Június 7-én, szombaton letették az alapkövét Isztambul harmadik repülőterének, ami a méreteit tekintve a világ legnagyobb légikikötője lesz.

Isztambul repülőtér alapkőletétel.jpg

Az egész építkezésnek a számai lenyűgözőek és egy kicsit talán félelmetesek is.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök az ünnepségen egyre csak sorolta ezeket a számokat: a légikikötő teljes területe 76,5 négyzetkilométer, a fedett területek nagysága megközelítőleg 1,4 négyzetkilométer lesz (1 millió 400 ezer négyzetméter).

„Itt nemcsak egy repülőteret, hanem egy nagyvárost építünk. Az építkezés alatt munkát kap itt több mint 80 ezer ember, a légikikötő elkészülte után közel 120 ezer ember fog itt dolgozni.”

isztambul repültőr alapkőletétlel 2.jpg

Ennek az elképesztő méretű repülőtérnek az építésére kiirt tendert a Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon török konzorcium nyerte el, és minden valószínűség szerint jelentős hatással lesz az ország építőiparára. Az átadás után a konzorcium fogja a légikikötőt üzemeltetni 25 évig, azután megy át állami kezelésbe. Az ajánlatban minden tekintetben és minden területen az energiatakarékos kivitelezést tartják szem előtt.

„Ezzel a világ legnagyobb repülőterét építjük meg” – mondta a miniszterelnök.

Maga az építkezés négy ütemben valósul meg. Az első ütem 2017 októberéig készül el.

istanbul-aerodrom-projekt.jpg

Az új repülőtéren 165 utashíd, négy terminál épület lesz, vasúti összeköttetés a város és a terminálok között, három technikai blokk a közlekedés ellenőrzésére, nyolc irányító torony, minden repülőgéptípus fogadására alkalmas hat kifutópálya, 6,5 millió négyzetméter alapterületű forgalmi előtér, cargo terminál, különféle várótermek, állami fogadásra alkalmas területek, 70 ezer gépkocsit befogadó parkoló épülnek.

A repülőtér kapacitása napi 500 repülőgép és évi 150 millió utas kiszolgálására lesz alkalmas.

isztalbul repülőtér alapkőletétle makett 2.jpg
A repülőtéren lesz még egészségügyi központ, szállodák, tűzoltó bázis, vallási objektumok, kongresszusi központ és még számtalan kiszolgáló és szolgáltató központ.

A mostani számítások szerint az építkezés teljes költsége 10,25 milliárd euró. A tervek szerint beépítenek 350 ezer tonna acélt és közel 10 ezer tonna alumíniumot.

Az új repülőtér teljes átadását 2018 végére tervezik.

isztambul repülőtér alapkőletétel térkép.jpg

Isztambulnak ma két repülőtere van: az Atatürk és a Sebiha Gökcen, a harmadik építésének célja megkönnyíteni a légiközlekedést a török világvárosba, illetve ki nem mondottan a világ egyik legnagyobb átszállópontját létrehozni.

THY gépek 2_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr986288145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Namely 2014.06.10. 10:18:17

Az enyém a legnagyobb, a leghosszabb, a legszebb, a legmodernebb, a legmagasabb, a legsokoldalúbb.... stb-stb-stb.

Hülye verseny, a még hülyébb zsebdiktátorok között.