„Ez, ami most történik, nem menekülés, hanem kivándorlás. A kivándorlás a népirtás egyik legsúlyosabb formája, egyik módja egy nemzet megsemmisülésének”– mondta a Franciaországban élő Ismail Kadare albán író, aki gyakran és élesen kritizálja a koszovói hatalmat. Irodalmi munkásságát több nemzetközi díjjal ismerték el.

Véleménye szerint egy ilyen tömeges méretű kivándorlást nem lehet csak a rossz gazdasági helyzettel magyarázni. „Ez pszichikai kényszer, ami az ország nagyon súlyos morális helyzetét mutatja.”

pristina_utca_3.jpg

                                         Pristina 

Különféle adatok látnak napvilágot a kivándorlók számát illetően, attól függően, hogy az éppen hol jelenik meg. A koszovói hivatalos szervek adatai szerint közel 50 ezer ember hagyta el az országot, ami a lakosság 3%-a, míg a szerb médiák szerint az utóbbi két hónapban legalább 100 ezer ember indult útnak. Az igazság valahol középen lehet.

unmik_dokumentum.jpgMagyarországon február eleje óta naponta több mint ezer illegális határátlépővel számolnak, akiknek a legtöbbje Koszovóból érkezik. Az elmúlt hetekben a szerb hivatalokhoz több mint 60 ezer útlevélkérelmet adtak be. Koszovói állampolgároknak vízum kell az EU-ba, míg a szerbek szabadon utazhatnak az Európai Unió 28 országába.

 

Erre mutatott rá Ivica Dacsics szerb külügyminiszter, amikor azt mondta, hogy Brüsszel korábbi egyetértésével a koszovói polgárok beutazhatnak Szerbiába koszovói útlevéllel, személyi igazolvánnyal. A külügyminiszter kijelentette, hogy a koszovói illegális határátlépők problémája nemcsak Szerbia és Magyarország, hanem egész Európa problémája.

„Mi mindent megteszünk, amit lehet, hogy őket visszafordítsuk Koszovóba. De mi lesz azokkal, akik Pristinában legálisan kapott schengeni vízummal rendelkeznek? Nem szeretném, ha olyanért okolnák Magyarországot vagy Szerbiát, amiben nem vagyunk vétkesek.”

Dacsics azt kérte az Európai Uniótól, hogy komolyabban foglalkozzon a koszovói albán migrációval, mert annak mértéke nem kicsi.

utcakep_3.jpg

                                     Pristinai utcakép

A legtöbben Vucsitrn megyéből, Észak-Koszovóból jöttek el, ebben az évben az ott élő 70 ezer lakos közel 7%-a.

„Van függetlenségünk, de a hasunk üres!” – mondta Hasan Fazliju 27 éves fiatalember, aki a feleségével és egyéves kisfiával indult el.


„Nehéz elhagyni az országunkat, de még nehezebb benne élni”- mondta Ilir Sejdiju 20 éves építőmunkás.

Aki marad, az is meglehetősen reménytelennek látja a helyzetét. Shaban Lahu 15 éve árusít cigarettát az utcán. A bevétel szerény, és egy ideje megfogyatkoztak a járókelők is. Egyre kevesebb az ember az utcákon, mondja, és ezzel együtt egyre kisebb a forgalom is.

„Naponta 2-3 eurót keresek, ebből kellene eltartanom az öttagú családomat. Régebben kaptam szociális segélyt, de mivel a gyerekek felnőttek, már nem kapunk semmit. Néha eszembe jut, hogy elhagyom Koszovót, mert szeretnék jobb életet, de azt gondolom, hogy nem ez a megoldás. Még dolgozok és maradok, ha tovább csökken a forgalom, nem tudom, mit fogok csinálni”- mondja.

A 20 éves Votim Zymberi is a maradást és a tanulmányai befejezését választotta.

„Habár hatalmas nagy reményeink vannak, lehet, hogy a végén rám is ez a sors vár. Ahogy a többiek, én is kénytelen leszek elhagyni Koszovót, mert a fiatalok közül alig van, akinek munkája lenne, hiába végzik el az egyetemet. Azoknak a fiataloknak, akiknek nincs ismeretségük, vagy családtagjuk valami vezető beosztásban, azok nem találnak munkát, bármennyire is akarnak dolgozni, ezért elmennek.”- állitja.

Hakif Jonuzi állattartással foglalkozik. Azt mondja, elégedett a munkájával, de azzal nem, ami a falujában történik.

„Úgy gondolom, hogy nőni fog az országot elhagyók száma, mert az emberek nem látnak perspektívát maguk előtt. A semmiből kellene megélniük. A falunak ezen a részén hét vagy nyolc ember dolgozik a közszférában, a többiek szociális segélyből élnek. A múlt hónapban ötven ember ment el a faluból.”

Az országban a munkanélküliség 45%-os, a fiatalok körében ez 70%. A lakosság fő bevételi forrása a külföldön élő albán diaszpórából, a rokonoktól érkező pénz. Minden harmadik családból valaki Németországban vagy Svájcban dolgozik.

Hogy a megyéből pontosan mennyien mentek el, azt nem tudták megmondani, de az okmányhivatalba az elmúlt héten naponta 600 anyakönyvi kivonatot adtak ki. Ez szükséges ahhoz, hogy a szülő kiskorú gyermekét kivihesse Koszovóból. Ez a szám mostanra drasztikusan lecsökkent, már alig harmincat kérnek ki naponta.

A megye területén a közoktatási hivatal adatai szerint 700 diák hagyta ott az iskolát. Országosan közel hatezer általános iskoláskorú albán gyerek van a menekültek között.

kosovska_mitrovica.jpg

                                       Kosovska Mitrovica

Mindig vannak, akik mások nyomorúságán gazdagodnak. Most sincs ez másképp. A vajdasági Palics városában sem. Naponta legalább 10 autóbusznyi menekült érkezik ide Koszovóból.

„Nem volt egyetlen szabadnapunk sem, mióta ez a menekülthullám elkezdődött”- mondta egy autóbuszvezető. - „A főnök azt mondja, ha a kettő helyett öt busza lenne, azt is meg tudná tölteni.”

A városka szemtanúja az elszegényedett koszovói albánok exodusának, itt tranzitálnak egy jobb élet reményében az Európai Unió országai felé menet.

palics.jpg

                                             Palics

A városban érkezés után a menekültek ki vannak szolgáltatva az embercsempészek kegyének vagy könyörtelenségének. Kiszolgáltatva a koszovói bűnözőknek, akik remekül együttműködnek a helyi bűnözőkkel, ebben nincs köztük etnikai feszültség. Nekik fizetnek átlagosan 300 eurót személyenként, hogy illegálisan átjuttassák őket Magyarországra, ezen kívül a szállásért kimagaslóan magas árat kérnek.

„Második éjszakát töltjük itt a feleségemmel és két gyerekkel. 100 eurót fizetek a szobáért éjszakánként és 980 eurót, hogy átvigyenek Magyarországra”- mondta a 32 éves Selman a Vila Lira nevű szálláshelyen.

A szálláshely folyosói is tömve vannak emberekkel, táskák és szeméthalmok mindenütt.

koszovoi_menekultek.jpg

A szállodák és a panziók a városban és a város melletti fürdőhelyen zsúfolásig vannak albánokkal.

A Vajdaság és az embercsempész maffia mellett Macedónia is hasznot húz a romló koszovói helyzetből. Mind többen vásárolnak ingatlanokat, az elmúlt néhány hónapban tömegesen vettek házakat, lakásokat Macedónia legfrekventáltabb helyein olyanok, akik „tele zsebbel” érkeztek és nem kérdezték az árakat. Ezek a helyek főleg Tetovo, Gostivar és a főváros, Skopje.

„Az újonnan épült lakások 80%-át Tetovóban és Gostivarban koszovóiak vásárolták meg. A lakások négyzetméter ára 700 euró. Lakáson kívül vesznek házakat is, azok ára lényegesen magasabb”- mondják egy építőipari vállalatnál.

Ezeken a városokon kívül a koszovói albánok az utóbbi időben egyre nagyobb számban vásárolnak ingatlant Ohridban is, ám azt nem direkt teszik, hanem közvetítőkön keresztül. Félnek tőle, hogy az ingatlanvásárlásaik negatív hatást váltanak ki a helyi lakóközösségekből, az adásvételi szerződést egy harmadik fél nevére kötik meg.

ohrid.jpg                                                          Ohrid

A tetovoi ingatlanközvetitőnél azt mondják, hogy az albánoktól érkező ajánlatkéréseket továbbítaniuk kell Skopjéba. Ez csak azóta van, mióta a médiákban megjelent, hogy csalódott polgárok tömegesen hagyják el Koszovót.

„Albánokon kívül albániai macedónok is jelentős számban keresnek ingatlant Tetovóban és Gostivarban”- mondják az ügynökségnél.

Belim Begaj pristinai politikai elemző azt mondja, hogy nem létezik más ok a gazdasági oknál, amiért a polgárok elköltöznek Koszovóból, és ezt a kormánynak meg kell oldania.

„Az emberek csalódottak, ezért menekülnek. Amikor az embernek pénzügyi problémái vannak, nem nézi, hogy az útlevél, amivel mehet, az szerb, vagy macedón, vagy akár orosz. Az életfeltételek Koszovóban nehezek, ezért van a tömeges elvándorlás”- állítja Begaj.

Tomislav Nikolics szerb elnök a héten kijelentette, hogy 2015 nagyon fontos év lesz az uniós csatlakozási tárgyalásokban, különösen a 35-ös, Koszovó státuszáról rendelkező fejezet terén, amelynek feltételei tovább nem tarthatók.

kosovo_is_serbia.jpg

Természetesen albán kollégájától eltérő hangnemben kommentálja az exodust Predrag Vasiljevics szerb elemző. Ezt írja:

Most nincsenek bátor és könyörületes újságírók és riporterek, hogy leírják, lefilmezzék a fájdalmat és a könnyeket az anyák szemében, akik megpróbálnak kisgyermekükkel a karjukban bejutni Magyarországra. Most nincsenek, mert az albánokat nem a szerbek üldözik, ők Tacsi és Haradinaj elől menekülnek.

Több albán menekült el Koszovóból a brüsszeli egyezmény aláírása óta, mint Milosevics rezsime alatt és az október 5-i hatalomátvétel után. (Vojislav Kostunica hatalomra kerülése).

Albán történészek állítják, hogy ilyen exodusra nincs példa az oszmán idők óta. A menekültek száma még nem ismert, de becslések szerint két hónap alatt több mint százezer ember hagyta el otthonát.

A legnagyobb tömeg Pristinában van az autóbusz állomásokon, várva a Belgrádba induló járatokat. Az ülőhelyek drágák, de a gyerekkel utazók is vállalják, hogy állnak. A szabadságért.

Amíg Brüsszelben „tárgyalgatnak”, addig a koszovói szegénység rohan az EU országai, mindenekelőtt Németország felé.

Most nincsenek bátor és könyörületes újságírók és riporterek, hogy leírják, lefilmezzék a fájdalmat és a könnyeket az anyák szemében, akik megpróbálnak kisgyermekükkel a karjukban bejutni Magyarországra. Most nincsenek, mert az albánokat nem a szerbek üldözik.

Nem Slobo, és Mira, nem Kostunica és Tadics, és nem Vucsics miatt menekülnek. Nem. Albánok tízezrei Tacsi, Haradinaj, Mustafa és Kurtija elől menekülnek.

Menekülnek a nyomor és a betegségek elől, amiket az új politikai és drog elit hozott nekik.

Menekülnek a reménytelenség, a káosz elől, amibe belekeverte őket a hazug állam, amit ők maguk akartak.

Menekülnek az önámítás elől, hogy Koszovó, amelyik megszabadult Szerbiától, valaha az euroatlanti paradicsom része lesz.

Menekülnek a totalitárius társadalomból, abból, hogy szomszédok megint egymást gyűlöljék, ahol a templomokat meggyalázták.

Menekülnek maguk elől.

Nincs itt az ideje, hogy a szerencsétlenek sorsán elégtételt érezzünk. Ez egy figyelmeztetés, hogy a szerbek nem hagyják, hogy rájuk ragasszák a stigmát, hogy demoralizálják a „koszovói társadalmat”. 

Ha kibírhatatlan az élet a „független Koszovóban”, megmutatjuk, hogy lehetséges élni Szerbia déli tartományában.

Az Európai Unió már bejelentette a „vörös riasztást” a hatalmas tömegű koszovói menekült okán, és azt kéri Pristinától, hogy minden eszközzel tájékoztassa a polgárokat és magyarázza el nekik, hogy rövidesen nem fognak menekült státust kapni egyetlen egy uniós országban sem.

koszovoi_menekultek_2.jpeg

Az illegális bevándorlók 40%-a gyerek. Az elmúlt két hónapig azok keltek útra, akiknek nem volt munkájuk, nem volt miből megélniük. Ez most megváltozott, a jelenlegi kivándorlók többsége középosztálybeli, iskolázott, sokan felsőfokú végzettségűek. Jól átgondolt, megszervezett döntésekről van szó, erre az útra a családok előre felkészültek.

„2014 decemberében az Unióba illegálisan belépők 40%-a Koszovóból érkezett. Meghaladták a Szíriából és Afganisztánból összesen érkezők számát. Ez nagyon nagy növekedés. A koszovói kormánynak erőteljes kampányt kell indítania, megerősíteni a határőrizetet, ellenőrizni azokat az autóbusz társaságokat, amelyeknek jogosításuk van külföldre menni, és megerősíteni az együttműködést a tranzit országok hatóságaival, amiket a kivándorlók a célországig érintenek”- mondta az EU szóvivője, Natasa Berto.

A blogban nem akarok aktuális belpolitikai kérdésekkel foglalkozni, és most is csak annyit szeretnék megjegyezni a fenti nagyon súlyos problémával összefüggésben, hogy arra semmiképpen nem megoldás a miniszterelnök azon kijelentése, hogy a gazdasági bevándorlást rossznak tartja, ezért a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani.

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr477175819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.15. 07:34:23

Dögöljenek meg a terrorállamukban., amit a USA adott nekik.

Dragan Rafajlovic 2015.02.21. 20:45:56

Ti akartatok a fuggetlenseget akkor epitsetek az orszagot ne mint a patkanyok gyavan menekultok!