Szerbia második legnagyobb polgári repülőtere, a Nagy Konsztantinusz repülőtér Nisben már kilenc hónapja nem fogadott egyetlen repülőgépet sem. Az állam eddig öt millió eurót ruházott be a repülőtér fejlesztésébe, modernizálásába, az első eredményeket a következő év tavaszán várják. Addig kellene befejezni a munkákat és megkötni az első szerződéseket légitársaságokkal.

Nis repülőtér_1.jpg

A közlekedési minisztériumban bejelentették, hogy a nisi repülőtérre elsősorban diszkont légitársaságokat várnak.

„Nis nem várhatja csak a minisztérium támogatását, neki magának is tennie kell az üzemelés újraindításáért. Olyan légikikötőt kell átadni, aminek műszaki felszereltsége rossz időben történő üzemelésre is alkalmas.”- mondta nemrégiben Zoran Mihajlovics közlekedési miniszter a városban tett látogatása alkalmával.

nis repülőtér 2.jpg

A repülőtér vezetése kedvező hírekben reménykedik Belgrádból, bíznak benne, hogy az ott végbement politikai, gazdasági változások miatt, az Air Serbia egyre jelentősebb fejlődése miatt Nis is a látószögükbe kerül.

A repülőtér igazgatója szerint a légikikötő mindent tud nyújtani, amire a diszkont légitársaságoknak szükségük van, mindenek előtt az alacsony költségeket.

A város lakói, akik egykoron közvetlenül tudtak repülni Zágrábba, Ljubljanába, Párizsba vagy Zürichbe, egyöntetűen üdvözlik a repülőtér felélesztését.

nis repülőtér 3.jpg

Egy szerbiai légiközlekedési szakújságiró Petar Vojnovics azonban meglehetősen szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy Nis válhatna a diszkont légitársaságok központjává.

„Az utolsó repülőgép Nisből Podgoricába szállt fel az elmúlt év októberében. Addig a város finanszírozta és segítette ki a repülőteret. Most a város költségvetésében erre a célra egyetlen dinár sincs, minden segítséget az államtól várnak.”

A többi diszkont légitársaságtól egyelőre nincs információ, de a Wizz Air nem erősítette meg, hogy tervezi üzemelését a nisi repülőtérről. A légitársaság számos kérdést kapott erről, miután a repülőtér igazgatója és város vezetői is úgy nyilatkoztak, hogy diszkont légitársasági központként képzelik el a Nagy Konsztantinusz jövőjét és már folynak is tárgyalások low cost légitársaságokkal.

wizz air daniel de arvalho.jpgDaniel de Cavalho kommunikációs vezető elmondta, hogy a társaság folyamatosan értékel számos repülőteret, amik szóba jöhetnek a hálózatfejlesztésüknél, de nem beszélt arról, hogy Nis is köztük lenne.

Azt mondta, hogy a „forgalmuk kiterjesztése a nisi repülőtérre nagyban függ belgrádi jelenlétüktől.”

Mint emlékezetes, a belgrádi repülőtér a közelmúltban felemelte a repülőtéri illetékeket, ami miatt a Wizz Air kénytelen volt a felére csökkenteni onnan kínált kapacitását. 

A szóvivő a szerb médiának még elmondta, hogy ez az esemény „bedöntötte a Wizz Air szerbiai növekedésének terveit”, de nem részletezte, hogy milyen tervekről lett volna szó.

De Carvalho kijelentette, hogy ezek az intézkedések „megrendítik a hitet abban, hogy Szerbia valóban elkötelezett a diszkont légitársaságok forgalmának növelésében.”

wizz-air_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr86568313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.