2014. jún 08.

Szabadlábon a háborús bűnös Dario Kordics

írta: Nosztalgikus
Szabadlábon a háborús bűnös Dario Kordics

Tíz év börtönbüntetés után szabadult a karlaui börtönből Dario Kordics és vitték őt Bécsbe, ahonnan repülőgéppel június 6-án érkezett meg Zágrábba.

dario_kordic_hrt_501004126.jpg
Kordicsot a hágai nemzetközi bíróság 25 év börtönbüntetésre ítélte, az ítélet 2004-ben emelkedett jogerőre, akkor szállították Scheveningenből a Graz melletti karlaui börtönbe. Összesen 16 év 8 hónapot, ahogyan ő kiszámolta, 6006 napot töltött rács mögött a 25 éves büntetésből. Harmadolással szabadult.

Dario Kordics karlau.jpg                                           Graz-Karlau börtön

Dario Kordics és még kilenc társa (a horvátok által úgynevezett „lovagi csoport") a nemzetközi közösségek nyomására 1997-ben önként feladták magukat a hágai törvényszéken. 

dario kordics.jpg

                        

Kordics alelnöke és tagja volt Herceg-Boszna Horvát Közösség Elnökségének, majd később Herceg-Boszna Horvát Köztársaságnak, egy időben pedig a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) boszniai elnöke is volt.

A nemzetközi törvényszék vádja ellene háborús bűncselekmények, emberiség elleni bűnök elkövetése, a háború törvényeinek, szabályainak, a genfi konvenciónak súlyos megsértése volt. Legfőbb vád a közép-boszniai faluban, Ahmicsimában 1993. áprilisában elkövetett mészárlásban való politikai felelőssége volt. A horvát hadsereg a faluban 116 bosnyák katonát és civilt gyilkolt le, köztük nőket és kiskorú gyerekeket is.

ahmici_1993_6.jpg                               Ahmicsimai áldozatok

Dario Kordics szabadulását a börtön papja, Joseph Rieder jelentette be.

Az Osztrák-Horvát Kulturális és Sport Egyesület elnökének, Miroslav Piplicának útján üzent még a börtönből a sajtónak:

„Vissza akarok térni a hazámba és velük akarok élni. A legnehezebb volt számomra, hogy tíz éven keresztül, mióta beléptem a börtön kapuján, a családom, a feleségem és akkor három kiskorú gyermekem magukra maradtak, mindenféle segítség nélkül. Akkor jelentkezett Miroslav Piplica, régi barátom, akinek nem tudom eléggé megköszönni, amit értem tett. Amíg még élek, szeretném üzenni mindenkinek, hogy nem követtem el semmilyen háborús bűnt, tisztán állok az Úr és a családom előtt. Ha még kell valamit tenni az igazságért, tessék, itt vagyok.”

dario kordics karlaui börtön.jpg                                            A karlaui börtön 

Miroslav Piplica még hozzátette:

„Dario 12 évig el volt felejtve, a könyv, ami róla és családjáról 2009-ben megjelent, egész más oldalát mutatja. Én jól ismerem őt, sok időt töltöttem vele akkor is, amikor a börtönben volt. Azt mondta nekem: Piplica, téged az őrangyalom küldött, a jó Isten küldött hozzám és a családomhoz. Egyszerűen többek lettünk, mint testvérek. Mellette maradtam, mert láttam, hogy becsületes és tisztességes. Személy szerint úgy gondolom, hogy ártatlan. Jelentkezett, elment, és mások bűneiért vezekelt. Ő kapta a legsúlyosabb büntetést a horvátok közül…”

dario kordic zágrábban.jpg

                  Kordics érkezése után a zágrábi repülőtéren

Kordics Zágrábban, a repülőgépről leszállva megcsókolta a földet, míg a rá várakozók közül többen a „hazáért” jelszót kiáltották, de volt egy férfi, aki „gyilkost” és „sátánt” kiáltott. Őt a rendőrök kiemelték a többiek közül, illetve szorosan körbevették Kordicsot, hogy védjék.

Miroslav Piplica kijelentései túlzottan is elfogultak, mert ma már pontosan tudjuk, hogy a hágai nemzetközi bíróság a délszláv háború bűnösei közül keveseket ítélt 20 évnél hosszabb börtönbüntetésre, Kordics pedig 25 évet kapott. Személyében ártatlanságról beszélni enyhén szólva is túlzás.

ahmici mecset.jpg

                                     Lerombolt mecset Ahmicsiban 1993-ban

1997. október 6-án érdekes csoport gyűlt össze a spliti repülőtéren. Tiz hágai vádlott gyülekezett ott Bosznia-Hercegovinából, hogy önként utazzanak Hollandiába a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) akkori legmagasabb rangú vezetőinek kíséretében. A hatalmas katonai repülőgép előtt sorfalat álltak az úgynevezett „lovagi csoport” tagjai és tapsuktól kísérve szálltak be a gépbe.

daro kordics 1997 spliti repülőtér.jpg

                         Kordics a spliti repülőtéren 1997-ben

„Tiszta a lelkiismeretem Isten és a horvát nép előtt is. Azért döntöttünk az önkéntes feladásról, hogy bebizonyíthassuk ártatlanságunkat a nemzetközi közvéleménynek és a Horvát Köztársaságnak is.” Emlékezetes szavai ezek Dario Kordicsnak. Nos, nem sikerült a missziója, 17 év börtön után tér vissza Zágrábba és szülőfalujába, Busovacsba.

dario kordics és társai hágában.jpg

                                 Az ahmicsimai mészárlás vádlottjai Hágában

Ugyanakkor az is igaz, hogy az akkor Hágába utazott tíz horvát közül ő szabadult legutoljára, ő kapta a legsúlyosabb büntetést, voltak, akiket még bíróság elé sem állítottak, másokat 6-8-10-15 évre ítéltek. Rossz nyelvek szerint Kordics politikai befolyása már nem volt jelentős, ezért sem a HDZ, sem a horvát vezetők, személy szerint Franjo Tudjman, majd Stipe Mesics nem álltak ki mellette.

kordic_ruka_na_srcu.jpg

Szólj hozzá

háborús bűnös hágai törvényszék Dario Kordics ahmicsimai mészárlás Herceg-Boszna