Korábban már írtam egy dél-albániai faluról, Lazaratról, ahol mindenki – nem rosszul – marihuána termesztésből és kereskedésből él.

Most valami nagyon meglepő dolog történt Az új miniszterelnök, Edi Rama bejelentette, világossá tette, hogy nyílt háborút indít a maffia és a kábítószerek ellen az országban. Hozzátette, hogy Lazarat nemcsak Dél-Albániában létezik, hanem az állam elégtelen működésének, az igazságszolgáltatás maffia általi megbénításának, a korrumpálódott politikusoknak a metaforája. Albán politikustól ez volt az első ilyen kijelentés.

Lazarat.jpg

                                         Lazarat

A falu Albánia déli részén fekszik, a fővárostól, Tiranától 240 km-re, és kb. 10 km-re Gjirokastre várostól. A kommunizmus idején nyomorúságos és reménytelen hely volt. Az utóbbi két évtizedben azonban a helyzet jelentősen megváltozott a marihuána termesztés miatt. Úgy termesztik, mint a virágot ezt a zöldes barna színű növényt, aminek szárított levelei hatalmas piacot teremtettek.

Először csak kis mennyiségben termelték, ám lassan kiépültek a tényleges értékesítési csatornák, és megkezdődött a nagybani termelés és exportálás. A lazaratiak nagyon „pragmatikusak” voltak. Egy kilogramm paradicsom 80 lekbe (75 cent) kerül, sokkal kevesebbe, mint egy kilogramm marihuána. Úgy döntöttek, hogy marihuánát termesztenek.

lazarat 6.jpg

Hosszú éveken keresztül zavartalanul folyt a cannabis termesztése, a tevékenység fölött minden hatóság szemet hunyt. Nemrégiben homokszem került a rendszerbe, mert a rendőrség csendes hidegháborút indított azzal, hogy leállította az öntözőrendszert. A rendvédelmi hatóságon belüli korrupciónak köszönhetően azonban ez a probléma hamar megoldódott. A víz más úton bejutott be a faluba.

Lazarat az állam tehetetlenségének, a törvények be nem tartásának és bűncselekményeknek szimbólumává vált.

„Lazarat a mi büszkeségünk… Lazarat a miénk…” ilyen és hasonló kommentekkel dicsekedtek a falu fiataljai különböző közösségi oldalokon, feltéve Rolex óráikat, vagy autóik képét, amiken BMW X6, Audi Q7, vagy éppen BMW M5 mellett feszítenek…

lazarat 5.jpg

Ezek a képek természetes, hogy sok albán figyelmét felkeltették, különösen azokét, akiknek életszínvonala messze alatta marad az ország egyébként sem magas átlagánál és jobban szeretnének élni. Hogy hogyan? Egyszerű, termessz cannabist! Ezért a szezonális idényben, különösen az utóbbi tíz évben emberek százai mentek dolgozni az egész országból Lazaratba.

A falut úgy ismerik, hogy az a „cannabis albán köztársaság”. A rendőrség eddigi be nem avatkozása arra bátorította őket, hogy környezetük „védelmére” megalapítsák saját „hadseregüket”, és készek voltak harcolni, hogy el ne veszítsék az üzletüket.

lazarat fegyverek.jpg

                                     Fegyverarzenál

Nos, ez ellen a „köztársaság” ellen hajtotta végre tíz nappal ezelőtt az albán rendőrség eddigi legnagyobb akcióját. Közel 800 rendőr, a rohamrendőrség tagjai és más speciális egységek közösen vettek részt az akcióban.

Néhány tucat helyiből álló csoport megtámadta a rendőröket kézigránátokkal, nehéz és könnyű fegyverekkel, vállról indítható rakétákkal, mesterlövészek is voltak közöttük, sőt előkerültek tankelhárító fegyverek is. Közben gyújtogatással igyekeztek megsemmisíteni a bizonyítékokat. A harc a helyiek és a rendőrség között valódi csatatérré változtatta a falut.

lazarat rendőri akció 4_1.jpg

                       Tűzharc és a felgyújtott ültetvények füstje a falu felett

A rendőrség páncélozott járművekkel behatolt a faluba és szisztematikusan, házról házra hajtotta végre a házkutatásokat. Az akció során lefoglaltak 11 tonna marihuánát, valamint megsemmisítettek 70 ezer cannabis palántát. A megsemmisített kábítószer piaci értéke kb. 37 millió euró.

lazarat rendőri akció 9_1.jpg

Az akció során a rendőrség felfedezett két kábítószer előállítására szolgáló laboratóriumot is, amik a Mahmutayu testvérek birtokában vannak. A laboratórium elfoglalása során a speciális egységeknek sikerült lefoglalni automata fegyvereket és tritolt is.

lazarat rendőri akció.jpg
Ezen jelentős eredmények, azonban nem elégségesek, ha nem zárul le a háború a kartellal. Mostanáig a rendőri akciók után a letartóztatott gyanúsítottak kaptak valami relatív rövid börtönbüntetést, gyakran a teljes büntetés letöltése előtt szabadultak. Razipa Mahmutayu például, akit 2004-ben tartóztattak le egy hasonló akció során Lazaratban, két év múlva szabadult jó magaviselete miatt.

lazarat rendőri akció 8_1.jpg

Szükség volt a miniszterelnöknek erre a nagyon erőteljes és határozott kiállására, amiben a jelenlegi belügyminiszter minden támogatást megadott neki, mert a rendőrség a korábbi vízelzárási akción kívül egyéb más eszközt nem használt az illegális drogtermesztés- és terjesztés megakadályozására, ezzel minden nap tovább és tovább bátorították a helyieket, hogy ők törvényen felül állnak. Ezt egy vezető politikus a miniszterelnök bejelentése előtt még meg is támogatta azzal, hogy néhány héttel ezelőtt meglátogatta a falut és kijelentette, hogy ott nem látott drogot.

A rendőrség pedig, mint egy civil szervezet találkozókat szervezgetett lazarati gyerekekkel, és azt tanácsolták nekik, hogy mondják meg a szüleiknek, ne ültessenek cannabist, majd a jó kapcsolat ápolásaként néhány héttel ezelőtt labdarúgó mérkőzést is játszottak a falu fiataljaival.

lazarat rendőri akció 3.jpg

Samir Tahiri belügyminiszter kijelentette, hogy nem lesz több megértés, elnézés, félrenézés a bűnözők, maffiózók esetében, akik kábítószer termesztéssel és kereskedelemmel foglalkoznak.

Artan Didi a rendőrség első embere elmondta, hogy ezúttal nem vonulnak vissza addig, amíg valamennyi bűnözőt le nem tartóztatják.
„Nincs az az Isten, amelyik megvéd benneteket. Adjátok meg magatokat, vagy érezni fogjátok a törvény erejét úgy, ahogyan még soha”- mondta Samir Tahiri belügyminiszter, amikor találkozott a helyiekkel.

lazarat rendőri akció 6.jpg                                                          Házkutatás

Az utóbbi időben a médiákban egyre többször jelent meg hír arról, hogy a rendőrség beavatkozást tervez talán éppen azokon a napokon, amikor döntés születik Albánia társulási szerződéséről az Európai Unióhoz. Ezt a döntést június végére várják, ám a híreszteléseknek, az újsághíreknek Lazaratban nem hittek.

lazarat fegyveres őrség.jpg

                             Helyi fegyveres őrség az ültetvényen

Miért is hittek volna, amikor több mint két évtizede termelnek zavartalanul cannabist, az ottaniak és az idénymunkások is hozzászoktak ahhoz, hogy a pénzt nem tisztességes munkával keresik meg, hanem drogkereskedelemmel, és a fiatalok is azt látták, hogy ez a helyes módja annak, hogy pénzhez jussanak. Lazarat egy mítosz volt és a hírt, hogy a rendőrség betör oda, csodának tartották volna. Ellenkezőleg, az „okos” Lazarat terjeszkedett Vlora, Shkodra, Kruja, Tropoja és Albánia más helységeiben. Problémás terület már Tirana és Durres környéke is.

lazarat pénz.jpg                                      Könnyű pénzkeresés 

lazarat cannabis.jpg2013 augusztusában Stefano Bastoni az olasz gazdasági rendőrség kábítószer ellenes és gazdasági bűncselekményeket kivizsgáló csoportjának hivatalnoka egy közös sajtókonferencián az albán rendőrség volt vezetőjével Hysnij Burgajjal azt mondta, hogy Lazaratban évente 900 tonna drogot termelnek, aminek piaci értéke meghaladja a 4,5 milliárd eurót.


Burgaj hivatali ideje alatt megígérte, hogy lesz akció a kábítószer termesztők felderítésére és megsemmisítik a termést. Az albán hivatalok olasz kollégáikkal együtt gyakran hajtottak végre akciókat, különösen a nyári időszakban, de nem tudtak a jelenségnek gátat vetni, ellenben az Albániáról alkotott képet a nemzetközi megítélésben nagyban rontotta.

A rendőrség azt állítja, hogy az elmúlt tíz napban Albániában lefoglaltak 22,3 kilogramm heroint, 7 kilogramm kokaint, 12,3 tonna marihuanát, ebből 11,3 tonnát Lazaratban. Kisebb akciókat tartanak havonta néhány alkalommal, a médiák szinte minden héten tájékoztatnak kisebb-nagyobb mennyiségű kábítószer lefoglalásáról Dél-Albániában, de az ország más területein is.

Lazarat öregasszony.jpg

            Az akciókat nem fogadják örömmel az érintettek (Facebook) 

Az elmúlt héten Tepelene térségében 4000 cannabis palántát semmisítettek meg, Tiranában felderítettek és megsemmisítettek egy kábítószer előállítására alkalmas laboratóriumot, ahol kokaint készítettek.

lazarat rendőri akció 2_1.jpg

Minden mesének van vége, most úgy látszik, hogy ez az „albán cannabis köztársaság” mese is véget ért.

„Az állami rendőrség támogatja Albánia azon képét, amit Európának küld az utolsó akciójáról, hogy a drogtermesztő Lazaratot letörölték a térképről. Köszönet érte.” – írta Rama albán miniszterelnök a Twitteren.

A tamáskodók azonban nem így gondolják. Szerintük most Albánia-szerte hasist fognak termeszteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr126438353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rodolfo63 2014.06.29. 13:10:29

ha lenne esze a miniszterelnöknek, az állam állna az élére az egésznek - lehet, nem jutna x6-os minden állampolgárnak, de talán lenne áram és víz, iskola és orvosi ellátás

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2014.06.29. 13:20:48

Tényleg teljesen EU érettek Ukrajnával együtt--ugy látom nem lehet tovább halogatni az unio elhagyását, már holnap nekilátok a tervezésnek!

Mehley 2014.06.29. 13:35:59

Nincs olyan, hogy médiák! A média többes száma médium.

Szóval marihuána helyett hasist fognak termeszteni? ha-ha! Ez kész! Nézz utána, a hasis marihuánából készül...

Egyébként persze, hogy harcolni kell az ilyen ültetvények ellen, elvégre a lényeg, hogy mindenki mérgezze magát a jóval ártalmasabb alkohollal...

Avatar 2014.06.29. 13:55:58

Szokásos "Fúj kender" hozzáállás...
Tessék szépen szőlőt, vagy dohányt ültetni és legális kábítószer alapanyagot termelni! Hódoljatok az alkohol- és nikotinlobbinak!
Kit érdekel, hogy azok a hatóanyagok valójában károsabbak az egészségre és erősebb a függőségi hatásuk, mint a THC-nek? Az a legális és kész, mert csak.

Ha valahol egy szőlőültetvényt és borászatot semmisítenének meg, arról is születnének ilyen dicső "elpusztították a droglabort, x ezer hektoliter kábító bort és a drog termelésére szolgáló sok-sok szőlőtövet" beszámolók?

És csak hogy tamáskodóbb legyek a tamáskodóknál:
A cikk végén lévő mondatot meg nem tudom értelmezni, mivel hasist nem lehet termeszteni, csak a kendert, aminek a gyantájából készül a hasis.

phaszfej 2014.06.29. 13:58:27

@Mehley:

Fordítva: a médium többeszszáma a média.

Gazz 2014.06.29. 14:19:16

"A tamáskodók azonban nem így gondolják. Szerintük most Albánia-szerte hasist fognak termeszteni."
Na itt megint valaki nagyon okos volt. A hasist kenderből csinálják, lényegében a kender gyantája, ergó tömény hatóanyag. Ha nincs kender, nincs hasis se.

phaszfej 2014.06.29. 14:32:18

A drog a legnagyobb bevétel. Ezért üldözi hivatalból az állam. Jól megsápolják a sok érzelmi nyomorultat, akik ezzel a szarral próbálják nyugtatni magukat. Előállítása meg kb. nulla forint.

Pargendity Özséb 2014.06.29. 15:01:35

A piac újraosztása állami segítséggel az új területek javára. Elmaradott ország. Előbb-utóbb azért eljutnak majd a trafiktenderig is.

Fekete Mamba 2014.06.29. 15:17:16

Az is lehet, hogy csak feljebb akarták tolni az árat a termelés csökkentésével. Néhány amerikai államban eközben már legalizálták a füvet, lévén nem veszélyesebb a dohányzásnál, alkoholnál. Erre itt semmi esély, a kriminalizálás jó a bűnözőknek és a rendőröknek is, az adófizetők meg fizetik a bohóckodás árát.

DirtyHarry 2014.06.29. 18:59:23

gondolom az albán elnök nem hallott még arról mi folyik most Mexikóban...ezért hitte, hogy jó ötlet amit csinál...

dr.gubó 2014.06.30. 09:19:05

"Úgy termesztik, mint a virágot ezt a zöldes barna színű növényt, aminek szárított levelei hatalmas piacot teremtettek."
A levelei semmit nem érnek, a szárított virágáért termesztik.

htonyo 2014.06.30. 09:52:37

@Mehley: Micsoda képzettség! Kedves tudóskám, a médium, egy olyan személyt jelöl, ki képes valaminek a közvetítésére. Hétköznapokban, általában a szellemekkel érintkezik és azok üzeneteit közvetíti. Most, e témának nem része, hogy képesek-e, valóban kapcsolatba lépni a túlvilággal!

Nosztalgikus 2014.06.30. 13:08:00

@Avatar: A hasist sivatagos körülmények között termelik. A fő hasistermelő országok Afganisztán, Pakisztán, Nepál, Marokkó, Egyiptom és India.
Marokkóban a Rif-hegység a hasistermelés központja.
Igaz, Albánia nem kifejezetten sivatagos ország, de nyilván meg fogják találni a hasistermesztés lehetőségét.

Avatar 2014.06.30. 13:31:48

@Nosztalgikus: Nagyon ügyesen megtaláltad a Wikipédia hasis szócikkét.
Tudod mi a különbség a termelés és a termesztés között?

Dragan Rafajlovic 2014.07.04. 12:31:51

@phaszfej:

Ezert kene hagyni es adot szedni toluk az a penzt meg felhasznalni iskolak meg mas epitesere vagy fejlesztesere!

Dragan Rafajlovic 2014.07.04. 12:35:07

Nem lehet ez ellen harcolni ,lovoldozni allandoan !
Fizessenek adot vagy az allam helyeben maga a termesztest allami szintre tennem es Albania lenne masodik Svajc !
Miert akar belepni mindenki az UNIO-ba ezt sem ertem !