Habár a régióból csak Horvátország és Bosznia-Hercegovina nemzeti tizenegye jutott ki a brazíliai labdarúgó világbajnokságra, Nyugat-Balkán lakóinak legnagyobb része teljes figyelemmel kíséri az eseményeket, és Belgrádtól Pristináig szinte egyöntetűen mindkét ország csapatának szurkolnak.

horvát válogatott.png

                        A horvát válogatott

A macedónok szövetségi kapitánya Zoran Lazovski a hírügynökség kérdésére azt mondta, természetes, hogy a világbajnokságon Boszniát és a horvátokat buzdítják, hisz hasonló stílusban fociznak, mint a macedóniai játékosok.
„Talán egy fokkal jobbak Macedóniánál, de majd meglátjuk, hogy teljesítenek Brazíliában. Én minden esetre mindkét csapatnak szorítok.”- mondta Lazovski.

Szkopje forgalmasabb utcáinak kávéházai, bárjai a világbajnokságon résztvevő csapatok zászlóival vannak feldíszítve, és szinte valamennyi kerthelyiséggel rendelkező vendéglátó ipari egységben hatalmas TV képernyőkön nézhetik a mérkőzéseket.

skopje.jpg

                                           Szkopje

Murat Idriz szkopjei kisdiák favoritja a bosnyák válogatott, és nagyon reméli, hogy Edin Dzseko lesz a vb legeredményesebb játékosa.

Podgorica lakói főleg a szomszédos Bosznia-Hercegovina csapatának szurkolnak, de nincsenek kevesen a horvát nemzeti tizenegy drukkerei sem.

Koszovónak még nincs lehetősége nemzetközi mérkőzéseken részt venni, most ezen a világbajnokságon a hírügynökség riportere mindkét volt jugoszláv utódállam labdarúgó csapatának talált szurkolót.

„Horvátországnak drukkolunk Mandzsukics miatt. Tetszik a horvát válogatott játéka, reméljük, továbbjutnak.”- mondták egy pristinai kávézóban, de hozzátették, hogy nagyon jó csapattal rendelkezik Bosznia-Hercegovina is, akik okozhatnak meglepetést.

„Azt hiszem igazi meglepetés lehetnek, habár nagyon nehéz csoportba kerültek, de nagyon jó játékosaik vannak, mint például Pjanics és Dzseko.”- mondták.

Egy utcai árus ezekben a napokban a legtöbbet a bosnyák válogatott mezeiből tud eladni.
„Jól fogynak az olasz pólók is, de a legnagyobb az érdeklődés a bosnyák iránt.”
Azt gondolja, hogy a győzelemre a legesélyesebb a vendéglátó Brazília, de nagyon erős Argentína csapata is. Ennek ellenére Boszniának és Horvátországnak szurkol.

bosnyák szurkolók.jpg

                             A bosnyákoknak szurkolnak

A glogovaci Safet egyértelműen bosnyák szurkoló. „Sajnos Koszovó nem vehet részt nemzetközi mérkőzéseken, mert ha lehetne, persze nekik szurkolnék. Bízom benne, hogy a jövőben ez majd így lesz, addig is Boszniának és Horvátországnak szurkolok.”

A belgrádiak többsége szerint a világbajnoki győzelemre Argentínának és a házigazda Brazíliának van a legnagyobb esélye. A nagy esélyesek mellett azonban tiszta erőből drukkolnak Bosznia-Hercegovina tizenegyének.

„Olaszországnak szurkolok, annak ellenére, hogy reálisan azt gondolom, hogy Brazília és Argentína a legnagyobb esélyes. Ami Bosznia és Horvátország csapatait illeti, az ő esélyeik nagyon szerények. Boszniának fogok szurkolni, a horvátoknak nem, de nem rosszak, még az első fordulóban tovább is juthatnak”- mondta Vladimir.

Slaven, aki szintén Brazíliát tartja győzelem esélyesnek, kijelentette, hogy a bosnyákok és a horvátok nagy meglepetést okozhatnak.

„Bosznia-Hercegovina és Horvátország meglepetés lehetnek, különösen Bosznia. Nekem ő a favorit.”- mondta.

Bojana férje horvát, így egyrészt Horvátországnak drukkolnak, ám azzal, hogy ő pedig bosnyák, a „szomszédokat” is buzdítják.

bosnyák válogatott.jpg

                                  A bosnyák válogatott

„Úgy gondolom, hogy Horvátországnak reális esélye van a továbbjutásra. Ami Boszniát illeti, végül is először vesznek részt ilyen nagy jelentőségű nemzetközi megmérettetésen, nincs benne tapasztalatuk, de minden támogatásom az övéké.”

A férj azonban érdekes módon másként vélekedik. Ő is Brazíliát és Argentínát tartja a legnagyobb esélyesnek, de a két balkáni válogatottról feleségétől eltérő véleménye van: „Boszniának és Horvátországnak semmi esélyük sincs, nem jutnak tovább az első fordulón sem. Boszniának valamivel jobb csapata van, nekik talán több esélyük van a továbbjutásra. Horvátországnak semmi.”.

A belgrádi szerb diáklány, Dzsenita Erguvan is teljes szívével a bosnyák „sárkányoknak” drukkol, a mérkőzéseket baráti körben fogják közösen nézni. Mindannyian Szusics kapitány csapatát buzdítják.

bosnyák sárkányok.jpg

                             A bosnyák "sárkányok"

A világbajnokság idejére az „Ifjúsági Kezdeményezés az Emberi Jogokért” (YIHR) civil szervezet a „szurkolj a szomszédoknak” szlogennel Belgrádban közös meccs nézéseket szervez. 

Elsősorban azokra a napokra szervezik a közös szurkolásokat, amikor Bosznia-Hercegovina és Horvátország csapatai játszanak. A helyszín a Grad kulturális központ, az akció célja a jószomszédi kapcsolatok erősítése, az egészséges szurkolás és a sport szeretete.

Milyen érdekes ez. Két évtizeddel ezelőtt brutális módon egymás vérét ontották értelmetlenül egykori barátok, iskolatársak, munkatársak.

Szétesett egy – igaz mesterségesen egyben tartott – ország, az egykori tagköztársaságokból önálló államok jöttek létre. Sok esetben még mindig felszínre törnek a nemzetiségi, vallási ellentétek, még mindig meg kell küzdeniük nap mint nap a nacionalizmus sötét erőivel, de az évtizedes összetartozás is felszínre tör.

Ez nagyon jó. Ez reményt adhat az újabb nemzedékeknek. Mert a háborús bűnöket elfelejteni nem szabad, de gyűlöletben élni nem lehet. A múlt a jövőnk egy része, közösen kell azon dolgozni, hogy minél jobb legyen.

Ahogyan az Euroviziós dalfelsztiválon is szembetűnő, hogy az egykori tagállamok egymás versenyzőire adják le voksukat, most sem igazán meglepő, hogy egyöntetűen szurkolnak Bosznia-Hercegovina és Horvátország válogatottjainak.

A horvátok már túl vannak első mérkőzésükön, a nyitómeccsen 3:1 arányú vereséget szenvedtek a házigazda Brazíliától, ami, ahogy mondani szokták, hozta a papírformát.

horvátország brazilia.jpg

                                          Brazília-Horvárország 3:1

Ma este 19.00 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor lép először pályára a riói nevezetes Maracana stadionban a bosnyák tizenegy Argentína ellen.

corcovado.jpg

               Rio de Janeio - Corcovado és a Cukorsüveg-hegy

Talán nem kell mondani, hogy merre billen a mérleg nyelve az esélylatolgatásoknál, de a sajtótájékoztatón mind a szövetségi kapitány, mind a játékosok képviselői azt mondták, nem ijednek meg. Tudják, hogy mire képesek, tudják, hogy kikkel állnak szemben, de méltó ellenfele lesznek a világbajnoki győzelemre esélyes csapatnak.

„Azt hiszem komolyan fognak minket venni, különösen az elmúlt időszak mérkőzései eredményeinek ismeretében. Argentína a csoport abszolút favoritja, és egyike a világbajnoki győzelem esélyesének. Nem ígérek győzelmet, vagy döntetlent, de tudom, hogy felkészültünk, és miután már eddig is okoztunk meglepetést, talán ma is megtörténik. Az, hogy itt vagyunk a világbajnokságon nagy dolog. Ha választhatnék országot, várost és stadiont, ahol debütálhatunk, nem tudnék ennél jobbat választani”- mondta a sajtónak Szusics szövetségi kapitány.

Maracanã_Stadium_in_Rio_de_Janeiro.jpg

                         Rio de Janeiro - Maracana stadion

Safet Szusics nem először vesz részt világbajnokságon. 1982-ben és 1990-ben a jugoszláv nemzeti tizenegy játékosaként lépett pályára a világ legjobbjai ellen. A sors érdekessége, hogy 1990-ben Olaszországban Jugoszlávia csapata éppen Argentína ellen szenvedett vereséget, most pedig szövetségi kapitányként ellenük vezényli a vb-n első mérkőzésükre játékosait.

safet susics sajtótáj.jpg

         Safet Szusics szövetségi kapitány, Emir Spahics csapatkapitány és Asmir Begovics

Körülbelül 5000 bosnyák szurkoló lesz a közel 75 ezer fős stadionban, ám nem elképzelhetetlen, hogy mellettük a szurkolók többsége a kis balkáni ország játékosait fogja bíztatni, mivel Argentína csapata Brazília erős riválisa az elsőbbségért folyó versenyben.

braziliai vb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr626303834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drago Brutic 2014.06.16. 12:23:50

Vajon nálunk hányan szurkolnának a szlovákoknak vagy románoknak? Pedig ezernyi szál köt össze minket a történelemben, és vannak magyar focisták is köztük. Én mindig a szomszédoknak szurkolok, inkább ők, mint egy amerikai kiscsapat.

mrs.starkey 2014.06.17. 08:12:54

Safet Szusics, egyszer Slaven, aztán meg Dzsenita..... sírok :'((
tessék adok betűket ha nem tudod hol kell őket beállítani a billentyűzeten:
č Č
ć Ć
đ Đ
ž Ž
š Š

aracs 2014.06.20. 14:29:07

@mrs.starkey: "a nem latin betűs írású nyelvek közszavait és tulajdonneveit általában a magyar ábécé betűivel, lehetőleg a forrásnyelvből írjuk át” (A magyar helyesírás szabályai. Tizenegyedik kiadás.
Szerbiában a cirill a hivatalos nyelv.

aracs 2014.06.20. 14:32:30

@aracs: Bocs, nem nyelv hanem írás

mrs.starkey 2014.06.21. 00:31:53

@aracs: Mellé.
Safet Sušić - bosnyák
Ha az említett Slaven szerb, akkor ő miért nem lett Szláven?
OK, Dzsenita a poszt szerint szerb, de ezt ilyen vezetéknévvel elég nehezen hiszem el.

De akkor a posztban hogy lett a HORVÁT Mario Mandžukić-ból Mandzsukics? :'((