2014. máj 24.

Döbbenetes számok a boszniai árvízről

írta: Nosztalgikus
Döbbenetes számok a boszniai árvízről

A sajtókonferencián elhangzott számokat hallva, a délszláv háború számai jutottak eszembe, amikor sok százezer ember veszítette el otthonát, hagyta el hazáját, menekült el otthonából. Az elmúlt napok természeti katasztrófája során Bosznia-Hercegovinában közel 950 000 embernek kellett elhagynia otthonát az árvíz miatt, közel 1.5 millió embert érintett közvetlenül a természeti csapás.

árviz bih_1.jpg
Az árvíz, a földcsuszamlások és egyéb katasztrófák az ország 60 kerületét érintették az első adatok szerint, jelentős károkat okoztak a közutak és a vasútvonalak állapotában, a lakóépületekben és sokan vesztették életüket.

árviz bih út.jpg

Bosznia északi részén a helyzet még ma is nehéz és kritikus. Van olyan település, ahol nincs folyóvíz, egyes helyeken felütötte fejét a fertőzés, mint például egy Tuzla melletti laktanyában, ahol a rüh miatt karantént kellett elrendelni.

Vannak olyan települések, például Posavina és Semberija, ahol elviselhetetlen problémát okoz a szúnyogok tömeges megjelenése, ezért Bosznia Brüsszelhez fordult, hogy engedélyezzék a permetes szúnyogirtást. Tekintettel arra, hogy a szúnyogok ilyen óriási tömegű megjelenése a Száva egész vonalát érinti, Horvátország hozzájárulása is szükséges a vegyszeres szúnyogirtáshoz.

árviz bih posavina.jpg

                                                 Posavina

A Kopanica folyó áradása jelentős számú aknát sodort a Szávába Brcsko és Orasje határán, ahol a következő napokban lesz lehetőség a fel nem robbant aknák hatástalanítására, miután a víz visszahúzódik – mondta a brcskoi kerület Aknamentesítési Centrumának vezetője.

„Nem tehetünk semmit, mert minden víz alatt áll. Felhívásokat adtunk ki a környék lakosainak, hogy legyenek különösen óvatosak a víz elvonulása után. Mindent meg kell tennünk, hogy megelőzzük a lehetséges baleseteket.”

A boszniai aknamentesítőkön kívül a területeken vannak a fegyveres erők megfelelő egységei, a boszniai Szerb Köztársaság civil Védelmi Bizottsága, és norvég mellett több ország civil aknamentesítő szervezetének munkatársai, akik mind azért érkeztek Boszniába, hogy segítsenek az elsodort régi jelzések helyét felülvizsgálni és az újakat letelepíteni.

árviz bih aknamentesitők.jpg                                      Aknamentesítők

Az előzetes becslések szerint jelenleg 900 négyzetkilométer elöntött területet lehet direkt vagy indirekt módon aknamezőnek tekinteni. A legnagyobb probléma Posavina környékén van, ahol a legnagyobb számban öntött el aknagyanús területeket az ár.

A folyók apadása is megindult, igaz nagyon kicsiny mértékben, 3-4 cm-rel csökkent a vízszint, de ez elegendő volt ahhoz, hogy a városokból fokozatosan visszahúzódjon a víz és helyet adjon a fertőtlenítésnek és a takarításnak.

Elkezdődött ez a legjobban sújtott Maglajban és Dobojban is, de nincs máshogy Zenicán és Bosznia egyéb városaiban sem. Mindenütt nagy számban vannak jelen az önkéntesek.

árviz maglaj levonult a viz.jpg                    Maglaj a víz visszahúzódása után

A városok mellett a vasútvonalakat és az utakat is meg kell tisztítani a földcsuszamlásoktól.

Zlatko Lagumdzsija külügyminiszter egy interjúban beszélt arról, hogy többen tettek javaslatot egy adományozói konferencia összehívására, amit ő személy szerint még korainak tart.

árviz bih 3.jpg„Egész addig nem látjuk értelmét, amíg az árvíz nem vonult vissza. Egyes városok, területek még mindig víz alatt állnak, még sok helyen folyik a mentés. Folyamatosan növekszik a földcsuszamlások száma, már elérte a háromezret! Létrehoztunk egy csoportot, amiben a két entitás és Brcsko körzet három minisztériumának képviselői dolgoznak, hogy felmérjék a károkat és javaslatokat tesznek, hogy milyen konkrét segítségekre van szükségük. Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a károk mértékével. Az lehet egy nemzetközi konferencia alapja.” A miniszter úgy véli, hogy a károk hiteles felmérésére legalább három hét megfeszített munkájára van szükség a kormányzatok minden szintjén.

„Eddigi tudomásunk szerint a földcsuszamlások következtében van 9000 aknamezőnk, 230 iskola és egészségügyi intézmény teljesen használhatatlan. A maglaji egészségügyi központ olyan mértékben károsodott, hogy egyszerűbb lebontani és újat építeni helyette. Tudjuk, hogy a károk márka milliárdokban mérhetők, többe, mint a háború okozta anyagi pusztítás, de a valós mértéket még nem ismerjük.”- állítja Lagumdzsija.

Hogy a károk mértékéről némi fogalmunk legyen, abban egy kis segítséget nyújtanak a Patria ügynökség által összegyűjtött adatok:

1. Az áldozatok hivatalos száma még nem ismert, az eddigi hitadások 30 emberről írnak, akik életüket vesztették.A legtöbb halott, kilenc, Dobojban van. A végső számot csak az árvíz teljes levonulása után lehet megállapítani és sajnos bizonyosra vehető, hogy ennél lényegesen nagyobb lesz. 

árviz bih fertőtlenités.jpg

2. Legkevesebb tízezer család maradt fedél nélkül. A legnagyobb károkat a földcsuszamlások okozták Zenica és Tuzla környékén. Egész települések tűntek el, vagy váltak alkalmatlanná az életre. A folyóvölgyekben lévő házak legtöbbje teljesen megsemmisült. Még erről sincs pontos számadat, de tízezer lakóház felújítása legkevesebb 500 millió KM (250 millió euró).

árviz bih 5.jpg
3. Az ország a teljes bénultság állapotába került Hatalmas gazdasági veszteségek érték, azokon a területeken, amiket elöntött a víz, több tízezer munkahely veszett el, amik leginkább a kis-és középvállalkozásokat érintik elsősorban a Boszna folyó mentén. Csak sikuljei és a lukavicai bánya legalább három hónapig nem fog dolgozni, kérdés, hogy milyen állapotban vannak a többi üzemek és gyárak. A gazdasági visszaesés a következő hetekben, hónapokban jelentős hatással lesz az egész országra, az egész régióra.

4. A háború után nehezen, sok pénzért végre elkészült, felújított, újjáépített infrastruktúrát legalább tíz évvel megint visszavetette az árvíz. Utak kilométereinek százai mentek tönkre vagy rongálódtak meg súlyosan. Az áradat hidakat sodort el, az elektromos,víz-és gázvezetékek jelentősen sérültek.

árviz bih 4.jpg
5. Az országban keletkezett károkat márka milliárdokban lehet mérni. A rendkívüli helyzetek minisztere néhány nappal ezelőtt azt mondta, több mint öt milliárd márkára lenne szükség nagyon rövid időn belül.

6. Az ország egyharmadát öntötték el a megáradt folyók és patakok, a legsúlyosabb helyzet Doboj és Maglaj városában volt. A víz ebben a két városban néhány óra alatt métereket emelkedett, és ez a rendkivüli helyzet, mint egy cunami sokkolta a lakókat.

árviz bih doboj.jpg                                                      Doboj

7. Az állam ebben a kritikus helyzetben jól vizsgázott politikai téren. Az entitások minden intézményében a legfontosabb szó a víz volt, nem volt kérdés, hogy kinek mi tartozik a hatáskörébe, mindenki tette a dolgát. De nem is lehetett volna másként, mert a természeti katasztrófa nem ismeri az entitások határait.

árviz bih földcsuszamlás.jpg

8. Az emberek ha az államra nem is mindenben, de egymásra az első pillanattól számíthattak. Az első naptól működött a szolidaritás, emberek ezrei, tízezrei segítettek. Számtalan akció, kezdeményezés folyik a segítség megszervezésére.

9. Egészen biztos, hogy mostantól mindenki számára sokkal fontosabb lesz a Meteorológiai Intézet előrejelzése, mert a katasztrófa előtt három nappal már megjelentek a figyelmeztetések a potenciális veszélyre, az időjárás ilyen fordulatára.

árviz bih 2.jpg
10. A bajban megerősödött az az igény, hogy az államnak szüksége van működésképes repülőgépes flottára. Bosznia-Hercegovina minden évben szembesül hatalmas tüzekkel, vagy árvízzel, de ez esetben megmutatkozott, hogy nem lehet megoldás a szomszédoknak segítségért könyörögni minden egyes repülésért. Szükség van helikopterekre, és állami mentőrepülőgépes flottára.

11. Bebizonyosodott, hogy milyen fontos a közeledés az Európai Unióhoz, az uniós tagság nemcsak egy „üres mese”. Mert ellenkező esetben – írják kicsit keserű szájízzel – Szerbiával ellentétben, akikkel már folynak a társulási tárgyalások, és jelentős segítségre számíthatnak az európai szolidaritási alapból, Boszniának ennek csak töredéke juthat.

Azonban ez a „töredék” nem kevés, de erről egy következő írásban.

Szólj hozzá

árvíz természeti csapás földcsuszamlás Bosznia-Hercegovina