gólja láttán

Még most is úgy írnak erről a mérkőzésről, mint a Zeljeznicar és Ivica Osim edzői időszakának legnehezebb pillanatairól. És az én kedvenc fodrászom sem tudta felejteni még 15 évvel később sem.

Ivica 1984-ben a Los Angeles-i nyári olimpiai játékokon a jugoszláv válogatott szövetségi kapitányának, Ivan Toplaknak az asszisztense volt. A csapat a bronzérmet vitte haza.

Két év után, 1986-ban lett a válogatott szövetségi kapitánya, az általa irányított nemzeti tizenegy az első mérkőzését 1986. október 29-én játszotta Splitben Törökország ellen, és 4:0-ra nyert. Ő volt az első Boszniából származó szövetségi kapitány és támadták is érte nem egyszer, hogy több bosnyák játékost is meghívott a keretbe, ami addig nem volt szokás.

jugoszláv válogatott 1968.jpg
1990-ben az olaszországi világbajnokságon a negyeddöntőig jutott a csapat, 1992-ben a válogatott kivívta az Európa Bajnokságon való részvételt is, az UEFA azonban az akkor már dúló jugoszláviai háború miatt diszkvalifikálta a válogatottat.

 

ivica-osim-1990-3.jpg

Ivica Osim a jugoszláv nemzeti tizenegy utolsó szövetségi kapitánya volt. Könnyek között mondott le posztjáról, miután szülővárosát, Szarajevót ostrom alá vették.

stadion_grbavica_u_plamenu.jpg

                               Lángokban a Grbavica stadion 1992. május 4-én

1992. május 23-án a Belgrádban tartott sajtókonferencián szinte teljesen összefüggéstelenül beszélt:
„A lemondás, így a legegyszerűbben: elmegyek és ezzel vége. Ismét mondom, amit már elismételtem, nem hiszem, hogy elmehetek, nem fogok elmenni sem Firenzébe, sem Svédországba. Az egyetlen, amit tehetek mint ember, és ha kérdezik, ez az én privát döntésem, amit Önök úgy értelmeznek, ahogy akarnak…Ez az én személyes döntésem, nem indokolom, nem magyarázom, mert Önök azt nagyon jól tudják. De ha mást nem, az egyetlen dolog, amit azért a városért tehetek, mert ne feledjék, én Szarajevóban születtem és tudják, mi történik ott.”

 


1991-1992-ben a szövetségi kapitánysággal párhuzamosan a belgrádi Fk Partizan edzője is volt. 1992-ben a görög Panathinaikos-hoz szerződött, az ott töltött két év alatt kétszer nyerték meg a „Görög Kupát”, egyszer a „Görög Szuper Kupát”, a nemzeti bajnokságban az AEK mögött a második helyen végeztek.

1994-2002 között az ausztriai Sturm Graz edzője volt. Sikeres évek voltak: kétszer nyerték meg az osztrák bajnokságot, egyszer az Ausztria Kupát és egyszer az Ausztria Szuper Kupát.

ivica osim Sturm graz 1998.jpg

                                             Sturm Graz 1998

2009 januárjában az „évszázad edzőjének” választották a patinás osztrák klub fennállásának századik évfordulóján rendezett ünnepségen.

2003 és 2006 között a japán JEF United klub edzője volt, velük a Japán Kupát nyerte meg. A segítője a csapatnál a fia, a szintén edző Amar Osim volt és ő vette át a helyét edzőként, amikor 2006 júliusában a japán válogatott szövetségi kapitányának nevezték ki.

Ivica-Osim-japánban.jpg
2007.november 16-án tokiói lakásában az angol nemzeti bajnokság egyik mérkőzését nézve agyvérzést kapott. Két hétig kómában feküdt, amikor felébredt, állítólag a feleségéhez intézett első kérdése az volt, hogy mi lett a meccs végeredménye?

Rendkívül népszerű volt Japánban, 2005-ben könyv is megjelent róla a szigetországban „Osim szavai” címmel. Bestseller lett, 400 ezer példányt adtak el belőle.

2011. április 1-jén a FIFA és az UEFA a boszniai labdarúgó szövetség elnökségében és egész működésében tapasztalható szabálytalanságok (alapszabály hiánya) miatt felfüggesztette működését. A szövetség létrehozott egy bizottságot, aminek vezetésével Ivica Osimot bízták meg, hogy normalizálják a helyzetet. Nagy erőfeszítések árán, számtalan tanácskozás és tárgyalás után a felfüggesztést még az év május 30-án megszüntették. Ivica Osim a bizottság elnöke maradt.

ivica osim és suselj.jpg                                                Ivica Osim és Safet Susics egykor és ma 

Most, hogy Bosznia-Hercegovina kijutott a brazíliai világbajnokságra, gyakran szólal meg, igyekszik tanácsaival segíteni régi labdarúgó társát, és edző kollégáját Safet Susicsot, aki egy interjúban azt mondta, nagyon örülne neki, ha Osim elkísérné őket Brazíliába. Ő azonban nem lesz ott a csapattal, azt mondta, még egy agyvérzést biztosan nem élne túl, ez a helyszínen túl sok izgalom.

ivica osim és platini.jpg                                                          Michelle Platinivel

Rendszeres látogatója az Fk Zeljeznicar mérkőzéseinek, a csapat edzője a fia, Amar Osim. Isten éltesse sokáig egészségben. 

ivica osim.jpg

Szólj hozzá

nemzeti tizenegy Videoton Jugoszlávia Sturm Graz Ivica Osim FK Zeljeznicar Stadion Grbavica Amar Osim